Jens, Daryan, Ronan, Rylan en Sem druk met de kruidnoten.
Jens, Daryan, Ronan, Rylan en Sem druk met de kruidnoten. Mirelle van der Ham

Brief voor de kinderen van de Morgenster en de Pelikaan

Algemeen

Brief van Sinterklaas

Spanje, 28 november 2021

Lieve kinderen van de Morgenster en de Pelikaan,

Ik ben heel blij dat ik vrijdag 3 december weer naar Haastrecht ga om de kinderen van de Morgenster en de Pelikaan te bezoeken.

Jullie weten dat de aankomst van Sinterklaas in Haastrecht nogal lastig was. De brug in Hekendorp ging niet ver genoeg open om de stoomboot door te laten. Daardoor moest ik met een klein bootje verder varen. En daardoor waren we later dan de bedoeling was. Gelukkig is alles goed gekomen.

Ik moest wel even zoeken in mijn boek. Daarin stond nog dat er in Haastrecht drie scholen waren en mijn Pieten vonden er dit jaar maar twee. Zij hebben ontdekt dat de Catharinaschool en de Vlisterstroom nu samen de Pelikaan heten. Voor Sinterklaas maakt het allemaal niet uit. Die houdt van alle kinderen.

Belangrijker is dat alle kinderen weer naar school mogen en niet thuis hoeven blijven vanwege corona. Sinterklaas is heel trots op al die kinderen die thuis moesten blijven en niet konden spelen met vriendjes en vriendinnetjes en dat toch hebben volgehouden.
Sinterklaas heeft zich ook laten vaccineren en elke dag doet ik een sneltest. Zoals je bij de intocht kon zien, geef ik dit jaar ook de kinderen dit jaar geen hand, maar een boks. Dat is veiliger.

Sinterklaas zag ook dat de Provincialeweg veiliger is geworden. Auto’s mogen daar niet meer zo hard rijden een aantal oversteken zijn veiliger geworden. Vooral voor Ozosnel en de Pieten is het een verbetering. Ze kunnen veiliger de cadeautjes bij de kinderen brengen.

Sinterklaas kan niet wachten tot het vrijdag is en hij de kinderen zelf weer kan begroeten.
Hopelijk zal er deze dag weer heel hard gezongen worden, want daar houd ik van.

Tot vrijdag,
Groeten van Sinterklaas.

Groepsgesprek met kleuters van De Pelikaan

Wat weten de kleuters over Sinterklaas?’

Hoe oud denken jullie dat sint is?
De antwoorden variëren: 80, 100, 10, 46, 48, 33, 36, 55 jaar.

Waarvan is de staf van Sinterklaas gemaakt?
Goud, betonijzer of van zilver maar daarna goud geverfd.

Waar komt de veer van Piet vandaan?
Van een kip, duif, maar sommige denken ook uit de winkel.

Wat maakt de Bakpiet allemaal?
Peper- en kruidnoten, chocoladeletters en marsepein. Maar geen ontbijt of avondeten, daarvoor is er een ontbijt-, lunch- en kookpiet.

Wat is het lievelingseten van Sint?
Patat, shoarma, pepernoten taart, spaghetti, macaroni en pizza met kaas en worstjes.

De kinderen denken trouwens dat Sinterklaas nooit verliefd is geweest.
Maar sommige kinderen denken dat Sinterklaas in Spanje wel een zwembad bij het Pietenhuis heeft.
Sinterklaas draagt in zijn zwembad: een zwemmuts, zwembroek, zwembril en een zwemvest. Maar dan alles wel in de kleuren rood en geel.

Gesprekken met kinderen en leerkrachten van De Morgenster

Teun den Boer en Finn van der Ham zitten allebei in groep 5 van de Morgenster. Zij vertellen enthousiast over de gezelligste periode van het jaar.

