Afbeelding
Aad Kuiper

Koert Westerman duikt in de politiek

Algemeen

Bijna alle Oudewaternaren kennen Koert Westerman wel: de enthousiaste man die op allerlei uiteenlopende bijeenkomsten en festiviteiten in Oudewater 'om niks' zijn presentatievaardigheden inzette voor de Oudewaterse bevolking. Opvallend is dat hij alweer geruime tijd via Facebook behoorlijk tekeergaat over de politieke daadkracht en resultaten en fulmineert tegen zittende politici, maar als je rustig met hem praat blijkt hij gematigder dan hij via de sociale media soms overkomt. Maar nog steeds wel betrokken en gedreven. Kennelijk vond hij het tijd worden om niet alleen te 'roepen' maar ook daadwerkelijk actie te ondernemen, want zijn partij 'Wij zijn Oudewater' staat in de steigers.

Afkomstig uit Rotterdam/Capelle aan den IJssel, is hij verhuisd naar Utrecht waar hij Nederlands studeerde met als afstudeerrichting communicatiewetenschappen. En daar ging hij in verder; hij werd communicatieadviseur en soms doet hij nog wel eens een klusje: een reclamecampagne, teksten maken, enzovoort. In '96 zocht de nieuwe zender 'Sport 7' medewerkers en kwam Koert daarvoor in aanmerking: "Ik heb zelf gevoetbald, maar daar lagen mijn talenten niet echt. Op jonge leeftijd werd ik wel gegrepen door de manier waarop Herman Kuiphof verslag deed van een voetbalwedstrijd. Zo ging ik dat ook doen vanuit het raam van mijn kamertje in Capelle over van alles wat zich buiten afspeelde." Bij Sport 7 werd Westerman beeldbandredacteur waarvoor hij door John de Mol werd opgeleid. Later ging hij bij SBS6 aan de slag en rond die tijd kwam hij in Oudewater wonen; zo tussen Utrecht en Rotterdam in; dat was destijds wel heel praktisch. "Het beviel me hier gelijk goed. En wat betreft mijn werk ook: ik presenteerde, maakte voice-overs, gaf samenvattingen. En dat over verschillende sporten: voetbal, boksen, golf, poker, tennis. Het verslag van mij dat de meeste kijkers trok was Domino Day; daar keken miljoenen mensen naar." Ondertussen was hij overgestapt naar RTL7 (vooral voor darten) en FoxSport. Koert Westerman heeft het wat betreft zijn werk reuze naar zijn zin, maar begon via Facebook steeds vaker zijn ongenoegen over de politiek in Oudewater te uiten. En toen kwam corona en viel er ineens veel minder te doen, leek het. "Maar ik heb gelijk geïnvesteerd in apparatuur zodat ik vanuit huis allerlei verslagen kan maken. En dat loopt gelukkig goed. Maar ik heb nu wel meer vrije tijd, want ik ga nergens heen."

"En ik bedacht: je kunt wel blijven roepen dat het niet goed gaat, maar dan zou je er eigenlijk iets mee moeten doen."

Wantrouwen neemt toe

Een officieel onderzoek heeft hij er niet naar gedaan, maar Westerman proeft onder Oudewaternaren veel wantrouwen en ontevredenheid: "Ik zie veel dingen veranderen in negatieve zin. Ik merk afnemend vertrouwen op. We raken los van elkaar. Ik mis het 'geen woorden, maar daden'." Op Facebook schreef hij en bevestigde hij dat in een interview met Peter Boere op Midland FM: "Het is niet poetsen, maar lullen geworden."

In dit gesprek komt hij begripvoller en milder over dan op Facebook. Toch begrijpt hij een aantal zaken niet: "Joost Brand is 16 jaar geleden uitgekocht zodat er gebouwd kon worden, maar er staat nog steeds niets. Het oude ziekenhuis is gesloopt, een gebouw dat als tijdelijke huisvesting voor mensen die om een of andere reden in de problemen kwamen uitstekend dienst deed, maar er gebeurt met dat terrein niets."

"En dan over het ophalen van vuilnis dat niet goed is geregeld, het onkruid dat overal maar groeit. Op de Lange Burchwal ligt de straat open, maar ze leggen er niet gelijk glasvezelkabel in. Lijkt mij geen handige planning. Nu moet-ie over een tijdje natuurlijk weer open. En als ze dan gaan bouwen op het evenemententerrein wordt de boel hier gelijk weer aan gort gereden … Nee dit is allemaal niet slim geregeld. En wanneer gaat er nou gebouwd worden? Ik hoor een enorme frustratie over braakliggende bouwterreinen."

