Ook Montfoortenaren zijn aan het hamsteren geslagen. Het wc-papier was vrijdagavond in Albert Heijn al uitverkocht.
Ook Montfoortenaren zijn aan het hamsteren geslagen. Het wc-papier was vrijdagavond in Albert Heijn al uitverkocht. Sjoukje Dijkstra

Coronavirus houdt Montfoort in zijn greep

Algemeen

Hele sociale leven op een lager pitje & wc-papier ook in Montfoort uitverkocht

Voorstellingen van Cultureel Montfoort zijn tot 4 april geannuleerd, en ook SWOM (Stichting Welzijnsondersteuning Montfoort/Linschoten) last alle gezamenlijke activiteiten af. "Het spijt ons zo zeer, maar gezondheid staat voorop", zo laat een woordvoerder van SWOM weten.

Nu de scholen gesloten zijn tot 6 april, en ook bars, restaurants en sportclubs de deuren moeten sluiten, is de vraag welk invloed dit zal hebben op het leven. Houden de ondernemers het vol? Vallen er - ook in Montfoort - bedrijven om? Hoe creatief zijn we eigenlijk in Montfoort, en hoe solidair? De tijd zal het leren. Afgelopen week al kondigde de regering aanvullende maatregelen af om het coronavirus verder te bestrijden. Hierop hebben ook lokale organisaties en bedrijven laten weten dat zij hieraan mee willen werken. Zo liet het bestuur van Montfoort S.V. '19 weten om (volgens richtlijnen van de KNVB) voorlopig geen trainingen en competitie- en oefenwedstrijden meer te organiseren. De competitie is tot 31 maart afgelast: "Daarnaast is ook het besluit genomen om beide kantines te sluiten. Vergaderingen door de diverse commissies kunnen wel doorgang blijven vinden. Wel met de duidelijke kanttekening dat iedere deelnemer aan deze vergadering bij zichzelf te rade moet gaan of hij/zij 100% gezond is om hieraan deel te nemen."

Ondertussen zijn ook Montfoortenaren aan het hamsteren geslagen, en worden de nodige maatregelen genomen om te voorkomen dat het virus grip zou krijgen op de Montfoortse samenleving. Het wc-papier was vrijdagavond in de Appie - net als in veel andere plaatsen - uitverkocht, evenals afbakbroodjes en pasta's. Het blikvoedsel was nog verkrijgbaar, maar ook het medicatieschap zag er vrij treurig uit. Op zondag was dat niet veel beter…

De Heeren bij u thuis

Ondertussen maakte de Heeren van Montfoort van de nood een deugd. 'Komen de mensen niet naar ons, dan komen wij naar de mensen toe', moeten ze hebben gedacht. "Ook wij hebben last van het coronavirus, dus nieuwe plannen", zo valt er op hun Facebookpagina te lezen. "Als eerste hebben wij een nieuwe menukaart vol met heerlijke gerechten voor De Heeren van Montfoort geïntroduceerd. Hierin treft u weer verschillende nieuwe gerechten aan. Maar wij hebben ook een nieuwe service toegevoegd; De Heeren bij u thuis! Door de huidige coronasituatie wordt er van u verwacht meer thuis te blijven. Hierdoor ontstaat er voor u een nieuwe gelegenheid om van ons restaurant uw eigen thuisrestaurant te maken. De Heeren bij u thuis! Wij komen met onze heerlijke gerechten ‘gewoon’ naar u toe, zodat u toch kunt blijven genieten van een smaakvolle lunch of diner." Bij The Old Bakery in Montfoort konden mensen, die liever thuis eten, vanaf vorige week zelf hun Carpaccio XXL al komen afhalen. "In ons restaurant zijn nooit meer dan 100 mensen bijeen, dus wij blijven gewoon OPEN!", zo lieten ze vorige week nog weten op hun Facebookpagina. Nu ook zij de deuren moeten sluiten, zal The Old Bakery vanaf deze week een bezorgservice opzetten, zo wordt er medegedeeld op hun Facebookpagina.

