Afbeelding
Cees Reichard

Jacques Reniers verlaat woningbouwvereniging Groen Wonen Vlist

Algemeen

Directeur-bestuurder Jacques Reniers gaat woningbouwvereniging Groen Wonen Vlist verlaten. In deze zelfde functie gaat hij aan de slag bij de woningcoöperatie Poortugaal in de gemeente Albrandswaard. Deze overstap is voor hem beter te combineren met zijn werkzaamheden op de Hogeschool in Rotterdam. Hij begeleidt hier studenten en zij die afstuderen in Vastgoed en Makelaardij. Hij doet dit twee dagen in de week. Reniers: "Voor mij is dit een mooie combinatie van Hogeschool en werk. Allerlei ontwikkelingen die voor mijn werk belangrijk kunnen zijn, komen bij je langs."

Reniers is in 2010 bij Groen Wonen Vlist in de voormalige gemeente Vlist gestart. De twee woningcoöperaties in Haastrecht en Stolwijk waren gefuseerd, maar werkten nog apart. Reniers heeft de fusie verder vorm gegeven. Er kwam één kantoor en geleidelijk aan werden er medewerkers aangetrokken. Er waren er eerst 3 en nu 9.

Het kleinschalige spreekt hem aan. "Je hebt de drie dorpen Haastrecht, Stolwijk en Vlist, je zit in een dergelijke kleine gemeenschap dicht op de mensen. We proberen de mensen te helpen met oplossingen op maat. Binnen de ruimte die je hebt, probeer je de mensen zo veel mogelijk woonplezier te geven. Ook vind ik het leuk om te zien hoe de diverse complexen uitgevoerd zijn."

De wijk Agterpoort behouden

Reniers: "Bij mijn start ben ik gaan kijken wat er nodig was om diverse projecten goed aan te pakken. Er was toch wel wat achterstand. Vervolgens zijn we op grote schaal groot onderhoud gaan uitvoeren. In Haastrecht de wijk Agterpoort. Die hebben we zowel binnen als buiten en met veel isolatie aangepast. Met de bewoners hebben we gekeken hoe we het één en ander het beste kunnen doen. Verder ben ik er trots op dat we in deze wijk elf woningen aan de Bredeweg en de Jan de Waardsingel hebben kunnen bouwen. Ze zijn heel mooi en op twee na levensloopbestendig.

In de Reigerstraat hebben we onlangs de onderhoudswerkzaamheden met verduurzaming afgerond.

Ik ben blij dat we de wijk Agterpoort hebben kunnen behouden. De gemeente wilde deze wijk slopen. Maar het is heel belangrijk dat deze kleine eengezinswoningen behouden blijven voor huishoudens van één à twee personen. Dit is overigens ook het beleid van de coöperatie.

Volgend jaar gaan we het onderhoud en het verduurzamen van de Wijk Stein voorbereiden en dat doen we ook weer in samenspraak met de bewoners. Hopelijk kunnen we eind 2021 hier mee starten."

Project Hoflaan

Het project Hoflaan in Stolwijk liep al een lange tijd en werd spoedig in samenwerking met de gemeente opgepakt. De politieke invloed maakt het allemaal wat lastiger. Er ontstond een discussie over de brandweergarage en dit heeft vertraging opgeleverd. Maar goed, er ligt nu toch een mooi en goed plan en we verwachten dit in 2021 te kunnen opstarten.

Nieuwbouw

In Stolwijk zijn in de Poort van Stolwijk en op de locatie Wilgenhoven een groot aantal woningen gebouwd. In Bovenkerk kwamen veertien Nul op de Meterwoningen. Voor Groen Wonen Vlist zijn dit de eerste huizen die energie-neutraal zijn. Daar is Reniers eigenlijk wel een beetje tros op. Voorts merkt hij op dat op verschillende plekken zonnepanelen aangebracht zijn.

Er wordt gestart met de sloop/nieuwbouw in de Rembrandtlaan en de Frans Halsstraat. Er worden 42 woningen gesloopt en daarvoor komen er 55 terug.

In Vlist is wel groot onderhoud uitgevoerd, maar er zijn geen nieuwe woningen gekomen.

Naast de elf woningen die in Haastrecht in de afgelopen jaren gerealiseerd zijn, vindt Reniers het jammer dat er in Galgoord geen sociale woningbouw komt. Die mogelijkheid is ook niet in Bos en Water geboden.

Als directeur-bestuurder onderhield hij onder andere veel contacten met de huurdersvereniging, de Raad van Commissarissen, andere corporaties uit de omgeving, projectontwikkelaars en de gemeente. Hij is een echte volkshuisvestingsman. Hij heeft o.a. al in Den Haag, Leidschendam en Zoetermeer op woningcorporaties gewerkt. Nu gaat hij naar Poortugaal.

Met pijn in zijn hart gaat hij Groen Wonen Vlist verlaten. "Je laat wel iets achter. Er is veel gerealiseerd waar ik met veel genoegen op terugkijk."

Cees Reichard

Afbeelding
Afbeelding
Traditionele rommelmarkt in Haastrecht 11 uur geleden
Afbeelding
Zangmiddag in Waarder 18 uur geleden
Afbeelding
Het eerste seizoen van de Jupiter Sportspeeltuin een groot succes 21 uur geleden
De Herder in al zijn glorie langs de Hollandse IJssel, rechts molenaar Dries van Beek
Molen de Herder in Willeskop 14 apr, 19:00
Het Recreantentoernooi wordt gesponsord door Overbeek-transport BV Rotterdam en Van der Voet Assurantiën BV Haastrecht.
Tafeltennisvereniging TOP organiseert Recreantentoernooi 14 apr, 17:00
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 14 apr, 12:00
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 13 apr, 19:00
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 13 apr, 14:00