Rico Schaap laat in De Rank zien hoe de Protestantse gemeente de coronamaatregelen en adviezen zo nauwgezet mogelijk volgt.
Rico Schaap laat in De Rank zien hoe de Protestantse gemeente de coronamaatregelen en adviezen zo nauwgezet mogelijk volgt. Sjoukje Dijkstra

Kerken in Montfoort nemen hun verantwoordelijkheid

Algemeen

'Wij zijn strenger dan de overheid voorschrijft… en daarmee dubbel zo veilig'

De aangescherpte coronamaatregelen en adviezen van de overheid, houden de gemoederen binnen kerkelijk Montfoort flink bezig: "We nemen het virus serieus. Dus hebben we het aantal kerkgangers afgeschaald", aldus Samuel van de Berg van de Hervormde Gemeente in Montfoort. Dominee Simons sprak afgelopen vrijdag nog met burgemeester Petra van Hartskamp, die haar waardering had uitgesproken dat de Hervormde Gemeente niet op haar rechten gaat staan, maar verantwoordelijkheid wil nemen.

Zondagochtend vanaf 09.00 uur komen de kerkleden van de Hervormde Gemeente mondjesmaat en gespreid van elkaar binnen. De handen worden gedesinfecteerd en een medewerker van de kerk met mondkapje, noteert contactgegevens van een enkele onbekende. Een andere medewerker, ook met mondkapje, wijst de mensen hun plek. Voordat dominee Simons en kerkenraad binnenkomen, worden deuren open gezet. Dit zorgt dat het flink tocht in de kerk. De mensen, die nog meer dan de verplichte anderhalve meter van elkaar vandaan zitten, houden dan ook maar de jassen aan en de sjaals om…….

Bij de Katholieke Kerk en Protestantse gemeente De Rank in Montfoort wordt letterlijk gehoor gegeven aan de oproep van minister Grapperhaus, die kerken adviseerde terug te gaan naar maximaal 30 kerkgangers. "Wij rekenen dan wel op 30, plus de medewerkers van de kerk", reageert Rico Schaap van de Rank, die op zijn vrije zaterdag graag laat zien hoe de Rank met de coronaregels omgaat. Gerard Vendrig van de katholieke kerk laat weten: "We waren al van plan naar aanleiding van de slechte berichten van vorige week, mensen te vragen mondkapjes op te doen bij binnenkomst en bij het verlaten van de kerk. Dus, dat doen we nu ook."

"We hebben wel zorg over wat er op dit moment in Nederland gebeurt", vervolgt Vendrig. "Het is voor ons als gemeenschap belangrijk te zorgen dat iedereen zich veilig voelt. De 100 mensen die tot vorige week in de viering mochten komen hielden zich goed aan het protocol, en je merkte ook dat het voor hen fijn was elkaar weer te ontmoeten." Afgelopen weekend konden de mensen nog gewoon komen, maar voor het weekend van 17 en 18 oktober zal de katholieke kerk weer een reserveringssysteem hanteren. "Dan is 30 het maximum. Wij vinden het belangrijk om gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen en niet moeten afwijken van wat wordt geadviseerd. We zullen weer een aantal initiatieven oppakken om er als kerk voor de kwetsbaren te zijn", zegt Vendrig. "Het is zeker dat dit besluit weer velen zal raken. Denk maar aan uitvaarten, en de Allerzielenviering op 2 november waarop we onze dierbaren gedenken. Normaal een samenkomst in een volle kerk en nu met 30 mensen, hopelijk kan er, doordat men via kerkdienst gemist kan meevieren, er toch iets van de warme sfeer thuis gevoeld worden."