SWOM-activiteiten afgelast

Ook al heeft SWOM de activiteiten inmiddels afgelast tot 31 maart, de receptie en team Welzijn, in het Huis van Montfoort, zullen open blijven, zo laat SWOM 13 maart weten. "Heeft u concrete vragen, stel deze zoveel mogelijk telefonisch", zo roept SWOM mensen op. "Mocht u toch even binnen willen lopen neem dan alle hygiënemaatregelen in acht. Kom niet als u griep- of verkoudheidsklachten heeft! Medewerkers van het sociaal team werken vanuit huis." Wat de SWOM-auto aangaat, zullen SWOM-vrijwilligers bij telefonische aanmelding eerst vragen naar de gezondheid. "Mocht u verkoudheids- of griepverschijnselen hebben, meld de rit af!", zo adviseert SWOM. De maaltijdverzorging zal gewoon doorgang vinden, maar aangeraden wordt om zoveel mogelijk het contact te vermijden. Mocht boodschappen doen een probleem worden voor mensen, roept SWOM op om contact op te nemen, zodat er gezamenlijk gezocht kan worden naar een oplossing.

Het DoeMeeHuis blijft vooralsnog open voor inloop. Per dag wordt gekeken of dit mogelijk blijft. Er worden geen activiteiten georganiseerd. Het aantal deelnemers en vrijwilligers zal kleiner zijn. Alle hygiënemaatregelen worden zeer streng toegepast en gehandhaafd. "We vragen iedere deelnemer dringend om een juiste afweging te maken of de behoefte om even binnen te lopen geen onnodig risico is in verband met een kwetsbare gezondheid. Sander, Brigitte en Kitty hebben met enkele deelnemers gezamenlijk deze afweging gemaakt. De overige collega's werken zoveel mogelijk vanuit huis en zijn bereikbaar. Mocht u vragen hebben, aarzel niet en neem contact met ons op."

Directeur Marie-José Hermans van SWOM laat weten deze maatregelen met ‘lood in de schoenen’ te moeten melden: "Deze maatregelen zijn precies het tegenovergestelde van de doelstellingen van SWOM. Het is op dit moment niet mogelijk om 'iedereen mee te laten doen' en elkaar persoonlijk te ontmoeten. Het spijt ons zeer, maar uw en ook onze gezondheid moeten op dit moment zwaarder tellen." Ze hoopt dat deze bijzondere tijd snel voorbij gaat en er spoedig weer gewone ontmoetingen plaats kunnen vinden. "We zijn bereikbaar. Neem contact op als u vragen heeft. We zullen ons uiterste best doen deze te beantwoorden en samen naar mogelijke oplossingen te zoeken in deze bijzondere tijd."


Seizoen vol pech en annuleringen voor Cultureel Montfoort

"Het zal niet veel voorkomen dat er in een theaterseizoen vijf avonden niet doorgaan", zo berichtte Ad van der Wind van Cultureel Montfoort afgelopen week. "Gehoor gevend aan de richtlijnen van de overheid, heeft Cultureel Montfoort moeten besluiten de avonden tot en met 4 april te annuleren."

Al eerder moest Cultureel Montfoort door omstandigheden (die niet met corona van doen hebben) een tweetal evenementen niet door laten gaan. "Dat zijn omstandigheden waar niemand iets aan kan doen", aldus Van der Wind. "Momenteel is het nog niet duidelijk of de maatregelen van de overheid op 31 maart zijn afgelopen, dus zijn alternatieve plannen nog niet mogelijk. Het streven is om de avond van Oud Montfoort nog dit seizoen 19/20 te herhalen. In ieder geval kunnen mensen weer zeker zijn van twee historische avonden in het komende seizoen." Dat het Passieconcert straks wellicht geen doorgang kan vinden, hakt er nog het meeste in. "De maatregelen zijn tot 31 maart. Voor het Passieconcert komen de mensen incidenteel bij elkaar. Het is een samengesteld koor. Het is de vraag of je dat medio april nog bij elkaar krijgt om vier keer te repeteren. Dan zouden we nog kunnen uitstellen tot mei, maar dan zijn er weer allerlei andere activiteiten. Het is een hele organisatie met de begeleiding en dirigent. Een theateravond is vrij snel geregeld. Bij een koor zijn ruim 100 mensen betrokken. Ik reken zelf op uitstel tot volgend voorjaar."

