De overdracht van de ambtsketen: uiteraard niet door Bob Duindam, maar door Martijn; de enige die in deze tijd dichtbij De Vries mocht komen.
De overdracht van de ambtsketen: uiteraard niet door Bob Duindam, maar door Martijn; de enige die in deze tijd dichtbij De Vries mocht komen. pr

Danny de Vries geïnstalleerd als burgemeester van Oudewater

Algemeen

Op maandag 16 november werd drs. Danny de Vries als nieuwe burgemeester van Oudewater officieel geïnstalleerd. Een dergelijke installatie verloopt volgens een flink aantal rituelen. Ze waren alle te volgen via een livestreamverbinding.

Kees de Bruijn opende, als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, de buitengewone raadsvergadering van de gemeente Oudewater, waarin deze installatie plaatsvond en vervolgde met een fraaie inleiding. Na alle verwelkomingen waaronder aan de scheidende plaatsvervanger Wim Groeneweg en de reeds een jaar geleden vertrokken Pieter Verhoeve kreeg griffier Arjen van der Lugt de gelegenheid het officiële besluit tot benoeming van De Vries hardop voor te lezen. De commissaris van de Koning in Utrecht, Hans Oosters, beëdigde de nieuwbakken burgemeester. Maar allereerst wist Oosters mee te delen dat De Vries ‘gewogen was en niet te licht bevonden’. Dat laatste onderschreef hij met het opsommen van alle activiteiten die op het cv van De Vries voorkwamen. Als tussengerecht volgden een filmpje van een broer van De Vries en een van Nell van Gool van de GVO met felicitaties.

Vervolgens sprak Judith de Vor, als voorzitter van de vertrouwenscommissie, haar vertrouwen uit aan de zestiende burgemeester van Oudewater in de moderne tijd en roemde een aantal van zijn voorgangers. Vervolgens legde ze uit, zonder anderen tekort te willen doen, waarom de commissie juist Danny de Vries uit alle sollicitanten had geselecteerd. Om De Vries en zijn echtgenoot Martijn zich snel thuis te laten voelen had ze een tasje met streekproducten voor hen samengesteld. Opnieuw volgden twee filmpjes; deze keer met Rein Aantjes, een bekende Rotterdammer waarmee De Vries veel contact had, en vertegenwoordigers van de lokale ondernemersverenigingen.

De volgende in de rij was Victor Molkenboer, de burgemeester van Woerden die tevens als vertegenwoordiger van de burgemeesterskring van deze regio sprak. Molkenboer sprak o.a. over het boek dat De Vries schreef, Brief aan Marcel, over zijn functie en de samenwerking met Woerden. En weer volgde een tweetal filmpjes: het eerste met betrekking tot zijn activiteiten voor Pride Amsterdam en het tweede met Joyce Jacobs van De Wulverhorst.

Locoburgemeester Bob Duindam was niet in levenden lijve aanwezig, maar hield een ingetogen toespraak via een videofilmpje. Daarna volgde de overdracht van de ambtsketen: uiteraard niet door Duindam, maar door Martijn; de enige die in deze tijd dichtbij De Vries mocht komen. De volgende twee filmpjes waren opstekers van Twentenaar Robert Zandstra en Hekendorps dorpsplatformvertegenwoordiger Jacques van der Horst.

En bijna ten slotte kreeg de nieuwe, nu officieel geïnstalleerde, burgemeester van Oudewater, Danny de Vries het woord. Hij sprak in warme woorden zijn dank uit aan velen en beloofde de Oudewaternaren dat hij ze niet teleur zou stellen. Het bleek dat hij inmiddels al heel veel mensen mocht ontmoeten, veel schoonheid zag en graag aan de slag wilde in dit ‘eervolle ambt’: “Ik wil graag waken en verbinden.” De Vries gaf dan ook aan dat hij voorstander is van een inclusieve samenleving, maar roerde natuurlijk ook de coronaperikelen nog even aan, en riep op, ondanks het feit dat hij ‘licht aan het eind van de tunnel’ meende te zien, om zich nog steeds te blijven inzetten voor mensen in de buurt.

Neefjes en nichtjes Albers vertelden in het allerlaatste filmpje veel vertrouwen in hun oom als burgemeester te hebben, ‘want naar ons luistert hij ook altijd goed’.

Als laatste ritueel overhandigde Kees de Bruijn de voorzittershamer van de gemeenteraad aan De Vries, en vergeleek die hamer met een dirigeerstokje voor een soms meegaand, maar soms ook wat lastig te hanteren orkest. De taak van De Bruijn als plaatsvervanger was hiermee voorlopig afgelopen en die van De Vries als voorzitter begonnen. Maar nu vast nog even niet, want buiten het zicht van de camera’s gingen de feestelijkheden ongetwijfeld nog wel even verder.

Aad Kuiper

Afbeelding
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 4 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 6 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 9 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 11 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 13 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00