"Hoe het af en toe met geld en subsidie zit, snap ik trouwens ook niet. Ik heb begrepen dat er subsidie was voor openbare Wifi, maar er is nog niks. En waar is dat geld nu?"

"Aan Walther Kok kun je nog wel wat vragen, want die woont hier - en meestal wordt iets dan gelijk opgelost - maar de andere twee wethouders wonen niet hier. Ze lijken een soort gevlucht. De lijntjes naar de provincie lijken te ontbreken; dat vind ik geen goede zaak. Je merkt dat goed sinds de corona-uitbraak. Je ziet zelden meer iemand. Er wordt een berichtje of een column geschreven, maar daar blijft het zo ongeveer bij. Ik heb begrepen dat niemand de portefeuille gezondheidszorg heeft." (Na enig speurwerk blijkt Walther Kok die te hebben, maar in hoeverre dat met de huidige coronasituatie te maken heeft is niet helemaal duidelijk, red.). "Dat je even niet naar een restaurant kan is niet zo erg, maar met de andere zaken moet je hier maatwerk leveren en dat zie ik niet gebeuren. Daar heb ik nieuwe energie van gekregen. Ik was al betrokken, maar nu ben ik ook nog eens gedreven." "En ik ben nog jong, maar heb wel veel ervaring", voegt de 55-jarige Westerman er lachend aan toe.

"Nog zo'n typisch voorbeeld: tijdens de eerste lock-down gingen veel mensen opruimen en veel rommel naar de werf brengen. Dus was het er druk. En wat laat Bas Lont weten; dat we niet allemaal tegelijk moeten gaan. Het lijkt mij handiger om in zo'n situatie wat vaker open te gaan. Service heet dat. Overal elders deden ze dat, maar hier niet."

Wij zijn Oudewater en Code Oranje

Inmiddels is duidelijk dat Koert Westerman bezig is een lokale politieke partij op te richten: 'Wij zijn Oudewater'. "Alles is geregeld", laat Westerman weten, "op een gang naar de kiesraad toe. Ik ben al wel bij de notaris geweest."

"En ik heb contact met Richard de Mos met zijn partij Code Oranje. Onder andere omdat de lokale partijen geen subsidie krijgen en landelijke wel; we mogen alles zelf uitzoeken. En omdat Peter Plasman in die partij ten behoeve van én naast Richard de Mos een grote rol speelt, vertrouwt Westerman deze ontwikkeling volledig. Code Oranje heeft als missie: 'Het hervormen van onze democratie - waarin op dit moment politieke partijen leidend zijn - naar een democratie van nieuwe vormen, waarin de samenwerking met de inwoners van ons land centraal staat.' En dat wil Westerman ook graag: "Ik voel me niet thuis meer bij het links-rechts denken. Van huis uit was ik altijd voor D66. In Jan Terlouw vind ik nog altijd een voorbeeld, maar volgens mij vindt hij het ook jammer dat de 'kroonjuwelen' van die partij verdwenen zijn." Westerman: "Toen Thorbecke in 1848 het kiesstelsel bedacht alle informatie en contacten nog heel traag verliepen. Maar nu hebben we internet en kan het allemaal anders. We kunnen alles via een referendum regelen. En zo wil 'Wij zijn Oudewater' zijn standpunten bepalen. We vragen het de inwoners van Oudewater via een gesloten digitale omgeving. En leggen de vragen heel neutraal voor. Zo nodig met een onpartijdige uitleg en toelichting. Ik ben ervan overtuigd dat er behoefte is aan zo'n partij."

Koert Westerman, vader van twee volwassen dochters en een zoontje van een jaar of twee, heeft het er druk mee. Hij wil dus naast zijn verslaggeverswerk de politiek in, wellicht zelfs de provinciale. Want Code Oranje-lijsttrekker Richard de Mos is blij met zijn nieuwe aanwinst. "We zijn met Koert in overleg over een prominente rol voor hem binnen de kieskring Utrecht. Verder zal hij ons landelijk ondersteunen door actief deel te nemen aan de campagne", aldus De Mos.

En dan is Koert Westerman ook nog eens bezig een boek te schrijven, want het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De titel is 'De dikke van darte'. Hij is er bijna mee klaar, want het komt in november uit. We gaan ongetwijfeld op veel fronten nog meer van hem horen.

Aad Kuiper

Detail van de onderwijstentoonstelling in het Stadsmuseum.
Stadsmuseum opent nieuwe expositie 1 uur geleden
Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 3 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 4 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 17 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 18 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 19 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 20 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 20 uur geleden