Foto v.l.n.r.: E. Benningshof, P. v.d. Heuvel, L. Suurenbroek, H. v.d. Meulen, G. ten Hoeve, D. Daniels en A. Nell.
Foto v.l.n.r.: E. Benningshof, P. v.d. Heuvel, L. Suurenbroek, H. v.d. Meulen, G. ten Hoeve, D. Daniels en A. Nell. Foto: pr

Nalatenschap quiltster krijgt lokale bestemming

Algemeen

Een schitterende donatie werd afgelopen donderdag overhandigd ten bate van Historisch en Toeristisch Informatiepunt ‘De Ballensnoeperij’ door Liliane Suurenbroek. Een goed gevulde envelop werd overhandigd door de organisatie van Quiltgroep Linschoten in aanwezigheid van Gijs ten Hoeve, zoon van de in juni 2022 overleden Agnes ten Hoeve de Kruif.

Agnes verwierf grote bekendheid met quilten. Dit is een handwerktechniek waarbij drie lagen op elkaar genaaid worden. Zij volgde masterclasses en verfijnde haar ontwerpen, technieken en afwerkingen tot een zeer hoog niveau. Ruim dertig jaar beoefende ze deze hobby. In het Amerikaanse Padocha (Ohio) won Agnes een internationale prijs met een handgemaakte quilt. De laatste ‘Precious Memories’ werd geselecteerd voor de Wereldtentoonstelling 2021 te Houston (VS). Twaalf jaar werkte ze aan deze quilt. Niet onophoudelijk, maar steeds pakte ze de draad weer op. De reis om haar quilt ver van huis te kunnen aanschouwen kon vanwege de coronapandemie beperkingen niet doorgaan.

Agnes ten Hoeve was naast Liliane Suurenbroek, Henriëtte van der Meulen en Emmy Benningshof een van de mede-oprichters van Quiltgroep Linschoten. Na een kort ziekbed en haar overlijden werd door zoon Gijs en haar quiltvriendinnen een doel bedacht voor de nog leeg te halen overvolle werkkamer. Door de quiltvriendinnen van Agnes werd een verkoping georganiseerd voor hobbyisten. Voor de opbrengst, wat later bleek een mooie 707,30 euro, werd een lokale bestemming gevonden in ‘De Ballensnoeperij’. Agnes was na de oprichting van Vereniging Oud-Linschoten in 2013 vanaf dag één enthousiast lid en al voor de opening van TIP-Linschoten meldde zij zich ook aan als vrijwilligster. Ze genoot daar van de reuring en leerde er tijdens ‘werktijd’ ook over het plaatselijke erfgoed.

Quilt ‘Precious Memories’ weer terug uit Houston wordt op zaterdag 3 juni tussen 10.00 en 17.00 uur tijdens de Linschotense Kunstroute tentoongesteld. Daarna wordt de quilt van Ten Hoeve gedoneerd aan het kerkje in Weerberg (Oostenrijk) waarop het ontwerp werd geïnspireerd en daarmee is, volgens de door haar eerder gesproken woorden: ‘de cirkel weer helemaal rond’.


Anne-Roos

Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 1 uur geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 15 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 22 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort 23 feb, 09:00
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00