pr

Column Otto Beaujon: Chinezen

Otto Beaujon

Zaterdag een berichtje in de krant: man aangehouden in Singapore die voor de Chinezen spioneerde bij het Amerikaanse consulaat aldaar. Hij riskeert twintig jaar gevangenis. Vrijdag ook al onheilspellend nieuws via onze nationale nieuwszender: de Chinezen hebben in een mijnbouwgebied in een uithoek van Australië een concessie gevraagd om naar kolen te mogen graven. Een Aboriginal met een spraakgebrek mocht voor onze microfoon iets zeggen over de grond van zijn voorouders, en dat ergens in het gebied waar de Chinezen willen gaan graven het kerkhof van zijn voorouders moest liggen, hij wist alleen niet precies waar.

Gek is dat: je hoort vermoedelijk nooit op de Australische radio dat een Canadese olieboorder naar schaliegas wil zoeken op het grondgebied van Hoenkoop, Oudewater en Vlist.

De berichten uit Australië en Singapore zijn maar een klein deel van de dagelijkse stroom berichten over het verfoeilijke China die onder regie van Trump over de wereld uitgestort worden. Allereerst zijn de Chinezen natuurlijk de kwaadaardige bedenkers van het coronavirus; een Chinese vrijwilliger heeft zich laten bijten door een zieke eekhoorn en vervolgens hebben ze geheim agenten besmet die het virus zijn gaan uitzetten in Amerika en Europa, jawel. Trump kan zelf nog geen overhemd of voetbalschoen in elkaar zetten, 92% van de dagelijkse handel in de Amerikaanse warenhuizen komt uit China, maar Trump verhoogt de invoerrechten. Afgelopen donderdag nam hij drie Chinezen met diplomatieke paspoorten in hechtenis wegens vermeende spionage. De hele wereld moet op bevel van Trump afzien van 5G-netwerken die op het moment alleen gebouwd kunnen worden door Huawei, en wachten op het Amerikaanse Cisco dat de kunst nog moet afkijken. Huawei, volgens Trump, is een nest van spionnen. De directrice van Huawei werd vorig jaar aangehouden in Canada, op verzoek van Trump. Zij is ook een spionne, beweert hij. Chinezen zijn geduldig en beleefd, en ze drijven de zaak niet op de spits, wetend dat ze economisch hoogstwaarschijnlijk toch de langste adem hebben.

Vorige week: de Chinezen brengen verontreinigde paracetamol in de handel! Hoed u voor goedkope paracetamol van de supermarkt of het Kruidvat: de Chinezen proberen u te vergiftigen. Als Chinezen bij ASML in Eindhoven machines willen bestellen om computerchips mee te maken, komt de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra ons vertellen dat Nederland zijn goede verstandhouding met de Verenigde Staten ernstig in gevaar brengt als ASML de machines tòch aan de Chinezen verkoopt.

Ondertussen laat het Nederlands Indisch Cultureel Centrum weten dat de Chinees-Indische restaurantcultuur (afhalen of ter plekke opeten) is bijgeschreven in de Inventaris van Immaterieel Erfgoed Nederland. De stichting www.meerdanbabipangang.nl/, ik verzin het niet, heeft zich daarvoor beijverd, en de voordracht is medeondertekend door voorzitter Li Ping Lin van de VCHO (Vereniging van Chinese Horecaondernemers). 't Zou me niks verbazen als ze straks die Hoekstra ook daar over de vloer krijgen.

Meer berichten