Jaco de Groot ging met de VKP-Trofee naar huis en won daarnaast het 'De Samenwerkings'-klassement.
Jaco de Groot ging met de VKP-Trofee naar huis en won daarnaast het 'De Samenwerkings'-klassement.

Spectaculair einde van Hollandse polsstokverspringcompetitie in Linschoten

Algemeen

De laatste wedstrijd op Hollandse bodem in het seizoen 2021 vond op zaterdag 11 september plaats in Linschoten. Dit was de laatste wedstrijd in de competitie om het ‘De Samenwerkings’-klassement waarbij in alle categorieën nog werd gestreden om een plekje in de selectie voor het NK wat aankomende zaterdag 18 september in Burgum zal plaatsvinden.

Senioren heren

Bij de senioren opende Rian Baas (Gouda) de wedstrijd met 20.07 meter. Hij was niet de enige die goed wist te beginnen aan de wedstrijd want Jaco de Groot (Kamerik) wist die sprong al gelijk te overtreffen door 20.52 op de borden te zetten. Baas verbeterde zich nog wel in de voorronde, tot 20.32. Ook Thomas van Midden (Vlist) kwam in de voorronde voorbij de twintig meter met een sprong van 20.01. In de eerste finaleronde wist eerstejaars senior Lucas van Eijk (Haastrecht) de wedstrijd op zijn kop te zetten door een nieuw persoonlijk record te springen van 20.96. Baas deed in de tweede finaleronde de eerste aanval op deze afstand maar bleef hierbij steken op 20.54 en pakte daarmee de derde prijs. Er was nog één man die Van Eijk van de dagtitel kon afhouden: Jaco de Groot. In zijn allerlaatste sprong perste hij zich over het balletje dat op de afstand van Van Eijk lag heen en kwam tot 21.00 meter precies. De Groot ging hierdoor met de VKP-Trofee naar huis en won hij daarnaast het ‘De Samenwerkings’-klassement.

Dames

Bij de dames was het vooral spannend in de strijd om de vierde plek in het klassement. Deze strijd ging tussen Julia van Eijk (Haastrecht) en Joriene Baas (Oudewater). Van Eijk ging deze wedstrijd in met een kleine voorsprong, maar Baas was de laatste weken goed in vorm en kroop steeds dichterbij. Baas kwam in de voorronde dichtbij met een sprong van 14.60, Van Eijk wist haar klassement met een sprong van 14.18 te verbeteren en daardoor de vierde plek, die recht geeft op het NK, veilig te stellen. Laura Maaijen (Haastrecht) sprong naar een tweede plaats met 14.81 en heeft in haar eerste seizoen bij de dames een knappe tweede plek behaald in het klassement.

De VKP-Trofee ging naar Fabiënne Overbeek (Benschop) met een sprong van 15.50. Klassementsleidster Demi Groothedde (Jaarsveld) raakte woensdag bij de wedstrijd geblesseerd aan haar hand. Haar leidende positie in het ‘De Samenwerkings’-klassement kwam tijdens deze wedstrijd niet in gevaar, maar door haar blessure wordt het voor haar nog spannend of ze in actie kan komen op het NK.

Junioren

Bij de junioren had Reinier Overbeek (Benschop) een ruime voorsprong in het klassement. Hij kwam in de voorronde tot 20.42 en scherpte daarmee zijn eigen Nederlandse Klassementsrecord aan 141.71. Hij liet de finale aan zich voorbijgaan en daardoor werd de finale aangevuld met Hollands kampioen Chris Anker (Vlist). Die kon in zijn eerste finalesprong de stok helemaal uitklimmen en wist naar een dik nieuw persoonlijk record én een nieuw schansrecord van 20.48 te springen. Daarmee sprong hij het oudste schansrecord dat nog in Holland stond uit de boeken. Jaco de Groot sprong als junior in 2006 naar 20.44. Daarmee was het spektakel nog niet voorbij, want Hidde van Dam (Montfoort) wist zichzelf ook te overtreffen. Ook hij kwam helemaal bovenin de stok en ook hij sprong ver voorbij bij zijn persoonlijk record: 20.32. Nog nooit eerder hadden alle prijswinnaars bij de junioren een afstand van voorbij de 20 meter.

Jongens

Bij de jongens liet Roy Velis (Benschop) zien goed in vorm te zijn voor het NK in Burgum. Hij won met een grote voorsprong het klassement en kwam in zijn laatste sprong van de wedstrijd tot 18.99. Hij is dan ook een van de topfavorieten voor de Nederlandse titel. Rick Cazant werd op gepaste afstand tweede met 16.40, Wessel Schenk werd derde met 16.20.

Meisjes

Ook Suzanne Mulder (Vlist) had al een ruime voorsprong genomen in het klassement op haar concurrenten bij de meisjes. Ze opende haar wedstrijd sterk met een afstand van 15.17. Haar klassementstotaal van 103.20 meter is goed voor een Hollands Klassementsrecord bij de meisjes. In de finale kwam Thalina van der Wind (Snelrewaard) tot een voor haar beste seizoensprestatie van 14.38. Moniek van Vliet (Nieuwkoop) maakte het podium bij de meisjes compleet met een afstand van 13.12.

18 September; Nederlands kampioenschap

Zaterdag 18 september zal om 14:00 uur het Nederlands Kampioenschap plaatsvinden in het Friese Burgum. Hierbij nemen de beste acht Hollandse senioren en de beste vier Hollandse dames, junioren, dames en meisjes het op tegen de beste Friezen in de strijd om de Nederlandse titel.

Uitslag VKP Trofee

  1. Linschoten 11-09-2021
  2. Senioren Topklasse groep 1
  3. 21.00         Jaco de Groot, Kamerik
  4. 20.96         PR - Lucas van Eijk, Haastrecht
  5. 20.54         Rian Baas, Utrecht
  6. Senioren Topklasse groep 2
  7. 19.12         Daniel Cluistra, Haastrecht
  8. 18.26         Sander van Vliet, Oudewater
  9. 17.93         Wijnan van Ingen, Zegveld
  10. Dames Topklasse
  11. 15.50         Fabiënne Overbeek, Benschop
  12. 14.81         Laura Maaijen, Haastrecht
  13. 14.73         Joriene Baas, Oudewater
  14. Junioren Topklasse
  15. 20.48         PR - Chris Anker, Vlist
  16. 20.42         Reinier Overbeek, Benschop
  17. 20.32         PR - Hidde van Dam, Montfoort
  18. Jongens Topklasse
  19. 18.99         Roy Velis, Benschop
  20. 16.40         Rick Cazant, Kockengen
  21. 16.20         Wessel Schenk, Schoonhoven
  22. Meisjes Topklasse
  23. 15.17         Suzanne Mulder, Vlist
  24. 14.38         Thalina v.d.Wind, Snelrewaard
  25. 13.12         Moniek van Vliet, Nieuwkoop
Afbeelding
Kampioenen 1 uur geleden
Afbeelding
Kookworkshop voor 18+'ers: Lekker, gezellig en gezond 15 uur geleden
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 16 uur geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 17 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 22 uur geleden
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos gisteren
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg gisteren
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 18 apr, 19:00