Afbeelding
Cees Reichard

Steunouder Nederland actief in de Krimpenerwaard

Algemeen

Kinderen grootbrengen is een hele klus. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. Daarom zijn er steunouders. Dat zijn volwassen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week optrekken met een kind. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen.

Sinds een jaar is Steunouder Nederland via Kwadraad Maatschappelijk werk actief in de Krimpenerwaard. Bij dit initiatief vangen vrijwilligers een kind van een overbelast gezin op, zodat ouders en kind op adem kunnen komen. Vele gezinnen worden met deze hulp van een neerwaartse naar een opwaartse spiraal geholpen. De verwachting is dat de betrokken kinderen hiervan hun leven lang zullen profiteren.

Coördinator Steunouder Krimpenerwaard, Petra Biemans vertelt dat tijdens de coronacrisis de vraag naar steunouders toenam. Tegelijkertijd kon tijdens de lockdown geen fysieke opvang geboden worden. Als antwoord daarop startte men Steunouder Light. Online is er dan contact met de gezinnen om een luisterend oor te bieden aan ouders, een kind te helpen bij het vinden van structuur in de dag. Gewoon een kletspraatje te maken of samen een online spelletje te spelen. Het Oranje Fonds was erg gecharmeerd van dit initiatief, en zegde Steunouder Nederland een bijdrage van 10.000 euro toe.

De laatste tijd hebben zich veel nieuwe vraaggezinnen gemeld, dus nieuwe steunouders zijn hard nodig, ook voor Steunouder Light. Er zijn nu abri's geplaatst met een oproep om steunouder te worden.

Als je steunouder of steunouder Light wilt worden kan je contact opnemen met coördinator Steunouder Krimpenerwaard, Petra Biemans. Email: krimpenerwaard@steunouder.nl


Oranje Fonds

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Cees Reichard