Geke Dingemans uit groep 7 van de Hobbitstee mocht de preekstoel even uitproberen - als een profi dominee sprak zij haar klasgenoten toe.
Geke Dingemans uit groep 7 van de Hobbitstee mocht de preekstoel even uitproberen - als een profi dominee sprak zij haar klasgenoten toe. Sjoukje Dijkstra

Groep 7 Hobbitstee leert alles over de Hervormde Kerk Montfoort tijdens Open Monumenten Klassendag

Algemeen

Wat was er in Montfoort voor er mensen woonden? En waarom staat de Hervormde Kerk zo scheef in de stadskern van Montfoort? Het zijn allemaal vragen die Peter Versloot stelde aan de kinderen van groep 7 van de Hobbitstee. Zij kregen vrijdag een rondleiding in het kader van Open Monumenten Klassendag.

Tijdens de 45 minuten durende tour staken de kinderen veel op van de geschiedenis van Montfoort en de Hervormde Kerk. Dat er lang geleden alleen maar moeras was hier in Montfoort bijvoorbeeld. Dat de kerk scheef staat, zodat die wijst richting het Oosten. Maar ook hoe hoog het kerkgebouw is - 45 meter - en hoe oud - 600 jaar -. Dat de kerk zo oud was, hadden de kinderen niet gedacht. Dat de haan op de kerk verguld is met goud, vonden de kinderen fascinerend. En waarom nou die haan? Dat wist de leerkracht van groep 7 wel te beantwoorden. “Vanwege het opstaan van de dag”.

Ook de postbode die zijn rondje deed stak nog wat op… 600 jaar oud?!! “Wisten jullie dat dit een kruiskerk is?”, vroeg hij de kinderen. “Dat is net wat ik wou vragen”, aldus Versloot. “Als je over de kerk vliegt, wat voor vorm heeft de kerk dan? Een kip? Nee, een kruis. We gaan nu naar binnen. Het is een heilig gebouw, dat betekent dat we wel eerbiedig moeten zijn.” “Krijgen we ook een hostie?”, vroeg een meisje. “Nee, dat is niet in deze kerk.”

Katholieke geschiedenis

“Waarom is er een trap om de kerk binnen te komen? Waarom is de kerk zo hoog?” “Vanwege het water?” “Dat is omdat er graven onder de kerk waren. In deze kerk werden vroeger mensen begraven. Op een bepaald moment was de kerk vol. Toen heeft men er nog een laag opgebouwd en is de kerk anderhalve meter opgehoogd.”

Na het desinfecteren van de handen gingen de kinderen zitten voor het preekgestoelte, waar de geschiedenisles van Versloot zich vervolgde. Zo leerden de kinderen over de katholieke geschiedenis van de kerk, en hoe ten tijde van de Reformatie de beelden uit de kerk verwijderd werden. Dat dit in Montfoort op heel ordentelijke wijze gebeurde, omdat de Burgemeester destijds geen zin had in de Beeldenstorm die overal plaatsvond. Geboeid luisterden de kinderen naar Versloot, die ze vertelde hoe 100 jaar geleden een Maria-beeld werd teruggevonden. “Misschien heeft de timmerman die per ongeluk in het water laten vallen of expres, maar ze hebben het beeld gerestaureerd. Het is nu het mooiste beeld van de katholieke kerk in Montfoort.”

Klankbord

Alles passeerde de revue: waarom het dak blauw is… (vliegen poepen niet op blauw), de kerkbrand uit 1629, bijzondere getallen uit de Bijbel, het houtsnijwerk van adelaars op het preekgestoelte, het dakje boven de preekstoel, ofwel wat men het klankbord noemt. “Dit zorgt ervoor dat het geluid goed verspreid wordt. Hier komt het woord klankbord vandaan. Een van jullie mag het eens uitproberen.” Dat wilden de kinderen wel. Enthousiast gingen de vingers in de lucht. Geke Dingemans was uiteindelijk de gelukkige. Zij vertelde als een professionele dominee vanaf de kansel wat ze allemaal geleerd had.

Rijke stinkerds

Vervolgens werden de kinderen meegenomen door de rest van het kerkgebouw, en leerden ze over de graven. “Napoleon vond het geen goed idee dat we mensen begroeven onder de kerk, omdat het ging stinken. Daar komt de uitdrukking ‘rijke stinkerds’ vandaan. Alle botten zijn sindsdien elders begraven. Er ligt niemand meer onder de kerk. De grafstenen liggen er nog wel.” Sommigen zagen nog bekende namen. “Hé Kemp!” “Misschien wel een voorouder”, meende Versloot. Bij de antieke, houten deur hield hij even stil. Hier verdrongen de kinderen zich. “Even afstand nemen”, waarschuwde de leerkracht, waarna Versloot zijn verhaal vervolgde. “Deze deuren hebben de brand overleefd. Kijk, eens hoe mooi deze deur gemaakt is… Hier zie je ook vormen in. Bijvoorbeeld deze vis”, wees hij. “Dit zijn ook geen gewone spijkers. Die had je vroeger nog niet. Dit zijn nagels die gemaakt zijn door de smid.”

Bijzonder

Waarom er gaten in de toren zaten? Dat wisten de kinderen, en ook de volwassenen niet. “Hier hingen de touwen door, waarmee de klokken geluid konden worden.” Hier kwam de rondleiding dan ten einde. Versloot vertelde de kinderen nog wat er op het programma stond voor Monumentendag. “Zo gaat er getrommeld worden. Morgen kwart over tien bij de Knoperij.” “Wat vond je nou leuk?”, vroeg hij aan Geke Dingemans die op het preekgestoelte mocht staan. “Het was leuk en bijzonder om op de plaats van een dominee te staan. Ook dat je in een heel oud gebouw staat, dat lang geleden door mensen is gebouwd.” “Komen wij ook in de krant? Wanneer komt het erin?”, wilden Sterre, Guus en Sam weten. Maar ze moesten weer naar school voor de laatste lesuurtjes, en snel. “Kom op! We zijn aan de late kant. Doorlopen!”, drong de leerkracht aan, waarna de kinderen er de vaart in zetten.

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Waarom De Pelikaan niet verloren mag gaan 8 uur geleden
Afbeelding
‘t Kaasmeisje, meer dan alleen kaas 9 uur geleden
Afbeelding
Boer Koos van der Wind uit Montfoort is continu bezig met verduurzaming 10 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie 13 uur geleden
Afbeelding
Winterconcert Linfano 15 uur geleden
Afbeelding
Help de bakkersexpositie compleet te maken 18 uur geleden
Afbeelding
Tour de Boer landt in Polsbroek 8 dec, 19:00
Afbeelding
Wintertentoonstelling 2022-2023 bij Sille Gallery 8 dec, 18:00