Voor zover Van der Wind kan zien gaan de Beatles op 18 april wel door, als het begin april wordt vrijgegeven. "Dan zullen we de uitgestelde avond Oud Montfoort, die eigenlijk aanstaande donderdag zou plaatsvinden, wellicht ook nieuw leven in blazen. We hadden 275 reserveringen." Het zijn volgens hem vooral de ouderen die op deze avonden afkomen. "Het voelt bijna als een reünie." Tot nu toe heeft Van der Wind op de annuleringen alleen maar positieve en begripvolle reacties gehad. "We hopen dat we door de gezamenlijke inspanning het virus snel onder controle hebben."


Nog meer annuleringen door corona…

Biljarten, kerkdiensten bezoeken of zelfs schoonmaken voor het goede doel… het is er niet meer bij. Corona zorgt ervoor dat alles tot stilstand komt, nu veel aangekondigde evenementen afgelast worden.

Biljartzaal gaat dicht

Biljartvereniging Kasteelzicht heeft besloten om voorlopig de volgende maatregelen te nemen:

1.         de biljartzaal blijft vanaf afgelopen vrijdag 18.00 uur t/m 31 maart 2020 gesloten

2.         de laatste ronde van de competitie zal na die datum worden ingehaald (hierover later bericht)

3.         het driebandentoernooi wordt afgelast.

K2C

De commissie van K2C heeft, in samenspraak met het bestuur van Het Knooppunt, besloten dat de excursie naar Zeist van dinsdag 17 maart uit wordt gesteld.

PKN - kerkdiensten worden afgelast

Gezien de maatregelen vanuit de overheid heeft de PKN gemeenten aangeraden om alle bijeenkomsten met meer dan 100 mensen af te gelasten. Ook als dat om kerkdiensten gaat. De kerkenraad heeft besloten om geen enkel risico te nemen en het advies op te volgen en onze kerkdiensten zullen daarom ook worden afgelast. Een ingrijpend besluit maar gezien de omstandigheden en het afgegeven advies niet te voorkomen.

R.K. Montfoort vieringen gaan niet door

Het Parochiebestuur van de Heilige Drie-eenheid (o.a. R.K Montfoort) heeft besloten alle vieringen de komende weken niet door te laten gaan. Een uitzondering wordt gemaakt voor begrafenissen, mits de viering kort wordt gehouden en de bezoekers van de viering beperkt worden tot de naaste kring familieleden. Het Parochiebestuur zal u informeren wanneer er veranderingen komen in dit beleid vanwege het Coronavirus.
Groot en Klein, 17 maart Antoniushof * Passieconcert Montfoort 4 april RK Kerk Montfoort. * Stille omgang, Amsterdam.

Landelijke Opschoondag op 21 maart AFGELAST

Helaas heeft Nederland Schoon moeten besluiten dat de Landelijke Opschoondag op 21 maart niet door gaat in verband met het coronavirus. Zij hebben de richtlijnen en adviezen van het RIVM de afgelopen dagen aandachtig gevolgd en op basis van de laatste ontwikkelingen besloten het evenement te annuleren. Wij sluiten ons aan bij dit besluit waardoor de Opschoondag in gemeente Montfoort op 21 maart ook NIET doorgaat.

Startavond Weidevogelgroep 19 maart afgelast

De startersbijeenkomst die plaats zou vinden op 19 maart in Sint Joseph om 20.00 uur is afgelast. Tijdens deze meeting zouden de cijfers gepresenteerd worden van het afgelopen jaar. Geïnteresseerden kunnen wel altijd contact opnemen met Peter van den Brink 06-403460 00 of een kijkje nemen op de website www.weidevogelbescherming-montfoort.nl

Afbeelding
Geheel verzorgde paasbrunch van Kip en Lekker 8 uur geleden
Afbeelding
Wegwijs viert vijfjarig jubileum: “We trakteren op lekkers!" 10 uur geleden
Afbeelding
De eerste school van 2023 op bezoek bij Gemaal in Haastrecht 17 uur geleden
Afbeelding
Makkelijk geld bijverdienen: Dat doe je zo! 19 uur geleden
Afbeelding
Blik op ... Knotwilgen 25 mrt., 17:00
Afbeelding
Taizéviering in Linschoten 25 mrt., 12:00
Afbeelding
Taizéviering in Haastrecht 25 mrt., 10:00
Afbeelding
Klussen en verbouwen in Oudewater 25 mrt., 08:00