Afbeelding

Winkelen in de IJsselstreek

Algemeen

Aad Kuiper

Wie eens een gezellig middagje wil gaan winkelen kan daarvoor zowel in Haastrecht, Montfoort als in Oudewater terecht. Naast gezellige straatjes met kwaliteitswinkels tref je er ook heel bijzondere winkels aan. Ongetwijfeld zullen er inwoners en winkeliers tevergeefs naar juist die ene winkel zoeken, waarvan zij vinden dat die in dit stukje had moeten staan en ze hebben gelijk. Hij had er moeten staan, want uiteraard hadden we hier wel alle winkels willen vermelden, maar, u begrijpt dat dit ons verhaal veel minder aardig zou maken. Wij willen de lezers dan ook uitnodigen niet alleen naar de hier vermelde winkels te gaan, maar ook eens verder te kijken in die gezellige straatjes en de zijstraatjes met al die aardige winkels in de plaatsen van de IJsselstreek.

In Haastrecht kun je voor een leuk cadeautje terecht bij In mijn straatje in de Hoogstraat. Via internet worden er heel wat aanbevelingen gedaan om er eens naar binnen te stappen. En Dappie, ook in de Hoogstraat, is nog zo splinternieuw dat deze winkel, die onder andere originele tassen in de verkoop heeft, nog niet eens op internet te vinden is. Leuk plaatsje trouwens, Haastrecht!

Van Haastrecht naar Montfoort

Op weg van Haastrecht naar Oudewater vind je de Welkoop die menig bezoeker die er nog nooit binnen is geweest zal verrassen, want hun assortiment is bijzonder uiteenlopend en het is leuk om er eens te grasduinen. We slaan Oudewater even over en gaan eerst eens in Montfoort kijken. Hoewel ze daar ongetwijfeld ook winkels met bovengenoemde artikelen hebben, tappen we daar uit een ander vaatje: smikkelen en smullen. Wat te denken van Daan's Droomijs, Onder de boompjes in Montfoort, met tal van smaken. Ze krijgen veel complimenten via internet: ze leveren ook genoeg smaken voor iemand met een koemelkallergie; bij slecht ter been zijnde mensen bezorgden ze een keer een grote bak ijs aan huis en weer een ander laat weten: 'ieder ijsje bij Daan's Droomijs is een hoogtepunt'. In de Hoogstraat kun je voor een ander soort trek bijvoorbeeld terecht bij De IJsselpoort Kaas & Noten, gespecialiseerd in Hollandse kaas, buitenlandse kaas, vers gebrande noten, zuidvruchten, olijven, tapas, salades en geschenkverpakkingen. Voor weer iets totaal anders zou je in de Keizerstraat kunnen gaan winkelen bij Groente en Fruit Montfoort.; goed voor de gezonde en lekkere trek. Wie een leuk fietstochtje aan het maken is, kan even buiten Montfoort ook zijn slag slaan.

Buitenom naar Oudewater

Op het adres M.A. Reinaldaweg 66 bevindt zich de Plattelandswinkel van Vlooswijk, een echt familiebedrijf: 'Al drie generaties wordt er fruit geteeld, gesorteerd en verkocht door de familie Vlooswijk. In de loop der jaren zijn er heel veel familieleden op allerlei manieren betrokken geweest bij dat bedrijf. En dat allemaal met hetzelfde doel', zoals ze zelf vertellen, 'om een lekkere en lokaal geteelde appel, peer, kers of aardbei aan de man te brengen'. En dan die andere Vlooswijk: Kaasboerderij Doruvael, te vinden op Blokland 95. Daar is ook een winkel aan verbonden, maar die is - let op - slechts op beperkte tijden open. Maar wie een product van de kaasboerderij per se wil hebben, kan in ruimere mate terecht bij 't Kaasmeisje in Oudewater. Voor we daar gaan kijken gaan we vanuit Montfoort richting Oudewater en passeren dan, even voorbij het bord dat je in Oudewater bent, De Broedkorf; een wel heel bijzondere winkel: 'Van etalagemanden voor de bakker tot de lectuurbak in de wacht- of woonkamer en van een rieten stoel tot een compleet rotan bankstel en van een houten krukje tot een reusachtige teakhouten buitenbank … en zeker veel … heel veel kleine woonaccessoires.' Dit staat te lezen op de website. Je krijgt daar prachtige plaatjes te zien van houten meubelen, manden op maat, stoelmatten en andere woonaccessoires. En niet te vergeten zie je ook nog enig 'kunst- en vlechtwerk'. Alles in die winkel is gemaakt van natuurlijke materialen; je kijkt je ogen uit.

