Een overzicht van de woningen op de Paardenhoeve 'Tot hier an Toe'.
Een overzicht van de woningen op de Paardenhoeve 'Tot hier an Toe'.

Elf woningen op Paardenhoeve 'Tot hier an toe' in Vlist

Algemeen

De Paardenhoeve 'Tot hier an Toe' in Vlist krijgt een herbestemming. De locatie ligt dicht tegen de kern van Vlist aan en leent zich goed om met behoud van het bestaande boerderijensemble woningen te ontwikkelen. Het ontwerp zet in op een gevarieerd en duurzaam woonprogramma met een landelijke uitstraling die goed aansluit op de omgeving van het dorp Vlist. Bij het maken van de nieuwe bouwplannen stond voorop dat de cultuurhistorische waardevolle uitstraling van de paardenhoeve en het perceel bewaard moet blijven. Er komen elf woningen.

Verstoep Bouwadvies en Architectuur uit Schoonhoven heeft de herbestemming van de Paardenhoeve ontwikkeld. Woordvoerder Maaike Littel vertelt dat er in de bestaande contouren van de gebouwen nieuwe woningen worden gebouwd.

Verschillende woningtypes

In het plan zijn verschillende woningtypes opgenomen. Heel enthousiast is zij over de monumentale krukhuisboerderij die in dit plan behouden blijft. Deze krukhuisboerderij is de oudste in zijn soort in de gemeente Krimpenerwaard. Hierin komen twee woningen. Eén van de woningtypes is de hooibergwoning met een woonoppervlakte van circa 125 vierkante meter. Op de eerste verdieping is een loggia voorzien. De verdieping is omringd door ramen. Hier bevindt zich het woongedeelte, zodat men rondom uitzicht heeft op de polder.

In de voormalige koeien- en paardenstal komen in elke stal drie schuurwoningen. Deze zijn allemaal levensloopbestendig. Alles is op de begane grond. Boven is het vrij in te delen of kan als bergruimte gebruikt worden. In de karakteristieke schuur aan de voorkant van het perceel komt een prachtige woning. Het is bij deze woning mogelijk om de slaapkamer en badkamer op de begane grond te creëren, waardoor deze woning ook levensloopbestendig kan worden.

Op de plek van de binnenrijbaan van de paarden is een vrijstaande schuurwoning gepland.

Ruimtelijke kwaliteitswinst

Het bestaande terrein wordt opgeschoond en daardoor ontstaat er meer openheid en zicht, met een mooi uitzicht op de molen De Bachtenaar. Hiermee wordt een ruimtelijke kwaliteitswinst behaald. Maaike Littel vindt het heel leuk dat het geheel een soort woongemeenschap rond een boerenerf wordt met veel groen. Ook kunnen de bewoners bijvoorbeeld samen in de moestuin werken.

Digitale presentatie

Een geplande presentatie kon door de huidige omstandigheden niet doorgaan. De inwoners van Vlist zijn met een flyer geïnformeerd dat de presentatie digitaal in te zien was via de website. Aan de hand van een digitaal invulformulier was er de mogelijkheid om inhoudelijk op de gepresenteerde plannen te reageren. Uit de reacties blijkt concrete interesse voor de woningen en is dus op te maken dat het geheel in een woonbehoefte voorziet. De verkoop is nog niet officieel gestart.

Voordat er daadwerkelijk begonnen wordt met de realisatie van de bouwplannen zal de benodigde procedure voor het wijzigen van het bestemmingsplan doorlopen moeten worden. Verstoep verwacht ongeveer in het najaar 2021 met de bouw te kunnen starten en men hoopt een jaar later de woningen te kunnen opleveren.

De presentatie van dit bijzonder mooie project is te zien op www.verstoep.nl.

Cees Reichard

Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 3 uur geleden
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 20 uur geleden
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 21 uur geleden
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven gisteren
Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 17 mei, 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 17 mei, 09:00
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 16 mei, 18:00
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 16 mei, 17:00