Afbeelding
pr

Expositie 'Boerenleven' in stadsmuseum De Knoperij

Algemeen

Twee weken geleden deed de Stichting Oud Montfoort (SOM) een oproep voor oud boerengereedschap. De reacties bleven niet uit. Het was eenvoudig om een interessante expositie bijeen te brengen met veel bijzondere oude boerengereedschappen.

"De inrichting van het omringende landschap van Montfoort hebben we voor een groot deel aan de boeren te danken", meldt Peter Versloot van de SOM. "De expositie vertelt over de zware tijd van de ontginning en het gebruik van het land in de eerste eeuwen. Voor de boer hebben de echte grote veranderingen pas in de laatste 80 jaar plaatsgevonden. De mechanisatie kwam en verving het echte handwerk. Het paard werd ingeruild voor een trekker. De melkmachine deed zijn intrede, stallen veranderden en de schaalvergroting van de boerderijen vond plaats.

"Het is indrukwekkend om te zien welke gereedschappen de generaties voor ons gebruikten bij het werken op het land. Wat is het zwaar werk geweest! Maar wat hebben de boeren ook slimme gereedschappen bedacht. Wat dacht u van de vioolzaaier? Een zaaimachine, die voor de borst werd gedragen en waarmee je gelijkmatig graan zaaide door een stok heen en weer te bewegen. Een stok, die lijkt op de strijkstok van een viool. Deze vioolzaaier werd alweer snel vervangen door de zaaimachine. En zo kwamen de ontwikkelingen in een stroomversnelling".

De SOM heeft twee boeren die al hun leven lang op een boerderij in Blokland wonen gevraagd hun ervaringen te vertellen. Leen Verkaik en Marinus Versloot vertelden over de grote veranderingen tijdens hun tijd op de boerderij. Zij delen daarnaast oude foto's van het werken op het land. Uit het eigen archief zijn verschillende bijzondere artikelen tentoongesteld, zoals een grote houten vorentrekker uit 1750, een prachtige boterkarn en een aantal oude schoolplaten en vreemde tangen. In de etalage staan een aantal raadvoorwerpen. Loopt eens even binnen om te vertellen wat u denkt dat het is?

Stadsmuseum De Knoperij is open op woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Door corona is het maximumaantal bezoekers tegelijk in het museum teruggebracht van 8 tot 4. Neem s.v.p. uw mondkapje mee. De expositie duurt tot begin 2021.

De tweede tentoonstelling '100 jaar Ons Genoegen' is er nog tot begin november.

Siem van der Burg

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Paasconcert in Benschop 1 uur geleden
Detail van de onderwijstentoonstelling in het Stadsmuseum.
Stadsmuseum opent nieuwe expositie 3 uur geleden
Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 5 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 6 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 19 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 20 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 21 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 22 uur geleden