Afbeelding
pr

Stichting Dierenhulp onmisbaar voor dierenwelzijn

Algemeen

Eind jaren '70 begon een vijftal mensen met een groot hart voor dieren met behulp van eigen auto's dieren in nood te helpen en … zij droegen alle onkosten zelf. Dit initiatief is in ruim 40 jaar later uitgegroeid tot de Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. met ruim 200 vrijwilligers. Met hun dierenambulance bieden zij hulp en vervoer aan zieke en gewonde dieren in Woerden en wijde omgeving. En in hun dierenasiel Reijerscop in Harmelen vangen zij zwerf- en afstandsdieren tijdelijk op of brengen ze naar gespecialiseerde opvangcentra. Deels doen ze dat met financiële steun van de gemeenten waar ze actief zijn (Bodegraven-Reeuwijk, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater en Woerden) en deels uit giften via vaste donateurs, eenmalige giften en soms startten ze, in bijzondere omstandigheden, een crowdfundingsactie. In al die jaren hebben ze al duizenden dieren geholpen … maar mensen die op zoek waren naar een hun eigen dier of een gezellige huisgenoot natuurlijk ook.

Na dat begin in de jaren '70 werd er in 1981 een stichting opgericht en in Woerden een plek gevonden waar dieren een tijdelijk verblijf konden krijgen. In 2013 werd het asiel verplaatst naar Harmelen. "Iedere dag", vertelt de al 25 jaar bij de stichting betrokken Mechtild Stavenuiter, "zetten tientallen vrijwilligers zich met veel liefde en enthousiasme in voor het dierenwelzijn in de regio en inmiddels zijn we uitgegroeid tot een team van maar liefst 244 vrijwilligers. Van ambulancemedewerkers en verzorgers in het asiel tot aan centralisten en het bestuur. Stichting Dierenhulpverlening Woerden en omstreken is geen commerciële instelling en draait volledig op vrijwilligers. Voor de financiering zijn we onder andere afhankelijk van bijdragen van gemeenten binnen ons werkgebied maar ook van giften. Met die gemeenten hebben we een dienstverleningscontract, maar gelukkig krijgen we ook inkomsten via andere bronnen. Want er gaat heel wat aan kosten in de medische zorg zitten en dan moeten we natuurlijk ook voer voor de dieren betalen. We hebben geen personeelskosten, want iedereen doet dit vrijwillig, maar we moeten natuurlijk ook wel brandstof kopen voor de dierenambulance."

Fellow

"Een jaar of twee geleden," gaat Mechtild verder, "kregen we, om een leuk voorbeeld te geven, een nog jonge Amerikaanse Staffordshire terriër aangeboden; de eigenaar wilde er afstand van doen." Ze laat in het midden waarom. "Maar het bleek dat deze pup, Fellow was zijn naam, een wel heel gecompliceerde breuk had waarvan de hersteloperatie zo'n 2000 euro zou gaan kosten. Via een direct opgezette crowdfundingsactie werd dat bedrag gelukkig vrij snel bij elkaar geharkt en kon het hondje geopereerd worden. Hij mocht bij een van de vrijwilligers thuis herstellen en kon vervolgens geplaatst worden bij een gezin, waar hij het goed naar zijn zin heeft. En zij ook met hem. Mooi toch?!"
Mechtild toont zich blij met andere organisaties die voor dierenwelzijn opkomen, zoals de Dierenbescherming en ook Dierenlot. Door die laatste organisatie worden ze zo nodig met geld ondersteund en op dit moment hebben ze van hen een kleine wagen te leen om kittens mee op te halen.

40 jaar Dierenhulp en corona

"Waarschijnlijk heeft het met corona te maken dat er de afgelopen periode minder dieren in het asiel terecht zijn gekomen. En we kunnen er, hoewel er nog wel een paar zijn, daardoor ook weinig dieren herplaatsen, terwijl er wel veel mensen op zoek blijken naar een huisdier. We hopen dat mensen wel goed nadenken voor ze ertoe overgaan een dier in huis te nemen, want als je dat graag direct wilt en dan niet goed kijkt waar je je dier vandaan haalt kan dat wel eens minder goed uitpakken. Wij houden altijd bij iedereen die een dier uit het asiel wil een uitgebreide intake om het voor mens en dier goed geregeld te hebben."

Mechtild wil nog wel iets kwijt over het 40-jarig bestaan: "Door corona kunnen we dit jaar geen festiviteiten voor de vrijwilligers organiseren, hoewel we er trots op zijn dat we vandaag (we bellen toevallig op 10 februari, red.) ons 40-jarig bestaan mogen vieren en vinden natuurlijk dat dat een groot feest waard is!" Graag wil Mechtild alle vrijwilligers, donateurs en andere vrienden van de stichting óók via De IJsselbode bedanken: "Dankzij jullie steun bestaan we nog en kunnen we dagelijks dieren blijven helpen."

Ten slotte: Voor de dieren die nu in het asiel zitten zoeken ze nog een nieuw thuis. Ook voor andere informatie is de heldere website een handig hulpmiddel: https://dierenhulpverleningwoerden.nl
Zij registreren ook vermiste én gevonden dieren. Bent u uw dier kwijt of heeft u een dier gevonden, dan kunt u op de website de bij het asiel geregistreerde dieren bekijken. Voor meer informatie kunt u ook bellen naar 0348-414242.

Aad Kuiper

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 41 minuten geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 14 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 21 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort gisteren
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00