Nettie Stoppenlenburg geeft uitleg bij ‘Het Weeshuis’.
Nettie Stoppenlenburg geeft uitleg bij ‘Het Weeshuis’. Aad Kuiper

Druk in Oudewater op Open Monumentendag

Algemeen

Het was druk in Oudewater op Open Monumentendag 2020: mooi weer, veel toeristen én, niet te vergeten, opnieuw een bijzonder programma in verband met Open Monumentendag. 's Morgens, in het Stadskantoor, kreeg wethouder Bas Lont, die heel even memoreerde aan een klassenfoto uit zijn eigen vroege jeugd, de speciaal voor deze gelegenheid gemaakte stadswandeling uitgereikt door Julia Chorus van de werkgroep. Deze uitreiking vond plaats voor het schilderij 'Het Weeshuis', vervaardigd in 1651 door H. (Hendrik?) van Ommen, waarover Nettie Stoppelenburg eerst de genodigden en later ieder heel uur aan een bijzonder geïnteresseerd publiek uitleg gaf.

Margo Stekelenburg, een van de organisatoren van het eerste uur, vertelde: "De opening was echt een feestje: door corona kon de opening slechts in een klein comité plaatsvinden, maar door de life-uitzending van Midland FM 107.5 kon iedereen uit Oudewater en omgeving meeluisteren naar de openingshandelingen van Open Monumentendag 2020."

Na uitleg door Nettie Stoppelenburg van het schilderij aan het kleine gezelschap werd het gedicht 'Momenten uit het verleden' dat stadsdichteres Nelleke den Boer speciaal voor deze dag schreef, voorgedragen door Joke van Diest."

Nettie Stoppelenburg vertelde boeiend over het weeshuis, dat destijds aan het plein stond dat nu Gasplein heet, en gebouwd werd in het begin van de 17e eeuw; ze vertelde over de goede jaren in die beginperiode en dat er na het Rampjaar, 1672, flink bezuinigd moest worden en dat het pas in 1836 weer werd gesloten. Ze vertelde dat de financiën geregeld werden door de Weeskamer, waar nog meer schilderijen hadden gehangen dan alleen 'Het Weeshuis' en dat er daarvan nu nog een over was dat op de zolder van het Stadhuis te zien is, in het huidige Stadsmuseum. Voor de minder bedeelden was er naast het weeshuis in Oudewater het armenhuis en gedurende enige tijd na 1836 is ook het weeshuis in Veenhuizen een plek geweest waar verweesde kinderen uit allerlei streken naar toe gingen, zo ook uit Oudewater.

Rond een uur of elf vond via de ether, de kabel of internet, de 'leermonumentale' quiz plaats. Margo: "Vergeet niet de antwoorden, voorzien van naam en telefoonnummer in te leveren bij de TIP. Dit kan tot uiterlijk 19 september." En ze kwam weer terug op deze dag: "Ondertussen werden de opengestelde kerken bezocht en ook de musea Heksenwaag en Touwmuseum konden genieten van veel belangstelling. In de kerken vonden naast de bezichtigingen ook (kinder)concerten door organist Gerben van Mourik plaats. Vanaf de stadstoren klonk om één uur een sprankelend beiaardconcert, waar burgemeester Wim Groeneweg en andere genodigden aanwezig waren. Beiaardier Bob van der Linde bracht een speciaal arrangement ten gehore dat was samengesteld door de gedecoreerden van 26 april jongstleden. En voor wie het gemist heeft: een compilatie van deze bijzondere dag is, inclusief de 'leermonumentale' quiz, te beluisteren via www.midlandfm.net." Margo kijkt met een tevreden blik terug op deze Open Monumentendag: "De aangepaste Open Monumentendag 2020 Oudewater werd een groot succes op bescheiden schaal."

en er was meer te beleven op deze Open Monumentendag: de eerdergenoemde bijzondere en leuke stadswandeling door Oudewater die als titel 'leermonumenten' meekreeg bijvoorbeeld. Hierop waren enerzijds gebouwen te vinden die aangeduid kunnen worden als plek waar je iets kon leren en anderzijds allerlei plekken die met leer en leerbewerking te maken hadden. Een van de andere activiteiten kan nog steeds ondernomen worden: 'wie is wie op oude klassenfoto'. Tot 12 oktober hangen in veel etalages oude klassenfoto's. Met behulp van een wedstrijdformulier dat verkrijgbaar is bij TIP kan een rondgang langs die oude klassenfoto's gemaakt worden en aangekruist worden wie wie is op de betreffende foto; nog altijd een leuke uitdaging!

Aad Kuiper

Oudewaternaren volgen de speciale stadswandeling.