23 ‘woonkamers’ in voormalig klooster is ‘too much’

De bewoners van de Kapellestraat, de Kloosterstraat en omgeving zijn tegen de bouw van 23 stuks één en twee persoonskamers in het Sint-Franciscusgesticht aan de Kapellestraat in Oudewater. De bewoners vrezen dat door de verbouw van het voormalige klooster tot wooncomplex de parkeerproblemen in hun buurt onhoudbaar zullen worden, er overlast zal ontstaan van op straat recreërende bewoners doordat er geen meter tuin aanwezig is en ook balkons ontbreken. Met minder en ruimere appartementen kunnen de bewoners leven, maar 23 piepkleine studio's vinden zij too much!

De eigenaar heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van 23 kantoortjes, welke later makkelijk om te bouwen zijn tot appartement, vanaf 20 m2 in het monumentale gebouw. Een eerdere aanvraag van de eigenaar voor de bouw van de appartementjes werd naar aanleiding van de uitkomsten van een haalbaarheidsonderzoek en een groot aantal bezwaarschriften van omwonenden door het college afgewezen.

Het college van B&W lijkt nu echter wel mee te willen werken aan het plan. Wethouder Duindam heeft in een brief aangegeven dat het college kan meewerken aan de benodigde functiewijziging als het parkeerprobleem wordt opgelost door het aannemen van het parkeerbeleid, waardoor de bewoners worden verplicht elders te parkeren of voor een vergunning te betalen. In een brief aan de bewoners spreekt wethouder Duindam de verwachting uit, dat de vergunningverlening voor 23 appartementjes door de invoering van het nieuwe parkeerplan nog dit jaar mogelijk zal zijn. Vooruitlopend daarop mag de eigenaar van de wethouder vast aan de slag met de verbouwing tot 23 kantooreenheden met keuken en ruim toilet (en straks douche), zij het voor eigen risico.

De bewoners zijn minder optimistisch over de heilzame effecten van het nieuwe parkeerbeleid, mede gezien de extra parkeerdruk welke volgt uit de bouwplannen aan de St. Janstraat en op het Oranje Bolwerk. Zonder de aanleg van extra parkeervoorzieningen aan de rand van de binnenstad lost het invoeren van vergunningparkeren helemaal niets op, maar worden de problemen slechts verplaatst naar de omliggende woonwijken en worden de bewoners opgezadeld met extra kosten zonder daar ook maar iets voor terug te krijgen.

Veel Oudewaternaren delen hun zorgen, getuige de massaal ondertekende petitie tegen het parkeerplan.

Volgens de wethouder is er weinig vraag naar kantoorruimte in de binnenstad. Dit is momenteel wellicht wel het geval, maar een jaar geleden werd aan alle huurders van de Kapellestraat 26 de huur van hun kantoorruimte opgezegd. Leegstand was dus niet nodig geweest.

Bewonerscomité Kapellestraat

Meer berichten