Klaas Dogterom overhandigt wethouder Ria Boere het eerste jubileumboekje.
Klaas Dogterom overhandigt wethouder Ria Boere het eerste jubileumboekje. Janet de Graas

Wethouder Ria Boere ontvangt eerste jubileumboekje Gemaal Haastrecht

Algemeen

Dit jaar bestaat het Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht als museum/bezoekerscentrum 25 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum is er een jubileumboekje uitgekomen waarin teruggekeken wordt naar wat er in die periode is gebeurd. Het verhaalt over het wel en wee van het Gemaal en de vrijwilligers. Over de ontwikkeling van bezoekerscentrum tot een bijzonder museum, waar het om het waterbeheer gaat, om bodemdaling en om zeespiegelstijging.

In haar voorwoord zegt voorzitter Gerdien Tober dat het Gemaal de functie van museum/bezoekerscentrum heeft gekregen. Hierin wordt op een eigentijdse wijze het waterbeheer van vroeger, nu en in de toekomst getoond. Ook heeft zij grote waardering voor de zestig vrijwilligers. Van rondleiders tot klussers, van gastheren en -vrouwen tot degenen die zich bezig houden met de media en communicatie en van leden van de scholengroep tot bestuursleden. "We staan niet stil, we blijven doorgaan met het vertellen over het waterbeheer."

Overhandiging

Wethouder Ria Boere van de gemeente Krimpenerwaard mocht uit handen van oud-voorzitter Klaas Dogterom afgelopen week het eerste exemplaar van het jubileumboekje in ontvangst nemen. Boere heeft in haar portefeuille onder andere infrastructuur en deltawerken. "Water, daar kunnen we in Nederland niet omheen. Hoosbuien, peilbesluiten, gebiedsovereenkomsten, de polder. We hebben ermee te dealen. Daarom is het zo mooi dat dit Gemaal vertelt waarom we in West-Nederland kunnen wonen, werken en recreëren."

Het is een indrukwekkend jubileumboekje geworden over de 25 jaar ontwikkeling van het Gemaal.

Geen jubileumfeest

Helaas kan er dit jaar geen jubileumfeest gevierd worden. Vandaar dat de bestuursleden van het Gemaal persoonlijk de vrijwilligers van het Gemaal het boekje met een attentie bezorgen. Dit wordt enorm op prijs gesteld, zo blijkt aan de voordeur en uit de bedankjes nadien. Ook is er bewondering voor de mensen van het eerste uur. "Wat mooi dat de start en ontwikkeling van het Gemaal in de afgelopen 25 jaar is vastgelegd. Wat hebben die vrijwilligers van de eerste jaren veel gepresteerd."

Cees Reichard