Afbeelding
Aad Kuiper

Medische samenwerking leidt opnieuw naar beter

Algemeen

Terwijl inmiddels al meer dan een jaar geleden het Sportcentrum Richard Proost en Fysiotherapie Oudewater intensiever gingen samenwerken is het opnieuw de laatste die een samenwerkingsverband aangaat. Deze keer met voornamelijk als podoloog opererende praktijk van Ton van Loon.

Ton van Loon heeft zich al in ‘86 in Oudewater gevestigd, maar dan als fysiotherapeut. Van de jaren ‘90 tot 2005 heeft hij prettig samengewerkt met Gerard Feller, waar toevallig kortgeleden een artikel over in De IJsselbode stond. In ’94 is hij zich, omdat hij zag dat daar duidelijk behoefte aan was, gaan verdiepen in de podologie. In verband met de verschillende richtingen - en de daarbij behorende behoefte aan ruimte - die Feller en Van Loon insloegen heeft de laatste zich gevestigd op Tappersheul. Stefan van Vliet van Fysiotherapie Oudewater is al sinds 2009 actief in Oudewater en heeft zijn praktijkruimte sinds 2015 vooral op het Rodezand, maar vliegt zelf, of een van zijn medewerkers uit naar elders om de samenwerking nog meer handen en voeten te geven. Goede gesprekken tussen beiden hebben geleid tot een nauwere samenwerking.

Van Loon: “Zo rond 2006 ging het wat betreft podologie en fysiotherapie zo ongeveer gelijk op, maar de podologieafdeling groeide gestaag door. Ik heb af en toe de fysiotherapie wel bij anderen ondergebracht, maar met Stefan hier in het gebouw kunnen we samen meer mensen goed helpen.”

Stefan: “Ton biedt andere dingen aan, maar vervolgens kunnen wij helpen met o.a. revalideren, als dat nodig blijkt. En in de loop van de tijd zullen zich vast nog wel meer mogelijkheden voordoen, die we nu nog niet eens kunnen overzien.”

Het blijkt dat de samenwerking al vanaf 1 juni geëffectueerd is en voor beiden is duidelijk gebleken dat dit voor de cliënten een goede zet was. Ze hebben in het gebouw aan de Elzenweg nog meer bijzondere instrumenten, maar de echo blijkt wel heel belangrijk; daarmee kun je ‘in de voet kijken’. “Dan zie je bijvoorbeeld hoe het met de artrose staat, of dat er wellicht een slijmbeursontsteking zit”, vertelt Van Loon. “Bijna altijd weten we het wel en bevestigt zo’n echo alleen je vermoeden. We hebben hier trouwens ook een houdingsmeter, die we bijna dagelijks gebruiken en nog veel meer handige hulpmiddelen.”

Ton van Loon vertelt veel als we door de verschillende praktijkruimten lopen; heel veel: over een dependance in Bergambacht, bij Oskam, over iemand die vanuit zijn bedrijf in Haastrecht aan het werk is, over de pedicures, over de orthopedische schoenmakerij, over de werkplaats, waar alle zooltjes zelf worden gemaakt - terwijl Stefan ondertussen het shockwave apparaat demonstreert dat het herstel van aanhechtingsweefsel stimuleert - over de voorraad aan schoenen die ze hebben, over allerlei soorten leer in uiteenlopende kwaliteiten, soepelheden en kleuren en nog veel meer; het blijkt dat hij enorm veel weet binnen zijn vakgebied. En wanneer je de website van Praktijk Ton van Loon bekijkt, merk je dat hij nóg veel meer had kunnen vertellen, maar dat gelukkig niet gedaan heeft, want het was zo al heel wat om een verhaal van te maken. “We leveren zo’n 3000 paar steunzolen per jaar en dat zijn er heel wat.”

“En als wij, als fysiotherapeuten, dan zo nodig ook nog kunnen bijdragen om de goede manier van lopen of training erbij te vinden”, besluit Stefan, “komt het helemaal goed. Maar dat doen wij niet alleen met z’n tweeën, maar ook met alle medewerkers die binnen onze beide praktijken werkzaam zijn, want die zijn onmisbaar.”

Aad Kuiper