Bourgondisch genieten in de IJsselstreek

Het kan weer. Tot groot genoegen van de horeca. Alles begint weer een beetje normaal te worden. We kunnen de terrassen weer op en dineren in de restaurants. De afgelopen weken werd er ruimschoots gebruik van gemaakt. Vooral door Nederlanders die er in eigen land weer op uit trokken. Zelfs in de weken dat de temperatuur laag was en het aantal millimeters regen boven normaal lag, waren de terrassen al goed bezet. We moeten nog wel een aantal coronaregels in acht nemen, maar het gaat de goede kant op. Het ziet er naar uit dat ook de cafés binnenkort weer klanten mogen ontvangen.

Oudewater

In Oudewater zitten de terrassen, geholpen door het mooie weer, regelmatig bomvol. Ondernemers en gasten zijn met een inhaalslag bezig. Het centrum van de stad bruist weer. Een terrasje pakken of genieten van een van de vele restaurants kan bijna als vanouds. In de Havenstaat is het goed toeven op het met tonnen afgezette terras bij ‘Joia’ en het inmiddels (gelukkig) uitgebreide ‘3 keuken & bar’. Op de Markt hebben Lumière en Hex grootse en gezellige terrassen waar inwoners, toeristen en fietsers terecht kunnen voor een drankje, lunch, snelle hap of uitgebreid diner. Terrasliefhebbers kunnen vanaf dit jaar ook terecht in het geheel vernieuwde Grand Café & Hotel Broeck in de Broeckerstraat (het voormalige Abrona). Bij minder weer is het daar ook goed toeven in de grote serre en in het gemoderniseerde restaurant met gezellige bar.

In de Kapellestraat is er de mogelijkheid om bij bakker Stijnman tot rust te komen onder het genot van een kopje koffie, cappuccino of een latte met een taartje of broodje. In de Leeuweringenstraat heeft chocolaterie ‘Hocus Pocus’ een paar tafeltjes klaar staan en bevindt zich het terras van ‘de Kroeg’. In diezelfde straat opende poelier ‘Kip en Lekker’ een winkel met uitgebreid assortiment kip, belegde broodjes en smakelijke maaltijden en bevindt zich het nieuwe restaurant ‘Voldaan’ waar zeer bijzondere pizza’s worden geserveerd of kunnen worden afgehaald.

Montfoort - Linschoten

Na of tijdens een dagje recreëren in Montfoort en Linschoten is het goed toeven op een van de terrassen van de vele horecagelegenheden en in een van de restaurants. Van het karakteristieke restaurant en stadscafé ‘Het Oude Stadhuis’, ‘de Heeren van Montfoort’, grand café ‘The Old Bakery’ tot en met restaurant ‘De Schans’, ‘De Burgemeester’ en ‘Bij Mette’. De laatste drie hebben hun ‘bib gourmand’ of ‘ster’ van Michelin behouden. De Schans by Mike & Wes hebben we wat verder uitgelicht, omdat zij hun restaurant toevallig vlak voor het ingaan van de eerste ‘lockdown’ startten.

De Schans by Mike & Wes dankt haar naam aan ‘de pleit’. Een verdedigingsonderdeel van de Hollandse Waterlinie. Heel vroeger was het een uitspanning langs een zandweg (wat nu de provinciale weg is tussen Montfoort en Oudewater). Vanaf maart 2020 wordt de Schans gerund door Mike & Wesley de Leeuw. De nieuwe eigenaren waren koud van start gegaan toen de ‘lockdown’ inging. De start hadden ze zich wel anders voorgesteld. Maar van de nood werd een deugd gemaakt. Het restaurant werd grondig verbouwd, de nadruk werd gelegd op ‘take away’ diners en tijdens de paasdagen, met kerst en op Valentijnsdag werden speciale arrangementen geboden.

“Het kostte wel moeite en liever verzorgen we diners en lunches bij ons in het restaurant of op het terras, maar we hebben ons door een moeilijke periode heengeslagen. Onze vaste klanten waardeerden onze gerechten thuis en het ‘take-away concept’ heeft ook een groot aantal nieuwe klanten opgeleverd”, zegt Mike. “We zijn blij dat we weer los kunnen, onze gerechten weer mooi uit kunnen serveren en dat we een gezellige lunch of ‘een ongedwongen avondje uit’ kunnen verzorgen. We serveren diners met de nadruk op het gebruik van producten uit de streek tegen een toegankelijke prijs”.

“Als de versoepelingen doorzetten gaan we thema-avonden organiseren”, vervolgt Wesley. “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan BBQ-avonden, bierproeverijen en wijn/spijs-proeverijen. Houd de Facebookpagina van De Schans by Mike & Wes maar in de gaten”. Meer informatie is te vinden op www.restaurantdeschans.nl

Siem van der Burg

Meer berichten