Afbeelding

In serieuze stappen naar het bouwen van 430 huizen

Algemeen

'Waarom zijn we in Montfoort nog niet aan het bouwen, iedereen kan toch zien dat er een grote behoefte is aan huizen? Gemeente doe er wat aan!' Een gevoel van uitzichtloosheid dat zeker bij een groot deel van huizenzoekend Montfoort leeft. Waarom staan er dan nog zo weinig nieuwe huizen?

Logisch dat dit het beeld is, want er lijkt op het eerste gezicht weinig te gebeuren. Maar we kunnen u verzekeren dat de politiek en zeker de coalitie hard werkt aan nieuwbouw. Ook wij kennen de schrijnende gevallen van jongeren die veel te lang in hun ouderlijk huis moeten wonen. Ook wij zien dat er in Montfoort de afgelopen jaren te weinig aandacht is geweest voor sociale woningbouw, woningen voor doorstroming en voor goedkope koopwoningen. De komende jaren wordt er voor Montfoort een flinke krimp en vergrijzing verwacht. En omdat er gemiddeld steeds minder personen in een huis wonen, dreigen onze scholen en verenigingen in grote problemen te komen. Daar moet wat aan gebeuren en nieuwbouw is de enige weg vooruit.

Daarom heeft de gemeente de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan de aanpak van dit probleem. Niet door blind ergens huizen neer te zetten, maar door eerst de vraag te beantwoorden hoeveel, voor wie en wat moet er gebouwd worden. Dit onderzoek is vrijwel direct na de ambtelijke ontvlechting met IJsselstein van start gegaan en in januari 2020 is de definitieve woonvisie gepresenteerd. De gemeenteraad heeft zich er hard voor gemaakt dat er voldoende woningen komen om het op peil houden van onze voorzieningen te kunnen verantwoorden. In de woonvisie is daarom besloten voor Montfoort en Linschoten tot 2030 in totaal 430 woningen te bouwen. Zo zorgen we ervoor dat er voldoende jonge gezinnen in Montfoort kunnen wonen. Dat is goed voor de scholen, zorgt voor voldoende jonge voetballers en hockeyers bij de clubs en voldoende klanten bij de bakker en de slager. Maar er wordt ook gebouwd voor ouderen en andere doelgroepen. Van de 430 woningen zal zeker 30% uit sociale huurwoningen bestaan en 25% middenhuur.

Nu dat besloten is, is de vraag natuurlijk: waar dan? De provincie heeft eerder bij de gemeente aangegeven waar gebouwd kan en mag worden, dit is binnen de zogeheten rode contouren. Daarbinnen kunnen we in Montfoort er nog ca. 100 huizen bij bouwen. Om de 430 woningen te kunnen bouwen is de gemeente in gesprek met de provincie om gedaan te krijgen dat we ook buiten deze rode contouren mogen bouwen.

De mogelijke locaties zijn door de raad verkend. Het college heeft daarna voor de meest realistische plekken uitgewerkte plannen gemaakt. Die plannen worden binnenkort aan de raad en inwoners gepresenteerd. Dan kunnen we ook zien of en hoe ingediende plannen vanuit inwoners, zoals de plannen van 'Made in Montfoort', realiseerbaar zijn en of ze passen binnen de woonvisie en de mogelijkheden die de provincie biedt. Daarna worden er door de raad keuzes gemaakt, rekening houdend met de urgentie die er is en rekening houdend met de regels die gelden. En natuurlijk met alle mogelijkheden voor inspraak door inwoners.

Het punt waarop de gedegen voorbereiding omgezet wordt in het daadwerkelijk bouwen van huizen komt dus snel dichterbij!

Ondertekend door de drei fractievoorzitters coalitie,
Mathieu Andriessen, Leo Hammendorp en Eimert Verkaik

Afbeelding
Railfiets 39 minuten geleden
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 14 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 15 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 16 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 19 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 21 uur geleden
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain gisteren
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht 23 apr, 19:00