<p pstyle="BODY">Jos van Zijl, Monique Vernooij en Rene Peters houden de jubileumvlag vast.</p>

Jos van Zijl, Monique Vernooij en Rene Peters houden de jubileumvlag vast.

(Sjoukje Dijkstra)

Tijdens het zestigste jubileumjaar voor elke doelgroep wat leuks

Knopenbad open

24 april is het zover. Dan opent het Knopenbad de deuren voor alle zwemfanaten! Net als in het voorgaande jaar, gaat het zwemmen ook dit jaar op basis van reserveren. Met baantjes zwemmen tussen 06.30 en 17.00 uur en vanaf 19.00 uur in de avond. Tussen 17.00 en 19.00 uur wordt er weer voor alle diploma's leszwemmen gegeven, het bad is op dat moment gesloten. Dit jaar is voor het Knopenbad extra bijzonder, omdat ze hun zestigjarig jubileum vieren. Veel van de festiviteiten kunnen vooralsnog geen doorgang vinden, door de coronamaatregelen, maar het Knopenbad is wel van plan om voor elke doelgroep iets leuks te doen!

Ruim 1.200 abonnementen zijn er inmiddels verkocht. Mensen kunnen volgens Jos van Zijl, Monique Venrooij en René Peters niet wachten om weer lekker te komen zwemmen. Door de coronamaatregelen kan de badkledingverkoop niet doorgaan, maar gelukkig is er ook veel wat wel door kan gaan: activiteiten, waarvoor de jubileumcommissie 2021 onder leiding van Pedro Jooren een compleet draaiboek heeft opgesteld. Zo komt er dit seizoen een bedrijvenzeskamp, een slow thriathlon, een glijbaanrace, een discoavond en kunnen kinderen ook op een ochtend leren duiken of snorkelen, mits de regels dat toe laten. Hiervoor kunnen ze zich opgeven. "In ons draaiboek staan meerdere scenario's. Activiteiten kunnen zo altijd doorgaan. Eventueel kan het bijvoorbeeld in kleinere groepjes, als de maatregelen weer worden aangepast."

Dat het zwembad al zo lang meegaat, weten Jos, Monique en René wel te verklaren: "Het is opgericht door Montfoortenaren en wordt nog steeds door Montfoortenaren onderhouden", aldus Monique. Jos en René beamen dat: "Zodra er wat moet gebeuren staan de bedrijven hier altijd paraat. Veel mensen voegen ook iets persoonlijks toe. Zo zijn de glijbaan, de duikplank, de stormbaan en de tillift door families en bedrijven geschonken." René vindt in al die jaren alle verbouwingen die er zijn geweest, het meest indrukwekkend. "In 1994 werd er vanuit de provincie opgedragen de opstellen en de technische installaties te verbouwen c.q. te vervangen. Daar was heel veel geld mee gemoeid en uiteindelijk wilde de gemeente daarin investeren mits het zwembad 300.000 gulden bij elkaar wist te krijgen. Met behulp van de inwoners van Montfoort hebben we die 300.000 toen langzaam maar zeker bij elkaar gebracht."

"Alsof het nieuw is"

Montfoort zou zonder het Knopenbad volgens de bevlogen vrijwilligers niet hetzelfde zijn. Daarom denken ze ook allemaal dat het Knopenbad altijd zal blijven bestaan. "Iedereen heeft hier veel plezier beleefd van kinds af aan." Dat beaamt Jos, die vroeger altijd eerder van school wegging om hier te zwemmen." Het hoogtepunt van elk seizoen voor Jos is, als het zwembad er in het begin van het seizoen weer mooi bij ligt, helemaal opgeknapt, de heggen mooi geknipt. Alsof het helemaal nieuw is."

Een van de hoogtepunten die Jos en René zich ook nog goed weten te herinneren was het grote afscheid van Henny van de Kamp. "Toen was er nog geld voor een groot afscheid", grinnikt René. "Wij, Monique en ik, kwamen toen op het podium om de leiding over te nemen, toen was ik wel erg trots. Henny, die altijd Henny Haak werd genoemd, omdat hij met die haak zwemmertjes boven water hield, kreeg een haak overhandigd. Van hem heb ik een klein haakje gekregen."

Jos lacht: "Ik vind jouw eerste week toch wel een hoogtepunt." Hij licht toe: "We hadden net twee weken prachtig weer gehad, toen René op een keer 's morgens heel vroeg in paniek belde. Was het water uit het zwembad gelopen. "Zo ging het niet", zegt René. "Het zit zo. Henny was net met pensioen, maar woonde om de hoek. Hij deed nog steeds de techniek, o.a. het spoelen van het zwembad. De volgende ochtend kwam ik om half 7 bij het zwembad aan. Er stonden al mensen voor de deur. Toen viel me gelijk op dat de wedstrijdlijn zo slap hing. Het zwembad was leeg. Gelukkig stond er net iemand van de brandweer bij die wilde zwemmen. We hebben het zwembad toen gevuld met behulp van de brandweer. Het scheelde dat het niet zo mooi weer was, een week later konden we er weer in."

Op de drukste dag heeft het Knopenbad ooit wel 3.300 zwemmers voorbij zien komen tussen half 7 in de ochtend en half 9 in de avond. Normaliter kan het zwembad met gemak op een mooie zomerdag rekenen op 2.000 tot 2.500 zwemmers. In de coronatijd zijn dat er 800 geworden." Dat zoveel zwemfanaten het zwembad weten te vinden, komt volgens Monique doordat het zwembad leeft in Montfoort. En niet alleen in Montfoort, ook buiten Montfoort weten mensen het zwembad goed te vinden. "Het is een ontmoetingsplek voor jong en oud", aldus Jos. "In die zin is het zwembad zeker een spil in de samenleving."

Extra info:

24 april: Knopenbad open. Reserveren voor zwemmen is nog steeds verplicht, en dat kan online: www.knopenbad.nl. De opgezette activiteiten worden aangekondigd op social media, volgens de dan geldende coronamaatregelen. Voor degenen die interesse hebben in de geschiedenis van het Knopenbad is de tentoonstelling nog tot 1 mei te zien in het stadsmuseum de Knoperij.

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten