Het muzikale startschot van 'Samen de Winter door' werd gegeven door theaterkoor Marcello op het Kasteelplein
Het muzikale startschot van 'Samen de Winter door' werd gegeven door theaterkoor Marcello op het Kasteelplein Sjoukje Dijkstra

Heel Montfoort een blokje om….

Algemeen

Donderdag 1 oktober werd het startschot gegeven voor ‘Samen de winter door’. Dit initiatief van Het Knooppunt, de Buurtsportcoach en SWOM werd genomen in het verlengde van ‘Week tegen eenzaamheid’. Tijdens de eerste live uitzending van Montfoort Vitaal, was via een stream te zien hoe Theaterkoor Marcello een muzikale aftrap deed.

Startschot gegeven voor ‘Samen de winter door’ in eerste live uitzending Montfoort Vitaal

Presentator Rick Vianen liet diverse betrokkenen aan het woord komen, die vertelden hoe dit initiatief van de grond was gekomen, en waar het toe diende. Zo vertelde Marie-José Hermans, directeur van SWOM: “Eenzaamheid is een belangrijk item. Door de corona is het nog erger geworden. Op verzoek van wethouder Yolan Koster, hebben we dit begin de ‘Week tegen Eenzaamheid’ extra onder de aandacht gebracht. We moeten ons realiseren dat juist nu veel van de dingen die we organiseren, tot ons groot verdriet en vaak grote teleurstelling, niet door kunnen gaan. Dus hebben we gekeken: wat kunnen we wel? Vanuit die gedachte vonden we aansluiting bij de Buurtsportcoach en het Knooppunt. Gezamenlijk besloten we van de Week tegen Eenzaamheid een hele winter te maken, want juist nu is de behoefte aan contact zoveel groter. Daar speelt corona ook een grote rol in.”

Ton van der Made van Knooppunt vertelde: “Bij elke activiteit werden we tegengehouden door de maatregelen. Daarom kijken we nu naar wat we wel kunnen. Zo ging de Nijmeegse Vierdaagse niet door. Dus, hebben we als Knooppunt een alternatieve vierdaagse georganiseerd, met kleinere groepjes. Hieruit is het idee ontstaan voor ‘een blokje om’. We willen mensen oproepen om eens om zich heen te kijken. Klop maar aan bij je buurvrouw of buurman, en ga samen een blokje om. Als heel Montfoort een blokje om gaat, hebben we wat bereikt.”

Donderdagavond, na een regenachtige dag, werd het blokje om vast gelopen door zo’n 20 deelnemers. Ook Conny te Lintelo van SWOM liep het blokje met twee vriendinnen, en deelde live haar ervaring met het publiek. “Gelukkig is het nu droog”, zei ze. “Het is fijn om in coronatijd lekker aan de wandel te gaan. We maken zo dadelijk een stop bij een koffiepunt. Met dit heerlijke weer kunnen er koffiepunten buiten zijn, waar mensen op veilige manier met elkaar koffie en thee kunnen drinken.”

Ton vertelde dat ze normaal gesproken ook op maandag 5 en 10 kilometer lopen in groepjes. “Erna wordt koffie gedronken. We hebben niet alleen wandelen, maar organiseren normaal gesproken veel activiteiten, zoals klassieke muziekavonden en reisjes naar musea. Dat kan nu niet. Het rondje door Montfoort met elkaar, op afstand van elkaar, kan wel.”

Dat beaamt Marie-José van SWOM. Zij roept de mensen op: “Alsjeblieft, ga wandelen. Doe dat blokje om met elkaar.”In kader van ‘Samen de winter door’ staat oktober in het teken van wandelen: ‘Heel Montfoort wandelt’. In november is dat ‘Heel Montfoort speelt’ en in december ‘Heel Montfoort Bakt’. Ook Marie-José zal nog eens haar chefsmuts opzetten om als eerste te kokkerellen op een van de kookavonden voor en door Montfoortenaren. “We hebben sinds kort in het Doe Mee Huis een mooie keuken, waar we door corona nog weinig mee hebben kunnen doen. Dus, komen we vanaf 4 november op de woensdagavond met kookavonden , waarvoor mensen zich kunnen aanmelden. Of ze nu willen koken, of mee eten, iedereen kan zich aanmelden via SWOM”, aldus Marie-José. Ook de presentator liet weten dat hij ook wel een avondje wou komen koken…: “Zet mij maar op de lijst”, aldus Rick. “Zo kan het dus. Iedereen kan meedoen. Per avond hebben we twee koks nodig, en natuurlijk mee-eters.”

