Afbeelding
Ellen van Leeuwen

Tandarts de Bruyn-Rombouts behandelde vader, zoon en kleinzoon

Algemeen

41 jaar werkte tandarts de Bruyn-Rombouts in praktijk De Vest in Oudewater. Al in maart nam ze afscheid, maar door corona verliep dit bijna geruisloos. "Er zijn veel patiënten erg blij met haar geweest, vooral mensen die niet graag naar de tandarts gaan, kon ze goed op haar gemak stellen met een praatje en een grapje", aldus assistente Nienke Hoogvliet.

Samen met haar man, tandarts de Bruyn, komt ze in december 1978 naar Oudewater. Ze is 25 en heeft twee jaar als tandarts in Duitsland gewerkt. Ze nemen de praktijk van tandarts Jansen over. "Hij raakte de praktijk moeilijk kwijt, omdat het zo druk was. Met z'n tweeën durfden we dat wel aan."

Binnen een maand verbouwen ze de praktijk, zodat er ruimte komt voor twee behandelstoelen. Op 1 februari 1979 openen ze praktijk De Vest. In het begin werkt haar man nog in militaire dienst, dus staat ze er bijna alleen voor. "Ik heb altijd hard gewerkt, gewoon alle dagen." Omdat in Oudewater veel forenzen wonen, merken ze dat het vooral in de vroege ochtend en late middag erg druk is in de praktijk Ze gaan ook in de avonduren behandelen. "Het is geweldig dat je de mensen die echt niet kunnen, op de avond kan helpen."

Ellende en toestanden

Ze behandelt duizenden patiënten en ze ziet hele generaties voorbijkomen. De meeste patiënten komen twee keer per jaar, een aantal maar heel af en toe en anderen ziet ze juist meerdere keren per jaar. "Met de mensen die veel ellende en toestanden hebben gehad, bouw je een band op." In een klein stadje als Oudewater kom je al snel een van je patiënten tegen. Met een knipoog zegt ze: "Soms keken ze verschrikt op als ze net een dikke stroopwafel aten op de markt, alsof ik nooit snoep!"

Met haar engelengeduld helpt ze kinderen en volwassenen over hun tandartsangst heen. "Als ze echt bang waren, dan wilde ik daar best wel wat moeite voor doen. Er was ooit iemand die veertig jaar niet naar de tandarts was geweest. Die kon na een paar behandelingen weer lachen." Misschien kan ze het ook wel zo goed, omdat ze angstige patiënten goed begrijpt. Ze noemt zichzelf de grootste angsthaas van de praktijk. "Ik vind het helemaal niet leuk om in de stoel te liggen, ik zit er liever achter."

Zeven keer zoet

Het motto van de tandarts: snoepen mag, maar zorg voor niet meer dan zeven zoete momenten per dag. "Je mag best wat snoepen, maar doe het verstandig. Drink ook niet de hele dag door frisdrank." Met haar papier met uitleg over de zeven zoete momenten geeft ze voorlichting. "Dat vind ik heel belangrijk. Kinderen tot achttien jaar mogen vanuit de zorgverzekering twee keer per jaar gratis naar de tandarts. Dat soort dingen heb ik vaak aan mensen verteld: kom nou in elk geval met je kinderen, het melkgebit is zo belangrijk!"

Tegenwoordig vinden mensen hun gebit steeds belangrijker, merkt de tandarts op. "Vroeger hadden veel mensen scheve tanden, dat maakte niet uit. Nu wordt een piepklein foutje al hersteld. Iedereen wil mooie tanden, en dat begrijp ik hoor!" De technieken zijn ook flink verbeterd. Grijze vullingen worden haast niet meer gemaakt. Witte vullingen waren eerder veel minder sterk dan de vullingen met amalgaam, maar ook dat is verleden tijd. "Veertig jaar geleden was er één kleur wit en nu kan je alle kleuren gebruiken. Je kunt er mooier mee werken en het materiaal is veel sterker geworden."

Nieuw snufjes

De tandarts heeft grote interesse voor nieuwe ontwikkelingen. Als eerste praktijk in de regio Utrecht krijgen ze licht op de boor. Dat maakt boren in een kies achter in de mond veel gemakkelijker. Ook schaffen ze al snel een thermodesinfector aan, waardoor de instrumenten schoon de sterilisatie in gaan. "Omdat we samen een praktijk hadden, hoefden we alleen maar met elkaar te overleggen of we iets handig vonden. Als we het wilden hebben, dan bestelden we het."

Met pensioen

Ze is geen dag zonder plezier naar haar werk gegaan. "Het mooiste aan het werk vind ik dat je zo veel doet. Ik ben nog breed opgeleid en deed alles zelf: vullen, trekken, wortelkanaalbehandelingen, kronen en protheses. En je behandelt patiënten van 2 tot 99 jaar. Iemand komt binnen met een probleem, je bekijkt wat er aan de hand is en hoe je dat gaat oplossen. Het is heel oplossingsgericht. Een goede assistente is van groot belang, je doet het echt samen!" Na 41 jaar vertrekt ze afgelopen maart met stille trom. Al sinds 2013 staat dochter, tandarts de Bruyn-Kho, aan het roer in de praktijk. De laatste jaren werkt ze nog parttime in de praktijk. Af en toe komt ze nog terug in de praktijk. "Er is een patiënt van in de negentig waar ik nog voor terugkom en tijdens vakantieperiodes spring ik ook bij."

Ze geniet volop van haar pensioen. Ze leert Spaans en kunstgeschiedenis. "Ik vind het belangrijk om met m'n hoofd bezig te zijn. De charme is wel dat ik het alleen maar voor mezelf doe en niemand me een cijfer geeft." Ze geniet van haar grote tuin, de hond, de kippen, cavia's, de papegaai en een poes. Haar kinderen en kleinkinderen wonen allemaal in Oudewater, en die ziet ze regelmatig. "Dat is gewoon geweldig!"

Ellen van Leeuwen

Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 1 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 3 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 5 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 20 uur geleden
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 21 uur geleden
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 22 uur geleden
Afbeelding
Oranjevereniging Koningin Juliana Haastrecht pakt 'Groots' uit ter ere van 110-jarig bestaan gisteren
Koor aan de oranjebitter.
Koffieochtend in Dorpshuis De Vaart 25 apr, 12:00