Als ludieke actie werden er mondkapjes verkocht voor St. Joseph en De Vaart.
Als ludieke actie werden er mondkapjes verkocht voor St. Joseph en De Vaart. Sjoukje Dijkstra

Sint Joseph start crowdfundingsactie om ‘De Soos’ voor de Montfoortse gemeenschap te behouden

Algemeen

Verenigingsgebouw/zalencentrum Sint Joseph is een crowdfundingsactie gestart. Enige tijd geleden luidden ze de noodklok al, waarbij ze aangaven dat de lockdown niet veel langer moest duren. Toen werd er - onder andere op initiatief van Lokaal Montfoort - een mondkapjes-actie gestart. Daarvan werden er ongeveer 200 verkocht. Omdat verkooppunten door lockdown ook gesloten waren, werden er volgens initiatiefnemers niet meer verkocht. De steunactie nu wordt massaal gesteund. In slechts een dag tijd werd al ruim 75 procent van het beoogde doel (25.000 euro) binnengehaald, met meer dan 400 donaties. Een dag later was het doel zelfs al behaald. “Boven verwachting!”, laat Marcel weten. “Fantastisch, hoe we massaal gesteund worden. Zo mooi! Wij zijn jullie zeer dankbaar”, zo laten de beheerders, Marcel Peters en Jessica de Rooij, bestuur en medewerkers weten aan de donateurs.

Zij willen er alles aan doen om het Sint Joseph - en ‘De Soos’ - te behouden en ook te kunnen blijven exploiteren na de coronacrisis. Beheerders Marcel Peters en Jessica de Rooij benadrukken nog eens het belang van ‘De Soos’ voor jong en oud. “Je moet er niet aan denken dat ‘De Soos’ zou moeten sluiten. Dit betekent, geen carnaval, disco, toneel, concert, sport, vergaderingen, feesten, condoleances, jubilea, cursussen, Cultureel Montfoort en nog veel meer.” Uit reacties van de donateurs blijkt dat zij dit beamen: “De Soos is belangrijk voor jong en oud”, schrijft een van de donateurs, Gerard Broekman. “Heel belangrijk dat Sint Joseph blijft bestaan”, meent Jos Sangers. “Ik zou graag willen dat ik mijn 85e verjaardag ook weer bij jou kan vieren”, aldus Ger Timmer. Ook de Bloklandfeestcrew, VVD Montfoort en Sociëteit het Knooppunt ondersteunen de actie. “Als vereniging of bedrijf kun je hier de actie steunen, en dan ook weer zien, wie van je vereniging of bedrijf heeft gedoneerd”, zegt Marcel. “Uiteraard kunnen mensen hun donatie ook anoniem doen.” De hartverwarmende reacties doen hen goed. “Wij, de beheerders, Marcel en Jessica, medewerkers en bestuur zijn jullie zeer dankbaar. Dit geeft ons moed om het in deze moeilijke tijd vol te houden. Voor en door Montfoortenaren! Dank jullie wel.”

Duizenden euro’s misgelopen

Dat St. Joseph financieel in slecht weer zit, was bekend. Ook door het gemiste carnaval is Sint Joseph duizenden euro’s misgelopen. De stichting moet het hebben van eigen financiële middelen, en ontvangt geen subsidie. Nu ontving het zalencentrum wel NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) om personeelskosten op te kunnen vangen. Maar het is de vraag of deze niet terugbetaald moet worden. Dit wordt in maart pas bekend. Eerder werd al duidelijk dat 60 procent van bedrijven en organisaties in Nederland, de ontvangen NOW (gedeeltelijk) moet terugbetalen. Marcel: “De opbrengst die we normaal met carnaval overhouden worden in de rest van het jaar aangewend om de hoge kosten, die met het grote St. Josephgebouw gepaard gaan, te kunnen betalen. Denk aan gas, water, licht, onroerendzaakbelasting, vaste jaarlijkse onderhoudscontracten: koeling, brandalarmeringssysteem, inbraakbeveiliging, onderhoud. En natuurlijk moeten ook de werknemers worden betaald. Met de opbrengsten van carnaval kunnen we in een normale situatie de zaalhuurprijzen en kosten voor sociaal-culturele activiteiten voor de Montfoortse gemeenschap en Montfoortse verenigingen laag houden. We zijn immers een non-profit organisatie voor Montfoort. Maar door het wegvallen van het carnaval is de situatie zorgelijk geworden.”

Drie jaar knokken

Met de steunactie hoopt St. Joseph niet helemaal diep in de rode cijfers te zakken, als ze de deuren weer mogen openen. “Dan zouden we minstens drie jaar moeten knokken om dat verlies weer weg te werken”, aldus Marcel. “Dat willen we zien te voorkomen of in ieder geval een beetje gelijktrekken; onder andere met deze actie. De vraag is dan ook nog of we zo weer in het oude ritme zitten of niet. Als de anderhalve meter blijft, kan dat niet. Volgens de beheerder verlangen mensen terug naar het oude. “Zoom bellen is ook niet alles. Het gaat best een op een, maar met acht mensen uit het bestuur een zoomsessie, is niet prettig.”

“Dit jaar zullen we best uitzingen, ook al is het in het rood. Als we dan volgend jaar maar weer het carnaval hebben. In de wandelgangen vernemen we al dat ook het carnaval in 2022 al in de risicozone zit.” Om meer verbondenheid te houden en te krijgen met Montfoortenaren, zal op korte termijn Stichting Vrienden van ‘De Soos’ worden opgericht. Als ‘Vriend van De Soos’ geniet je bepaalde voordeeltjes, zoals toegang tot een bepaalde voorstelling of bandavond. Het is volgens Marcel in ieder geval een manier om met de mensen die nauw betrokken zijn bij ‘De Soos’ in contact te blijven. “Daar gaan we ons later op focussen. Nu eerst deze steunactie, en daarna gaan we verder met de ‘Vrienden van De Soos’.”

Crowdfunding informatie en inschrijving vrienden van de Soos

St. Joseph doet een beroep op alle inwoners, bezoekers, verenigingen en andere gebruikers om via crowdfunding, ‘De Soos’ door deze moeilijke tijd heen te loodsen en voor de Montfoortse gemeenschap te behouden: “Wij vragen u om een bijdrage over te maken via:

 https://steunactie.nl/actie/steun-verenigingsgebouw-zalencentrum-st-joseph-de-soos

Uw gift wordt bijzonder gewaardeerd, en wij hopen u in de toekomst te kunnen bedanken als ‘Vriend van De Soos’. Als u uw emailadres ook doorgeeft via vriendenvandesoos@sint-joseph.nl dan kunnen we u vrijblijvend op de hoogte houden.”

Sjoukje Dijkstra