Zaterdagmorgen

Afgelopen zaterdag gaat ongetwijfeld de geschiedenis in als recorddag oud papier ophalen in Oudewater en in menige andere plaats in Nederland. De verpakkingen van allerhande aankopen nu corona afloopt en mensen weer losgelaten worden in de wereld van nieuwe lounge-sets, airfryers, tuinparasols, kleding en Hello Fresh, resulteerde na drie lange weken opzamelen in een uitstalling papier en karton op de stoepen en verzamelpunten die zijn weerga niet kende in volume en variatie. De hele reutemeteut van Bol.com, Gamma, Cool Blue, AH, Zalando, Ikea, Intratuin en Wehkamp was daar te bewonderen: we hebben ons nu ook weer lijfelijk helemaal suf kunnen kopen.

De hoeveelheid oud papier is een graadmeter voor de verwendheid, de verveling en de spilzucht van de burger. Gelukkig recyclen we met z’n allen best een aardig percentage papier, wat dan overigens niet naar de dichtstbij zijnde papierfabriek gaat, maar per vrachtwagen of schip naar landen die er subsidie op geven. Op Oostenrijks wc-papier staat bijvoorbeeld op elk velletje ‘Danke’ aan de burger die trouw zijn doosje kranten en zijn schuur vol karton op zaterdagmorgen langs de weg zet. Dank ook van de transportbedrijven en handelaars die er iets aan verdienden. Het meeste oud papier gaat trouwens naar China.

Veertig jaar geleden maakten de mensen er een bundeltje van, met een touwchie er omheen. Muziekgroep Oudewater mocht dan van De Ruiter’s transportbedrijf een vrachtwagen lenen (inclusief diesel) om alle pakketjes op te halen en naar de groothandel in Gouda te brengen. Van de opbrengst, enkele oude centen per kilo, kon de vereniging mooie dingen doen.

Ook in de gemeenteraad was en is het afval en het oud papier een regelmatig weerkerend onderwerp. Breekt u en ons allen de bek niet open over de almaar stijgende kosten van de inzameling.

Een onvergetelijk moment uit één van die vele forum- en raadsvergaderingen deed zich voor na een vrij heftig debat tussen de toenmalige wethouder en het ene raadslid van de PvdA. ‘s Wethouders stijl van vergaderen was snibbig, maar na afloop, de PvdA was al naar huis, bekende hij tijdens de nazit in de raadskelder unverfroren dat bij hem thuis het oud papier eigenlijk altijd in de grijze vuilniszak ging. De uitleg die hij daarbij gaf was dat hij geen zin had op de vrije zaterdagochtend zo vroeg zijn bed uit te komen, en ‘s avonds tevoren buiten zetten mocht niet. Het gemak- in zijn geval de grijze vuilniszak- dient de mens, blijkbaar ook al ben je zelf wethouder van milieu. En de toekomst van dat milieu ziet er somber uit, verslaafd als wij zijn aan alle gemakken van de consumptiemaatschappij.

Otto Beaujon

Meer berichten