Gerard van Hooff

SPV geeft goed partij tegen derdeklasser Alphia

SPV - Alphia 2-4

Wie gewend is om op plastic te spelen, heeft enige tijd nodig om te wennen op een grasmat als een biljartlaken. De Alphenaren waren verrast toen zij midden in de 'polder' zo'n verzorgde voetbalambiance ontwaarden. Niet dat aspect bracht de derdeklasser uit Alphen geruime tijd in de problemen. Dat was met name de strijdwijze waarvoor de Polsbroekers gekozen hadden.

Achterin stond het kompas op 'consequente mandekking' met Tjardy Verkerk als een echte libero erachter. Dat gaf een beeld te zien waarbij de achterste linie van SPV steevast om zich heen loerde om bij Alphens balbezit de juiste partnerkeuze te maken. Kortom, er werd geen centimeter te veel ruimte weggegeven en in de drukte werden steeds tijdig de juiste voeten uitgestoken om Alphia dwars te zitten. Voorin mocht een drietal spelers proberen op een opportunistische wijze een bres te slaan in de Alphia-defensie. Dat leek ondoenlijk want daar was sprake van een overtal. Het veldoverwicht was dan ook voor de bezoekers, maar die waren in de afwerking niet echt doeltreffend. Zo wist spits Nick Klerks in de 10e minuut een misverstand niet af te straffen en had doelman Both een geweldige reflex in huis op een koppoging van dezelfde speler (21e min).

Wat brutaler

Na een kwart wedstrijd durfde rechtsachter Martijn de Heer zich voor de eerste maal op de vijandelijke helft te wagen en konden de groenhemden hun eerste hoekschop noteren. Bij de bezoekers werden de eerste frustraties hoorbaar en ontving rechtsachter Jordi Wentink een gele kaart na te veel aanmerkingen. Vier minuten nadien ging SPV aan de leiding toen een vrije trap in de doelmond landde en niet goed werd verwerkt. Martijn Hakkenberg tekende voor het laatste zetje; 1-0 (36e min). De poging van de oranjebrigade om nog voor de thee langszij te komen leverde in de reguliere speeltijd niet veel meer op dan een drietal corners. Het gelijkmakende doelpunt viel in de blessuretijd van de eerste helft. Van Rijn raakte de bal als laatste aan en liet de Alphense thee beter smaken; 1-1 (45+)

Extra aanvalskracht

In de rust bedacht de Alphense coach dat de overtollige verdediger Sander Egberts wel wat aanvallender kon acteren. Dat bleek een juiste zet. Maar de uitwerking ervan liet op zich wachten nadat de thuisploeg door een benutte strafschop van Ivo Sluijs voor de tweede maal op voorsprong was gekomen; 2-1 (51e min). Twee minuten had de vanaf de rechterkant opererende gelegenheidsaanvaller nodig om een stempel op de partij te drukken. Eerst profiteerde hij van de afwezigheid van De Heer en schoot hij de bal in de verste hoek; 2-2. Daarna kreeg hij opnieuw alle ruimte om op te stomen en schoot hij de bal van buiten de zestien langs de uitkomende Jeroen Both; 2-3 (55e min).

Nog twee kaarten

Voor Sander Koolwijk had de goed leidende arbiter een gele kaart na een overtreding op Dion Durham en gaandeweg werd duidelijk dat er voor SPV weinig te halen zou zijn. Invaller Bas Hazenbroek miste voor Both gekomen de afronding van een mooie combinatie door het centrum en daarmee werd de definitieve val van het doek uitgesteld tot de 83e minuut. Met een juweel van een omhaal scoorde Marvin Fennah uit een hoekschop de 2-4. Nog een kans wist de thuisploeg in de eindfase te creëren. Die was voor invaller Stijn Achterberg in de 89e minuut. Het leverde slechts een hoekschop op. Drie minuten later floot de scheidsrechter voor de laatste maal. Dat gold voor 21 spelers want de Alphia-rechtsachter was al op weg naar de douche na een tweede gele kaart.