Afbeelding
Ellen van Leeuwen

Linda knipt en plakt zich suf voor de Maarten van der Weijden Foundation

Algemeen

“Ik heb geen bucketlist. Ik ben heel blij met deze dag, met dit gesprek. We weten niet wat de dag van morgen brengt”, met deze woorden sluit Linda Seij haar interview af in 2019. We spraken haar toen over haar boek ‘We gaan het zien’ waarin ze openhartig en zonder taboe schrijft over haar strijd tegen endeldarmkanker. Nu maakt Linda kaarten om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker.

Ze is er nog. Complicatie op complicatie maken haar leven niet makkelijk. Maar ze geniet nog steeds van wat elke nieuwe dag haar brengt. “Ik wil de zon zien schijnen!” Tijdens de eerste coronalockdown besluit ze kaarten te sturen naar familie, vrienden en kennissen. Zomaar, om mensen een hart onder de riem te steken. “Er is altijd wel een gelegenheid om een kaartje te sturen. Wie vindt het niet leuk om er een in de bus te krijgen? Ik kreeg ook kaartjes terug, zo leuk!”

Linda fotografeert ook graag in en om haar prachtige huis in de polder. Ze kiest 27 foto’s die ze laat drukken als dubbele wenskaart. “Winter- en voorjaarsvoorstellingen uit het leven gegrepen. Koeien, bloemen, vlinders. Het zijn heel persoonlijke kaarten geworden.” Ze verkoopt de setjes kaarten via haar Facebookpagina en zamelt daarmee bijna 200 euro in voor het KWF.

Creatief

Ondertussen is ze in contact gekomen met de Maarten van der Weijden foundation, die geld inzamelt voor het financieren van wetenschappelijk kankeronderzoek en aan kanker gerelateerde projecten. De stichting vroeg Linda of ze mee wilde werken aan een filmpje waarin ze vertelt over haar strijd. “Dat wilde ik graag doen, maar door de coronapandemie is het nog niet doorgegaan.”

Linda wil wel graag op een andere manier in actie komen voor de stichting. “Samen met Maarten zwemmen, dat gaat niet meer lukken, maar ik kon wel een andere actie bedenken.” Toeval of niet, op dat moment kreeg Linda uit een erfenis van een overleden vriendin van een tante een enorme voorraad met papier, karton en snijmalletjes én een embossingmachine. “Ik werd er heel enthousiast van en liet mijn creativiteit en gekkigheid de vrije loop.”

Keuzes

Inmiddels heeft Linda tientallen reliëfkaarten gemaakt. Het zijn eigenlijk kleine kunstwerkjes. “Het is heerlijk over de top, echt Linda. Ik word er blij van om ze te maken.” Linda heeft een actiepagina opgesteld. Iedereen die een donatie geeft aan de Maarten van der Weijden Foundation kan bij haar een kaart bestellen. Een kaart die ze al heeft gemaakt, maar ze kan ook een kaart speciaal naar wens maken. “Je kan het thema en de kleuren kiezen en dan maak ik het speciaal voor jou. Als je wil dan kan ik de kaart zelfs voor je schrijven en op de post doen.”

Met haar actie hoopt Linda een mooi bedrag op te halen voor de Maarten van der Weijden Foundation. Maar misschien nog wel belangrijker: met haar kaarten wil ze een lichtpuntje brengen in iemands leven. “Ik hoop dat ik mensen hiermee inspireer. Hoe moeilijk en zwaar het ook is, het gaat altijd om wat je er zelf van maakt. Het gaat om welke keuzes je maakt.”

Meer over de wenskaarten en de actie leest u op de Facebookpagina Lin’s Weijde Blick foto WENSkaarten een mailtje stuur naar deweijdeblick@hotmail.com kan ook.

Ellen van Leeuwen