Bed & Breakfasts in de IJsselstreek

We weten dat de toeristen die deze streek bezoeken óf op een eendaags bezoek zijn óf vast al een slaapplaats geregeld hebben en voor inwoners van de streek hoeven we dit ook niet te schrijven. Alhoewel, … het schijnt regelmatig te gebeuren dat er familiebezoek komt of mensen die hier ooit gewoond hebben terugkomen, want tenslotte is dit een bijzonder aardige streek. En zo krijgt de lezer in dit artikel een paar aardige tips.

U zult verrast staan welke aardige Bed & Breakfasts we hier hebben. Overigens zijn we vast bij lange na niet compleet of, en dat kan ook gemakkelijk, bestaan ze bij het verschijnen van deze uitgave juist niet meer; zelf even checken is ons advies.

We vonden een flink aantal pareltjes aan B&B’s - ze zijn allemaal te vinden via Google - en over allemaal vallen in de reviews veel lovende woorden te lezen. Over een paar van deze B&B’s schrijven we iets uitgebreider. Het spits wordt afgebeten door Bed & Breakfast De Ruige Weide; deze is gevestigd in een negentiende-eeuwse boerderij in het prachtige polderlandschap even buiten Oudewater. Zelf noemen ze het een chambre d’hôte op z’n Hollands. Het blijkt inderdaad een prachtige B&B in een prachtige ambiance.

Aan de Hollandse IJssel

Aan de andere kant van Oudewater vinden we het Gastenverblijf Aan de Hollandse IJssel in het buurtschap Willeskop; officieel is dat Montfoort. In een prachtige omgeving midden in de natuur kunnen de gasten daar genieten van rust, ruimte en luxe. Ze geven hun gasten leuke tips mee zoals het huren van een sloep en dan een tochtje ‘Lange Linschoten’ varen: ‘Ze varen dan door de Hollandse IJssel Oudewater in, onder de Markt door en dan achter in Oudewater bijna een meter naar beneden schutten zo de Lange Linschoten in. Dat is een prachtig meanderend riviertje dat alleen toegang biedt voor sloepen. Ze komen dan achter het Wapen van Linschoten uit en kunnen daar op het terras aan het water van een kopje koffie of lunch genieten. Daarna kunnen ze kiezen om naar Woerden te varen, naar de singels en de Oude Rijn, maar ons advies is dan om via de Montfoortse Vaart terug te varen naar de Hollandse IJssel, bij het Oude Stadhuis omhoog te schutten en een high tea te doen op één van de drie terrassen aan het water in Montfoort.’

Maar de gasten kunnen, volgens hun aanbevelingen, ook fietsen huren en dan een tochtje ‘De Vlist’ gaan fietsen. Eerst een kopje koffie pakken in Oudewater op de Markt en dan naar Haastrecht langs de Vlist richting Schoonhoven, voor de lol het pontje over en aan de zuidkant van de Lek naar Ameide fietsen. Daar is een fietspontje dat je overzet naar Lopik en dan via de Damweg weer terug. De gastheer van ‘Aan de Hollandse IJssel’ weet u precies te vertellen waar u voor alle activiteiten het best kunt zijn.

Nog meer B&B’s in Montfoort, Oudewater en Linschoten

Bed en Breakfast De Beekjuweel in Montfoort is een hooiberg met een appartement. De sfeervolle woonboerderij van Sander en Jasmijn is centraal gelegen in het Groene Hart, waar de Hollandse IJssel door het landschap kronkelt. En wat denkt u van logeren op het platteland? Dan heten ze u graag van harte welkom bij Lodder Logies, een actieve (melk)veehouderij gelegen aan de Hoenkoopse Buurtweg te Oudewater.

Bed en Breakfast Landgoed Logies Louisehoeve in Linschoten is een echt landgoed met vier kamers en een appartement, terwijl Bed en Breakfast De Lage Polder in Linschoten een arbeidershuisje met twee kamers en een appartement is. Ook in Linschoten valt dus iets te kiezen.

In hartje Oudewater

In Oudewater zelf treft u Bed en Breakfast Aan de Hallebrug. Deze B&B is gevestigd in een fraai rijksmonument gelegen in het centrum van Oudewater. Maar ook is in dat historische stadje Bed & Breakfast ‘Oudewater’ in de Wijdstraat een optie. Een van de alleraardigste mogelijkheden is wat lastiger te vinden via Google, want het is geen B&B in de ware zin van het woord, maar wel bijna. Via Airbnb, Booking.com en hun eigen site, vakantiehuisoudwatercentrum.nl is deze bijzonder locatie wel goed te vinden en te boeken. En zoals het ligt, ligt het werkelijk prachtig. Vanuit de appartementen aan de voorzijde kijk je uit op o.a. de ‘Heksenwaag’, de Markt en het Arminiushuis, terwijl het dakterras aan de achterzijde een riant uitzicht biedt. Sanne van der Weijden die alles regelt rond dit appartement vertelt dat er heel veel gasten van overal ter wereld komen - en dan eigenlijk om vanuit het centraal gelegen Oudewater Holland te gaan bezoekenen, of het nu Canadezen, Australiërs, Chinezen, Polen of Amerikanen zijn, ze zeggen steevast: ‘O, wat is dit een mooi plaatsje’ en ze raken er zelfs een beetje verliefd op. Maar er kwam laatst ook een heel gezin op de fiets uit Groningen. We hebben steeds behoorlijk veel aanloop.”

Sanne, zelf niet afkomstig uit Oudewater, kan zich het enthousiasme heel goed voorstellen: “Het dakterras achter met de ondergaande zon naast de toren met het zadeldak lokt steevast bewondering. Er komen heel wat mensen terug. Zo mooi vinden ze het hier. En dat is het ook. De bezoekers gaan even naar TIP en regelen een stadswandeling of een tochtje met de Geelbuik en worden helemaal meegezogen in het prachtige historische sfeertje. En, omdat de appartementen boven de HEMA liggen, waar een vitrine staat met allerlei dingetjes die opgegraven zijn, worden ze geraakt door de geschiedenis van Oudewater.”

“Als de gasten hier komen krijgen ze altijd een welkomstasje met o.a. een stukje boerenkaas en stroopwafels. En het is inderdaad geen Bed en Breakfast, maar omdat de HEMA beneden zit kan een ontbijt bijgeboekt worden en dat wordt dan vanuit de HEMA naar boven gebracht. Dus toch een soort B&B.”

Aad Kuiper

Meer berichten