“Wij vieren dit jaar op 4 december pakjesavond” zegt Teun. “Dat doen we met vrienden van mijn ouders. Ik doe gewoon een briefje in mijn schoen om Sinterklaas te laten weten dat we het op 4 december willen vieren in plaats van 5 december. Dan kun je zondag tenminste lekker met je nieuwe cadeautjes spelen.”

“Ik vind pakjesavond het allerleukst aan Sinterklaas!” roept Finn. “Dan krijg je veel meer cadeautjes dan dat er in je schoen passen.”

Teun verteldt dat zij het vieren op de boerderij waar hij woont. “Vorig jaar stond de zak in de ruimte waar het personeel altijd koffie drinkt, ik ben benieuwd waar hij dit jaar wordt neergezet.”

“Ik heb een aardappelrooier gevraagd, van speelgoed hoor.” lacht hij. “En ik hoop dat ik nep-aas voor aan mijn vishengel krijg en ik zou heel graag een weekabonnement op de Donald Duck willen. We hebben nu de Donald Duck Junior, maar daar word ik echt te groot voor!”

“Ik hoop dat wij weer vuurwerk krijgen!” zegt Finn. “Vuurwerk?” vraagt Teun. “Ja, vorig jaar kregen we kindervuurwerk.” zegt Finn.

Teun legt uit dat hij de intocht van Sinterklaas op tv gekeken heeft. Terwijl Finn juist bij de IJssel is geweest om te zien hoe Sinterklaas daar met zijn boot aankwam. “Daar heb ik Sinterklaas een boks gegeven, dat vond ik echt leuk! Maar de Pieten vind ik nóg iets leuker, zij kunnen zo goed klimmen enzo” zegt Finn.

Het leuke aan Sinterklaas op school vieren vinden de jongens allebei dat ze hun schoen op school mogen zetten, dat ze de dag dat Sinterklaas op school komt niet hoeven te werken, maar feest vieren en spelletjes doen. “Dan staan er van die grote cadeaus op het schoolplein” zegt Finn. “Jaa!, daar komen de Pieten dan uit, dat is echt leuk!” roept Teun.

De vrienden Ronan Gonzalez, Jens Snuverink, Sem Schoonderwoerd, Daryan en Rylan den Boer hebben uit school met elkaar afgesproken om kruidnoten te gaan bakken. Ze zitten allemaal in groep 8 van de Morgenster.

Ronan meldt even bij zijn moeder dat ze dit graag bij hun thuis willen doen. Zijn moeder vindt het helemaal goed, ze maakt even gauw het deeg voor de kruidnoten. Ineens een tafel vol met grote jongens, een gezellige boel zo. Ronan verteld; “Ik vind het zo leuk aan deze tijd dat iedereen zijn best doet het gezellig te maken met elkaar. Dat merk ik op school, maar ook de ondernemers maken het gezellig. En niet te vergeten al dat lekkers! Op school is het een leuke dag als we het vieren, je kunt het lekker rustig aan doen en we doen natuurlijk de surprises met elkaar.”

Zijn vrienden zijn het met Ronan eens dat het geheim van wie welk lootje heeft getrokken niet altijd bewaard blijft. “Soms lekt het uit, dat is jammer, want het is juist wel leuk om die spanning erin te houden.” zegt Ronan.

Ronan heeft het geluk dat hij nog twee jongere broertjes heeft zoals hij zelf zegt. “Zo kan ik tenminste nog lekker lang Sinterklaas blijven vieren.”

Ook Jens vindt het leuk om af en toe een steentje bij te dragen als hulppiet. “Lekker op de deuren bonken” lacht hij. “Nu we ouder worden gaan we ook steeds vaker Pieten herkennen, dat vind ik grappig.”

De broers Daryan en Rylan kregen vorig jaar van Sinterklaas hun hond Jimmy. “Dat is toch wel ons mooiste cadeau ooit.” zegt Daryan.

Met de jongere broertjes en zusjes zullen de grote mannen toch ook nog wel eens een liedje moeten zingen als ze hun schoen willen zetten. “Nee hoor” zegt Sem, “mijn zusje zingt zelf voordat ze naar bed gaat en mijn broertje en ik gaan gewoon zonder zingen later naar bed.”