Wandel Fit

Ook Wanda Catsman, wandeltrainer, bekend van Wanda Wandelt, schoof aan. Zij zal mensen, die graag willen wandelen, helpen met wandeltraining. “Wandel Fit noemen we dat. Woensdag of donderdagmiddag kunnen mensen laagdrempelig komen trainen, waarbij ze ook nog een stukje hersentraining krijgen in de vorm van cognitieve fitness.” Niet alleen de manier van lopen, maar ook hoe mensen veilig kunnen wandelen is bij haar een topic. “Mensen vinden het spannend om alleen op pad te gaan. Hoe kun je veilig alleen wandelen?” Wanda gaf alvast twee tips: “Zorg dat iemand weet dat je op pad bent en waar je gaat wandelen. Als er iets gebeurt, en je komt niet terug, weten ze waar er gezocht moet worden. Een tweede tip is dat je jezelf als wandelaar echt zichtbaar moet maken met een reflecterend hesje!”

Rond Linschoten was John van Echtelt, coördinator Buurtsportcoach ook aan de wandel gegaan, met Vereniging Oud Linschoten, die historische rondwandelingen organiseert door Linschoten. “De zon is hier net onder”, liet hij weten, live vanaf locatie. “Ik heb geleerd over het Uilebosje en Kwakel.” De wandelingen zijn niet op vaste dagen, maar kunnen via Oudlinschoten.nl geboekt worden. Ondertussen was ook Conny bij het koffiepunt aangekomen bij de Sporthal. Hier stond ook het koor Marcello weer voor de muzikale omlijsting. Genieten, vond Conny.

Analyse

Dat de Buurtsportcoach ondertussen ook met andere manieren van beweging bezig is, liet Kevin Basters zien, die stage loopt bij de Buurtsportcoach. In een kleine documentaire werd de kijker meegenomen om te zien hoe ouderen aan het bootcampen waren in de Sporthal. Hij vertelde over een nieuw initiatief dat hij wil opzetten, Kevin Beweeg(t). Hierbij wil hij beginnen met een sport waar hij niet veel vanaf weet, om die samen met (senioren) sporters te verkennen. “In een korte periode ontdek je dan wat leuk is om te doen. Ik denk dat ik begin met tafeltennis…”

Ron Haanschoten van Adfys liet weten hoe mensen dan bij Adfys kunnen aankloppen voor een complete analyse. “Stel dat je slecht slaapt, dan kunnen we gericht hulp inschakelen. Voor iedereen kan het doel anders zijn. De bloeddruk en het suikergehalte worden gemeten en er is een fittest. Wij willen leren aan mensen om klachten te voorkomen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Als mensen zo met Montfoort Vitaal twee jaar langer leven, hebben we ons doel bereikt. Dat is het uitgangspunt.”

Lezing eenzaamheid

Marijke van Beus van SWOM benadrukte nog: “Het is wel leuk te vermelden dat we op donderdag 8 oktober een lezing over eenzaamheid in het St. Joseph hebben. Dat gaat over eenzaamheid, wat het inhoudt, wat er gebeurt er in het hoofd, en hoe herken je dat. Ook wordt er verteld hoe je ermee kunt omgaan als handleiding voor mantelzorger en vrijwilliger.”

De lezing over eenzaamheid vindt op donderdag 8 oktober plaats om 13.00 uur en 15.00 uur. Aanmelden: www.swomontfoort.nl.

Sjoukje Dijkstra

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 4 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 6 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 9 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00