Coby van Leeuwen (li) coördinator van de oliebollenactie en Hans Sluijs voorzitter restauratiecommissie voor een pilaar die duidelijk al gerestaureerd is. Nu de rest nog.
Coby van Leeuwen (li) coördinator van de oliebollenactie en Hans Sluijs voorzitter restauratiecommissie voor een pilaar die duidelijk al gerestaureerd is. Nu de rest nog. Margreet Nagtegaal

Oliebollenactie helemaal online

Algemeen

De verkoop van oliebollen en appelbeignets ten bate van de restauratie van de Franciscuskerk zal dit jaar online plaatsvinden. Dat betekent bestellen via de website en op 31 december netjes bezorgd aan huis.

De oliebollenactie ten bate van de restauratie van de mooie Franciscuskerk kan gelukkig toch doorgaan ondanks alle strenge lockdownmaatregelen van dit moment. Net als bij elke commissie en organisatie moet er even out-of-the-box een ander plan op tafel komen. Maar het is de organisatie van deze jaarlijks terugkerende actie gelukt om de oliebollenactie toch door te kunnen laten gaan. Coby van Leeuwen, coördinator van de oliebollencommissie, zegt: “Voorgaande jaren konden mensen, behalve het deur-aan-deur bestellingen opgeven, ook via de website bestellingen doen. Dit jaar gaan we helemaal online. Je kunt nu alleen online een bestelling doen voor de oliebollen en appelbeignets.” Ze zijn blij dat het op deze manier toch door kan gaan. Voorheen deed Bakkerij Stijnman de hele klus in zijn eentje. Nu neemt bakker John Treur de appelbeignets voor zijn rekening. Een mooie samenwerking!

De laatste fase van de restauratie

Stichting Reddingsplan is blij dat de oliebollenactie doorgaat. Hans Sluijs, voorzitter van de restauratiecommissie, benadrukt dat voor de laatste fase van de restauratie nog veel geld nodig is. “Grotendeels is de kerk al prachtig gerestaureerd. Nu alleen het smalle gedeelte van de kerk nog. Dat is het gedeelte tussen de dwarsbeuk en de toren, die grotendeels ook al klaar is.” Als je in de kerk rondkijkt zie je precies wat wel en wat nog niet is gerestaureerd. De kerk is voor zowel Oudewater als voor de kerkgangers van grote waarde. Terwijl we even in de kerk rondlopen wijst Hans allerlei bijzondere dingen aan. “Bijna alle teksten op de muren zijn bijvoorbeeld in het Nederlands. Dat is voor een R.-K. kerk bijzonder. Rond 1970 werden in veel kerken oude beelden vervangen voor nieuwe en veel muren wit geverfd om te moderniseren. Dat is in de St. Franciscuskerk niet gebeurd.” De kerk is echt een bijzonder monumentaal gebouw dat de skyline van Oudewater kenmerkt. “Dat willen we toch niet verloren laten gaan?”

De andere takken van Stichting Reddingsplan kunnen ook maar beperkt draaien. De kerstmarkt kan niet. Bij de kerk is vanaf 3 december dagelijks verkoop van voornamelijk kerstbomen. De Kwaliteitsrommelmarkt aan de Hoenkoopse Buurtweg 43 is elke vrijdag en zaterdagochtend open van 08.30 tot 12.00. Met op dit moment heel veel kerstspullen!

De bereidheid om geld te genereren voor de restauratie blijft groot.

Niet aanbellen maar online bestellen

In de week van 13 december wordt huis-aan-huis een speciale folder over de oliebollenactie verspreid. Tot en met 21 december kunnen online de bestellingen gedaan worden. De versgebakken oliebollen en appelbeignets worden dan persoonlijk bezorgd op 31 december tussen 10.00 en 15.00 uur. Dus je kunt met verse oliebollen Oud en Nieuw vieren.

Op vrijdag 31 december staat er zoals gewoonlijk vanaf 08.30 uur ook een chalet op de markt om oliebollen en appelbeignets te verkopen.

De hele opbrengst is bestemd voor de verdere restauratie van de St. Franciscuskerk.

En als je weet dat ze net zo lekker en net zo duur zijn als wat je bij de bakkers in de winkel koopt, dan is het toch een makkelijke keuze ze voor dit goede doel te kopen!

De vele vrijwilligers staan er in ieder geval weer klaar voor om er een geslaagde actie van te maken.

De bestelling plaatsen via www.reddingsplanfranciscuskerk.nl/oliebollen. Laat ze maar eens verbaasd staan dat de oliebollenactie online ook heel goed kan!

Margreet Nagtegaal

Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 12 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 13 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 16 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 18 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 20 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 21 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 15 mei, 19:00
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 15 mei, 18:00