Ontdekking 17e-eeuwse woning en stedesloot
Ontdekking 17e-eeuwse woning en stedesloot

Ontdekking 17e-eeuwse woning en stedesloot

Stapvoets rijden was in het weekend geen opgave op de Lange Burchwal. De verkeerslichten deden hun plicht, maar de nieuwsgierigheid van de voorbijgangers had een grotere uitwerking op het gedrag van de verkeersdeelnemers.

Ook wie voor het vieren van Vaderdag naar zijn of haar geboortebuurt was getogen, nam de gelegenheid te baat even een blik te werpen op de plek waar de aanleg van de nieuwe riolering even was gestokt. Archeologisch onderzoek aan de Lange Burchwal heeft aan het (dag)licht gebracht dat er een stedesloot heeft gelopen aan de binnenzijde van ‘de lange wal’ en dat daar boven een bouwwerk heeft gestaan dat deel uitmaakte van het gasthuis dat rond het jaar 1700 op die plaats werd opgetrokken. Genieten geblazen voor de archeologen en be- en verwondering wekkend bij talrijke inwoners van de goegemeente die zich de aanwezigheid van zoveel historisch materiaal nauwelijks konden voorstellen. Je zult je auto maar vijftig jaar lang bovenop deze plek hebben geparkeerd!

Filosofisch

Een meer filosofische reactie was ook leesbaar op de facebookpagina waarop diverse foto’s geplaatst werden. ‘We moeten beseffen dat we maar heel tijdelijk in deze stad zijn’, meldde een volksvertegenwoordiger. Een mooie gedachte. In korte tijd kun je immers meer vernielen dan het nageslacht lief is. De ontdekte stedesloot kan als voorbeeld dienen hoe om te gaan met de waterhuishouding in een binnenstad. Die les lijkt geleerd en daar spinnen de aanwonenden garen (touw) bij. Vanuit het zuiden van de wal wordt het resultaat zichtbaar. Nog even doorbijten.

Gerard van Hooff

Meer berichten