Hans de Groot mocht de Mantelzorgwaardering namens zijn vrouw Marja in ontvangst nemen 'uit handen' van Burgemeester Petra van Hartskamp.
Hans de Groot mocht de Mantelzorgwaardering namens zijn vrouw Marja in ontvangst nemen 'uit handen' van Burgemeester Petra van Hartskamp. Sjoukje Dijkstra

Vrijwilligers delen mantelzorgwaardering uit

Algemeen

Een team van ruim tien vrijwilligers was vorige week dinsdag op pad om de mantelzorgwaardering uit te delen aan ruim 215 mantelzorgers in Montfoort en Linschoten. Ook burgemeester Petra van Hartskamp sloot in de middag aan om mensen, gewapend met broodplank en presentje, een hart onder de riem te steken. "Het is zo belangrijk, die mantelzorgwaardering", zei ze. "Ik weet uit eigen ervaring hoe zwaar het kan zijn om mantelzorg te geven."

Het was een zachte zonnige herfstdag, waarop de vrijwilligers langs de deuren mochten gaan. Marijke de Beus van team Welzijn (SWOM) ging ook op de fiets adresjes langs. Bij zich droeg ze behalve een doos met presentjes, ook een broodplank om de blijk van waardering coronaproof te kunnen overhandigen. In de ochtend had ze nog de briefing van de vrijwilligers gedaan, want een operatie is het wel. Normaal gesproken zouden de mantelzorgers in St. Joseph in het zonnetje gezet worden. Nu deden ze het op deze manier. Hoewel Marijke het wel jammer vond dat het Mantelzorg event niet door kon gaan, zag ze ook wel voordelen van deze manier van uitdelen: "Je hebt echt even persoonlijk contact en kunt dan vragen hoe het gaat."

Een van de eerste mensen die de mantelzorgwaardering van Marijke in ontvangst mocht nemen was Angelique Kraan. Zij en haar man en zoon kregen zelfs drie pakketjes, omdat zij alle drie mantelzorger zijn. "We zorgen met z'n allen voor mijn zoon, die 18 wordt in december. Zo kunnen we het wel redden. Het is wel pittig", aldus Angelique. "Sinds kort gaat hij ook naar dagbesteding. Nu zit hij op de zorg manege. Sinds hij daar zit is hij heel erg gegroeid," vindt ze. "Hij heeft 24/7 hulp nodig,. Tijdens de coronatijd toen hij ook niet naar de zorgboerderij kon was het wel erg zwaar", zegt ze. Tegelijkertijd was de coronatijd voor hen niet anders dan normaal. "Zo is het standaard voor ons. We komen niet zoveel buiten de deur met hem. Hij raakt te snel overprikkeld."

Dat ze de mantelzorgwaardering - nu voor de derde keer - mocht ontvangen vindt ze wel erg leuk. "In het begin dacht ik nog wel: 'dat hoeft toch niet, want ik ben zijn moeder'. Maar natuurlijk weet je wel dat een situatie zoals wij die thuis hebben, niet doorsnee is. Twee jaar geleden heb ik ermee in de mantelzorgbrochure gestaan. Toen zijn we in de soos ook echt in het zonnetje gezet. Ze zongen me zelfs toe." Lachend pakt ze de cadeautjes aan van Marijke. "Wat leuk, er zit ook een kaartje van de wethouder bij."

Normaal om te doen

De volgende stop is bij Marieke. Zij verleent samen met haar zus mantelzorg aan haar moeder. De waardering vindt ze superleuk om te krijgen. "Het is heel normaal om te doen, maar toch is het leuk. Voor mij is het de tweede keer dat ik dit krijg." Van de ruim 215 mantelzorgers die de mantelzorgwaardering ontvangen, is niet met iedereen even intensief contact, vertelt Marijke. "Alleen bij mensen die ondersteuning nodig hebben." Ze merkt wel dat als ze belt, bijvoorbeeld voor de koffie- of eetmomentjes die SWOM nog wel mag organiseren, dat mensen het fijn vinden om even aanspraak te hebben. Zelf heeft ze graag een op een contact met de mensen, onder andere tijdens koffie en eetmomentjes, waar ze graag aan mee helpt. Ze werkt nu sinds afgelopen zomer met veel plezier bij SWOM… Het mooiste vindt ze het werken met mensen. Dat de contacten nu wat meer telefonisch en digitaal zijn, vindt ze soms wel eens lastig.

Dat vindt ook burgemeester Petra van Hartskamp die in de middag de mantelzorgwaardering komt uitdelen in Linschoten. "Ik ben een mensen-mens. Ik mis die contacten wel." Dat alles nu digitaal moet, maakt het er niet beter op, maar ze vindt het belangrijk om door te zetten. "Ik heb toch een voorbeeld te geven. De besmettingen zijn wel weer erg hoog hoor." Desondanks doet ook zij wat ze kan om toch de mensen te bereiken. Daarom maakte ze in haar drukke agenda met liefde tijd vrij voor het uitdelen van deze waardering. "De meeste zijn hier zeker voor de partner?" vraagt ze aan Marijke. "Dat klopt, dat is toch een van de zwaarste dingen", vindt Van Hartskamp.

In de Lindewaard staat de eerste mevrouw die mantelzorgwaardering mag ontvangen beneden in de hal. Ze komt gelijk mee naar boven om bij haar huis de waardering op gepaste afstand in ontvangst te nemen. "We willen u van harte bedanken voor het feit dat u zo actief bent. Het zal niet gemakkelijk zijn." Dat beaamt ze. Toch weet ook zij vooral het positieve te benadrukken. "We fietsen ieder dag wel een rondje in de buitenwijken van Woerden en Oudewater. Verder is er heel weinig nu. Gelukkig kunnen we dus nog naar buiten."

Kaartje in de bus

Niet iedereen is thuis. Sommige mantelzorgers ontvangen een kaartje in de bus, waarop staat dat zij hun mantelzorgwaardering mogen ophalen. Hans de Groot is wel thuis. Hij neemt de mantelzorgwaardering in ontvangst voor zijn vrouw Marja, die op dat moment aan het werk is. Hij vindt dat zijn vrouw de Waardering ook echt verdient. "Het gaat niet zo lekker, het is zwaar allemaal. Ze doet ook nog heel veel voor haar moeder die hier beneden woont. Je moet het er maar mee doen. Voor mijn vrouw is het beroerder." "Voor jullie beiden zwaar", meent Van Hartskamp, "heel veel sterkte!" Hij neemt de mantelzorgwaardering heel graag aan. "Ik zal het aan de baas geven als ze thuiskomt," zegt hij met een knipoog.

Op het laatste adresje is Riet Severs gewoon thuis. Ze vertelt hoe ze hier net is komen wonen, en hier nu met veel plezier woont. Ze kreeg ook al een bezoekje van de burgemeester toen ze 60 jaar getrouwd was met haar man. Kort na dat huwelijksjubileum ging het qua gezondheid bergafwaarts met hem, vertelt ze. "Mantelzorg doe je met liefde", vindt Riet. Burgemeester Van Hartskamp beaamt dat en wenst haar toe: "Heb het hier heel fijn met elkaar." Riet: "Dat hopen wij ook."

Sjoukje Dijkstra

Angelique Kraan mocht voor drie leden in haar gezin de Mantelzorgwaardering in ontvangst nemen.
Riet Severs woont nog maar net in de Lindewaard met haar man. Dat de Burgemeester haar Mantelzorgwaardering kwam overhandigen, stelde ze erg op prijs.