Dit laatste beaamt Rico Schaap van de Protestantse Gemeente: "Er is wel behoefte aan. Mensen vinden het prettig dat ze mee kunnen kijken. Vorige week keken 73 contacten rechtstreeks mee en meer dan 100 achteraf. Komende zondagen zijn er ook bijzondere diensten. Zo hebben we twee dopelingen. Dan mogen er 30 mensen in de kerk. Wij hebben gesteld dat er dan 15 gasten van de familie kunnen komen en 15 kerkleden." In de Rank passen volgens Schaap maximaal 300 mensen. De Rank die recent helemaal verbouwd is, mag in principe meer dan 30 mensen herbergen, omdat de gemeente dan nog voldoet aan RIVM richtlijnen. Toch is besloten tot minder, want zegt Schaap: "De commotie rond Staphorst was niet zo prettig. Beeldvorming in de media is erg belangrijk. We kunnen best doorgaan met 50, maar als we nou gewoon netjes meedoen met iedereen, is dat veel beter. Wij willen ook op een goede manier in gemeente Montfoort staan." In de Rank zijn de stoelen opgesteld met veel ruimte ertussen. Een computersysteem wijst op basis van beschikbaarheid, willekeurig mensen aan, die mogen komen. Die worden door coördinatoren naar hun plaats geleid. Om de drie stoelen kan iemand plaatsnemen. Voor in de kerk zitten de voorzangers. Zij hebben hun eigen plek op het podium, aangegeven met een sticker op de grond, waar ze kunnen zingen. Aan mondkapjes doet De Rank niet, omdat de mensen in principe verspreid van elkaar binnen komen en de anderhalve meter goed gehanteerd wordt. "Het is behelpen", aldus Schaap. Je mist wel het contact als je in je eentje naar de kerk komt. Dan zit je al zo op afstand, en achteraf koffiedrinken is er ook niet."

Gezongen

In de Hervormde kerk passen 600 mensen. Volgens de richtlijnen van het RIVM en de veiligheidsregio Utrecht mag de kerk op zondag in principe 200 mensen herbergen. Samuel van den Berg vertelt dat dit komt, omdat de ventilatie goed is, en de afstand gewaarborgd kan worden. "Toch zijn we dus strenger dan de overheid van ons vraagt", zo vertelt hij afgelopen zondag, na de ochtenddienst, die bijgewoond werd door zo'n 60 tot 70 mensen. "We houden nu maximaal 100 kerkgangers per dienst aan", aldus Van de Berg. "Daarmee maken we het dubbel zo veilig." De Hervormde Gemeente is de enige kerk waar ook gezongen mag worden door de kerkgangers, maar veel minder dan ze gewend zijn. De vier psalmen die gezongen worden, worden dan ook uit volle borst meegezongen. "Omdat het gebouw zo groot is en de ventilatie goed, mag het zingen. Iedereen zingt vanaf zijn eigen plek op de juiste afstand. We hebben geen koor. Dat is veilig. Zo blijkt uit de afgelopen maanden, want tot nu toe is nergens een brandhaard in een kerk ontstaan", zegt Van den Berg. De Hervormde Gemeente nodigt de kerkleden op alfabetische volgorde uit. "Omdat ik in het begin van het alfabet zit, mocht ik vanochtend", zegt hij met een lach. "Vanmiddag ga ik online kijken op Youtube, via een link op onze eigen website." Dominee Simons, die er ondertussen ook bij was komen staan, vertelt: "We hebben nu 450 tot 500 leden, waarvan gemiddeld 200 kerkgangers. Er zijn ook veel ouderen die niet durven te komen." Dat begrijpt Simons wel. In zijn verkondiging sprak hij over zelfreflectie. "Misschien ook een goede boodschap voor Montfoort", zegt hij. "We hebben zo de neiging om de schuld buiten onszelf te zoeken, en het antwoord op de vraag waarom? Laten we maar in de spiegel kijken. We denken dat we het zo goed doen, met onze kerk en dominee, maar geloof is een zaak van het hart, niet van een kerkgebouw, ceremonie en uiterlijkheden. Corona kan heel goed een eerste aankondiging zijn van de terugkeer van Jezus… Wat doen we daarmee? Draaien we ons om en slapen we verder? Of laten we ons wakker schudden?"

Sjoukje Dijkstra

In de Rank zijn de stoelen opgesteld met veel ruimte er tussen.
Dominee Simons van de Hervormde Gemeente geeft de Montfoortenaren graag een extra boodschap mee.
Afbeelding
Voetbalprogramma 11 minuten geleden
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 1 uur geleden
Twee Montfoortse studentes van het Kalsbeekcollege, Julia Groen en Gwen Hoogenboom, zetten zich in voor een 4-5 mei glossy.
Montfoortse studenten vertellen oorlogsverhalen in 4/5 Mei glossy 15 uur geleden
De burgemeester was er om Madeliene mee te delen dat haar de eer te beurt was gevallen om haar gedicht op 4 mei te mogen voordragen.
Bijzonder gedicht voor tijdens de 4 mei-herdenking 17 uur geleden
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk.
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk 20 uur geleden
Afbeelding
Linschoten in oorlogstijd door de ogen van een kind 22 uur geleden
Afbeelding
Anjerconcert 2024 gisteren
OZV moest de laatste wedstrijd aantreden tegen de concurrent Poseidon.
Ook OZV Dg kampioen 1 mei, 19:00