Eenmaal in het stadshart van Oudewater tref je vlakbij 't Kaasmeisje in de Leeuweringerstraat Roberto, een ijssalon met meer dan 60 smaken ijs waaronder Griekse yoghurt mango en Tony Chocolonely. En op nog geen steenworp afstand het bijzondere snoepwinkeltje: Hocus Pocus Zoetwaren met chocolade, oud-Hollands snoep (kaneelkussentjes, Haagse hopjes, polkabrokken; te veel om op te noemen). Nog meer te snoepen valt er bij Bakkerij Steinman; naast natuurlijk alle gebruikelijke producten bij een bakkerij vind je er een typische Oudewaters Bakkie Gebakkie, de Oudewaterse kus (niet onhandig sinds er veel minder praktisch gekust kan worden: kun je toch een kus geven; meerdere zelfs) en het Geelbuikje, een bijzonder populair koekje met de bijnaam van Oudewaternaren. En wie niet weet waar die naam vandaan komt, en het graag wil weten, kan dat vast wel ergens vinden.

Pop-up stores

Ook leuk om eens binnen te lopen is de nieuwe pop-up winkel Henny's Home & Kids by Liss. Voorheen zat Henny's Home op de Vinkenbuurt, maar toen er een pand vrijkwam hebben ze dat, samen met Kids by Liss, als pop-up store in gebruik genomen. Het werd wel de eerste anderhalvemeter winkel genoemd met zijn bijzonder brede paden en ruime overzicht. Ze hebben heel veel hebbedingetjes in de verkoop, het is alleen al leuk om er gewoon eens rond te snuffelen. En er komt er nog een, een pop-upstore: Poco Local. In de Wijdstraat staat voor een periode van slechts twee weken met ingang van 9 september de pop-upshop Poco Local die als kenmerken hip, creatief én duurzaam voert.

Natuurlijk mag Ot en Sien, de kringloopwinkel van zo'n 1.000 m2 op het nabijgelegen industrieterrein, niet onvermeld blijven: er is ook daar altijd wel iets leuks of bijzonders te vinden. En ten slotte, in deze tijden van corona, moet De Hexameter genoemd worden. De Hexameter is een intieme, gezellige stoffenwinkel in het historisch hart van Oudewater, in de Gasthuissteeg. Naast een vaste collectie basisstoffen vindt U er seizoensgebonden modestoffen en een uitgebreid assortiment kleinvakartikelen. In de zomerperiode sluit Margo haar winkel altijd voor een zekere periode, maar deze keer doet ze dat anders, laat ze weten: "De winkel gaat wel dicht, behalve op woensdag." Margo is bang dat de mondkapjesregel wordt uitgebreid en ze wil, als dat nodig blijkt, alle benodigdheden inslaan en haar trouwe klanten ter wille zijn; maar anderen zijn uiteraard ook welkom. Op woensdag 29 juli is de winkel nog gewoon open, maar dus ook op 5, 12 en 19 augustus. Vanaf 26 augustus zijn er weer de gebruikelijke openingstijden. Een bezoekje aan De Hexameter kan dus mooi gecombineerd worden met een bezoek aan de lokale weekmarkt in Oudewater die altijd op woensdagen wordt gehouden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 30 minuten geleden
Twee Montfoortse studentes van het Kalsbeekcollege, Julia Groen en Gwen Hoogenboom, zetten zich in voor een 4-5 mei glossy.
Montfoortse studenten vertellen oorlogsverhalen in 4/5 Mei glossy 14 uur geleden
De burgemeester was er om Madeliene mee te delen dat haar de eer te beurt was gevallen om haar gedicht op 4 mei te mogen voordragen.
Bijzonder gedicht voor tijdens de 4 mei-herdenking 16 uur geleden
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk.
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk 19 uur geleden
Afbeelding
Linschoten in oorlogstijd door de ogen van een kind 21 uur geleden
Afbeelding
Anjerconcert 2024 gisteren
OZV moest de laatste wedstrijd aantreden tegen de concurrent Poseidon.
Ook OZV Dg kampioen 1 mei, 19:00
V.l.n.r.: Anneke van Heertum, Mirjam Jongerius en Marry van der Kroon.
Koningsochtend in Vlist met oranjebitter 1 mei, 17:00