Burgemeester Petra van Hartskamp met links Prinses Nienke Célèbre le Festival en rechts Prins André le Chef de Mission bij de sleuteloverhandiging van de stad in 2020.
Burgemeester Petra van Hartskamp met links Prinses Nienke Célèbre le Festival en rechts Prins André le Chef de Mission bij de sleuteloverhandiging van de stad in 2020. Sjoukje Dijkstra

Coronaproof carnaval zonder optocht in 2021 in Knopengein

Algemeen

Wat hadden we corona graag achter ons willen laten in 2020. Dat beaamt ook André Brugmans, ofwel Prins André le Chef de Mission van carnavalsvereniging Les Boutonniers. Nu al maakt de carnavalsvereniging bekend dat de grootste carnavalsoptocht van boven de rivieren ook in 2021 niet door kan gaan. Was het vorig jaar een storm die roet in het eten gooide, nu meldt de carnavalsvereniging met pijn in het hart een knoop te hebben doorgehakt, vanwege corona: "Net als onze buurgemeentes kunnen wij de veiligheid van onze (10.000) bezoekers en deelnemers niet 100% coronaproof garanderen. Dit maakt het organiseren van een optocht onmogelijk, want veiligheid voor ons allemaal staat voorop!"

Wel zal de dit jaar jubilerende carnavalsvereniging er alles aan doen om het carnaval zo leuk mogelijk te organiseren, met acties die aan de coronaeisen zullen voldoen. Zo verklappen ze nu alvast dat ze op hun 'elfde van elfde'-feest een enorm toffe livestream gaan neerzetten met topartiesten, veel bekende gezichten en een hoop leuke extra's! Een beetje afgekeken van het 'Blijf thuis'-festival dat met een paar duizend kijkers hoge ogen gooide. "Het belooft een coronaproof carnaval te worden in ons mooie Knopengein."

Het wijze besluit

Veel discussie is er niet over geweest volgens de Prins. Hij vertelt hoe ze vorige week als bestuur bij elkaar zaten. "In het Zuiden van het land, in de grote steden zag je dat de knoop al was doorgehakt. We wilden de beslissing eerst uitstellen, maar langzamerhand gaan mensen rond deze periode al beginnen met wagens bouwen. Dus, wilden we daarin duidelijkheid scheppen. Met de huidige regels is het onbegonnen werk om Montfoorts binnenstad af te zetten, looprichtingen te bepalen en anderhalve-meterzones in te richten. We zijn ook bang met de cijfers die oplopen dat de teugels strakker aangetrokken gaan worden. Dan zou een eventuele optocht weer geannuleerd worden. Het enige dat zeker is: geen optocht is het besluit nu. Iedereen stond daarachter."

Ondanks dat er geen optocht komt, denkt de prins dat er wellicht toch nog een nieuwe prins en een nieuw thema bekend gemaakt zullen worden. "Wat dat betreft zullen we op elk moment dat we normaal gesproken een carnavalsactiviteit hebben, ook zeker van ons laten horen. Tuurlijk wordt het geen feest met 600 mensen in een besloten ruimte, maar we moeten het op een andere manier inrichten."

Utopie

Desondanks wil de carnavalsvereniging wel blijven vasthouden aan tradities zoals de Leutbunker. "Dat blijft de plek, als we iets willen organiseren. De Soos of de Heren van Montfoort blijven onze uitvalbasis. Mocht dat lastig worden, zullen we zeker creatief nadenken over hoe we het oppakken." Op het 'elfde van elfde'-feest, ditmaal georganiseerd op de veertiende, zal er wellicht een verslagploeg door Montfoort rijden. "Zij laten dan zien hoe mensen thuis carnaval vieren. Het ‘Blijf-Thuis’-festival kwam ook op die manier in de ether en was er erg succesvol mee. Het is een avondje vermaak op een andere manier. Je ziet bekende Montfoortenaren en carnaval leeft toch bij een hoop mensen. Liefst hebben we het allemaal zoals het was, maar voor dit jaar is dat een utopie."

Gezondheid voorop

André vertelt hoe Les Boutonniers momenteel bezig zijn om een programma in elkaar te knutselen. "We hebben een commissie op poten gezet die de verdere invulling zal ontwikkelen. Zodra we daarover meer weten, brengen we dat naar buiten." Hij benadrukt daarbij dat - hoewel het absoluut jammer is - carnaval niet het belangrijkste is in het leven. "Er zijn belangrijker zaken. Gezondheid staat voorop. Als we nu daar keihard ons best voor doen met z'n allen, zodat we die gezondheid weer kunnen garanderen, dan slaan we dit jaar dat feestje maar even over, ofwel: doen we het op een alternatieve manier. Het voelt goed om die keuze nu alvast gemaakt te hebben. Laten we hopen dat Montfoort carnaval niet zal vergeten, en we volgend jaar weer terug kunnen naar 'normaal'."

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Bijzondere muziekvoorstelling in Linschoten 13 uur geleden
Afbeelding
Snertwandeling in Hekendorp 15 uur geleden
Afbeelding
Hout 23 uur geleden
Afbeelding
Onderling Sterk bestaat vijfentwintig jaar 5 feb, 19:00
Afbeelding
Taxatiemiddag in Haastrecht 5 feb, 17:00
Afbeelding
Marc C. Slootjes schrijft 'The Original Sinners' 5 feb, 14:00
Afbeelding
De Knoperij, een succesformule 4 feb, 19:00
Afbeelding
Rachel Verkaik-Stalvord over haar deelname Stem van de Waard 4 feb, 18:00