“Nou”, zegt Ronan, “ik heb dat dus ook geprobeerd, maar ik had mooi een briefje in mijn schoen dat ik de volgende keer beter mijn best moest doen!”

Meester Dennis van Duin en Juf Sanne Jonkheijm zijn beide werkzaam op de Morgenster. Het leuke verschil is dat Sanne als juf van groep 4/5 te maken heeft met kinderen die voor het eerst een surprise gaan maken en Dennis als groep 8 leerkracht juist de kinderen heeft die dit voor de laatste keer doen op de basisschool.

“Ik heb bij groep 5 echt de introductie gegeven.” zegt Sanne. “Uitgelegd wat een surprise inhoudt, plaatjes laten zien van voorbeelden op internet. Dat het leuk is als je het geheim houdt wie er op jouw lootje staat en dat je dan iets moois voor iemand gaat maken, met een mooi gedicht erbij.”

Bij Dennis in de klas is dat inmiddels gesneden koek. “Je merkt dat iedereen er zin in heeft, ze beginnen altijd te juichen als ik vertel dat we lootjes gaan trekken. Ze doen ook echt hun best er iets moois van te maken. Ik vind het zelf ook erg leuk om te doen. Het geheim houden van wie ze het lootje hebben vinden ze wel heel moeilijk, meestal weten ze het uiteindelijk wel van elkaar. Alleen wie de meester heeft, dat blijft een verrassing, want ik zeg natuurlijk niks!”

Dennis en Sanne vinden de decembermaand altijd een hele gezellige tijd op school. Voor de kleuters wordt de poppenhoek omgetoverd in het Sinterklaasthema, iedere klas kijkt dagelijks naar het sinterklaasjournaal en ze mogen een keer hun schoen zetten.

“Je voelt de spanning bij de kinderen ook goed”, zegt Sanne. “Ze zijn echt aan het aftellen hoeveel nachtjes ze nog moeten slapen en iedere maandagochtend wordt er enthousiast verteld wat ze het weekend in hun schoen hebben gekregen.”

Dennis weet nog goed dat hij zelf op de Morgenster zat en het lootje van zijn juf Marja Timmer (voormalig directrice) trok. “Ik heb denk ik wel 30 of 40 repen chocola gesmolten en die in een hartvormige taartvorm gegoten. Daar middenin had ik het cadeautje gedaan. Een flinke klus om het cadeautje eruit te krijgen, ze heeft er nog lang van kunnen eten.”

Op de Morgenster zijn twee onderwijsassistenten in dienst die de kinderen helpen die moeite hebben om thuis aan een surprise te werken. Zij plannen drie woensdagmiddagen in om ervoor te zorgen dat ook deze kinderen de kans krijgen er iets moois van te maken.

Ieder jaar wordt de poppenhoek omgetoverd tot een Sinterklaashoek.Dit jaar kunnen de kinderen vaardigheden opdoen op de Pakjesboot.
Afbeelding
Afbeelding
Sanne en Dennis in de poppenhoek van de Morgenster
Teun (links) en Finn (rechts)
Foto: EHA&DOOR architecten.
Bouwkosten nieuwe gemeentehuis vallen hoger uit 20 minuten geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 3 uur geleden
Het treintje is er ook weer. Dit maal helemaal gereviseerd.
Stadspark Montfoort weer ééndaags pretpark voor de regio 17 uur geleden
Drie generaties turnvrouwen.
Drie generaties in de turnwereld 18 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Jaarmarkt voor de 48ste keer 19 uur geleden
Afbeelding
Ga je mee ...... tijdens de jaarmarkt naar de gezamenlijke kerken 21 uur geleden
Afbeelding
Draai aan het rad op de jaarmarkt in Haastrecht 22 uur geleden
opties m.b.t. de tweede Haastrechtse Brug
Inloopbijeenkomst: 'Tweede Brug in Haastrecht' gisteren