19-09-2020: Polsstokspringen: NK Fierljeppen: Burgum

Rian Baas
19-09-2020: Polsstokspringen: NK Fierljeppen: Burgum Rian Baas (Erik van Kordelaar)

Rian Baas ‘Springer van het jaar 2020’

De in Oudewater opgegroeide Rian Baas is door de Polsstokbond Holland benoemd tot 'Springer van het jaar 2020'. In de jaarlijkse verkiezing bleef hij de medegenomineerden, Erwin Timmerarends en Reinier Overbeek voor.

Drie dagtitels

Rian Baas presteerde het, ondanks een blessure aan het begin van het ingekorte seizoen, toch te eindigen op een verdienstelijke derde plaats. In het zeer sterk bezette 'de Samenwerking'-puntenklassement kwam hij op een gemiddelde afstand van 20.23 meter. Daarnaast behaalde de springer van de Polsbroekse polsstokvereniging 'Polsstokkerdam' maar liefst drie dagtitels in de wedstrijdcyclus van de Polsstokbond Holland.

Kroon op het seizoen

"Het begin van het seizoen was heel moeilijk, want ik had door een spierscheuring een flinke blessure, en het duurde doordoor erg lang voordat ik in mijn ritme kwam. Maar eenmaal in het ritme ging het super" vertelt de sportieve springer. Een kroon op het seizoen voor Rian Baas waren de verbetering van zijn persoonlijk record tot uiteindelijk 21.78 meter, de tweede afstand ooit binnen het polsstokverspringen, en zijn prolongatie van het Nederlands Kampioenschap. Iets wat sinds 2009 niet meer voorkwam, met een afstand van 21.10. Als herinnering van deze uitverkiezing ontving Rian Baas de Kleine Bronzen Springer. "Ik ben zeer vereerd met deze prijs", vertelt hij trots. "Daarnaast ben ik ook heel dankbaar dat we alsnog een mooi seizoen mochten springen ondanks alle maatregelen en beperkingen die er waren ten gevolge van corona".

Mark van der Horst benoemd tot 'Talent van het jaar'

Schoonhovenaar Mark van der Horst mag zich het talent van het jaar 2020 noemen. Hij bleef Hidde van Dam en Laura Maaijen voor in deze verkiezing. In zijn laatste jaar in de jongenscategorie (t/m 15) presteerde Mark het om de tweede Hollandse jongensafstand ooit te springen met 19.79 meter. Hij won het 'de Samenwerking'-jongensklassement met een gemiddelde afstand van 18.38 meter en werd derde op het in het Friese Bergum gesprongen NK. Zijn persoonlijke hoogtepunt was de Hollandse Titel die de springer van polsstokclub de Vlist behaalde op het in Jaarsveld versprongen Hollands Kampioenschap.

Op 8 mei start nieuwe seizoen

De polsstokverspringers maken zich op voor seizoen 2021. Na het door corona geteisterde seizoen 2020 staan de springers en verenigingen te springen om aan een relatief normaal seizoen 2021 te beginnen. Of het weer terug naar normaal kan, ligt voor een groot gedeelte aan de genomen en nog te nemen anticorona maatregelen zoals voorgeschreven door landelijke en lokale overheden. De verenigingen zijn in ieder geval druk bezig om de accommodaties weer gereed te maken voor de buitentrainingen, die begin april weer zullen starten en natuurlijk het polsstokseizoen zelf waarvan de start staat gepland op 8 mei in Polsbroekerdam.

Actuele informatie over de start van het seizoen kunt u vinden op de website van de polsstokbond Holland: www.pbholland.nl

Joop Kurver

Meer berichten