V.l.n.r.: stagiaire Esther, Femke Steenbergen, Margot Stolk, Carolien van Dam, Willen Seine (in de Geelbuik), Bas Lont en Lara Braat.
V.l.n.r.: stagiaire Esther, Femke Steenbergen, Margot Stolk, Carolien van Dam, Willen Seine (in de Geelbuik), Bas Lont en Lara Braat. Aad Kuiper

Mooi steigertje aan de Nieuwe Singel

Algemeen

Aan de Nieuwe Singel ligt een mooie nieuwe sloepensteiger. Deze is speciaal aangelegd voor mensen die voor de vaarroute van de Oude Hollandse Waterlinie kiezen die Oudewater kruist. Maar natuurlijk is iedereen, of je nu per boot, te voet of op de fiets komt, uitgenodigd er zo af en toe te verpozen; het ligt er namelijk prachtig. Het geeft je een beetje een beeld van hoe Oudewater er als vestingstad vroeger uitzag. Het aanwezige bordje vertelt erover.

Afgelopen dinsdag werd het steigertje officieel geopend, hoewel er werd gefluisterd dat er al een of meer boten voor een korte pauze hadden afgemeerd. En dat is niet zo vreemd als je merkt hoe je op die steiger kunt genieten van het uitzicht. De website van de Oude Hollandse Waterlinie geeft heel veel informatie prijs en niet alleen over Oudewater en voor mensen met een boot. Over de vestingsteden van die Oude Hollandse Waterlinie in het algemeen schrijven ze: 'De kruitdampen zijn al lang opgetrokken en het kanongebulder is verstomd; de vestingsteden hebben hun werk gedaan. In de 19e eeuw hield de waterlinie op te bestaan en veel vestingsteden hebben toen direct de hoge wallen afgegraven en de poorten afgebroken om de toegang tot de stad gemakkelijker te maken. Toch hebben zij stuk voor stuk nog allemaal een mooi, gezellig en historisch centrum.' En vervolgens worden onder andere Bodegraven, Gouda, Montfoort, Schoonhoven en Woerden in de schijnwerpers gezet. Over Oudewater als vestingstad schrijven ze bijvoorbeeld: 'Uniek stadje aan de IJssel. Oudewater verkreeg stadsrechten in 1265 en is daarmee de oudste stad in het Groene Hart. Oudewater ligt aan de monding van het riviertje de Lange Linschoten in de Hollandse IJssel.' Ze verrassen de lezer overigens ook met een grote hoeveelheid bijzondere activiteiten die zich allemaal redelijk dichtbij afspelen en trakteren de bezoekers daarnaast niet alleen op vaar-, maar ook op uitnodigende fiets- en wandelroutes. Van de nieuwe vaarroutes van de Stichting Oude Hollandse Waterlinie komt de Prins Willem III vaarroute, die onder andere door Haastrecht, Hekendorp en Montfoort loopt, dicht in de buurt van die nieuwe steiger.

Wethouder Bas Lont ging, met in zijn kielzog Carolien van Dam en Femke Steenbergen van de gemeente Oudewater, met de Geelbuik, vakkundig gevaren door schipper Willem Seine, vanaf de Amsterdamse Veer naar de nieuwe steiger aan de Nieuwe Singel. Daar werd het gezelschap welkom geheten door Margot Stolk, Lara Braat en stagiaire Esther van de Oude Hollandse Waterlinie, die al vanuit de verte naar de passagiers in de Geelbuik hadden gezwaaid. De eerste, geen Oudewaterse, heette iedereen welkom in hun eigen stad, Oudewater, terwijl Seine de Geelbuik vastlegde aan een tweetal bolders. Wethouder Lont verhaalde over de contouren van de vestingstad die Oudewater destijds was, met het toen tegenoverliggende bolwerk: "Daar (Lont wijst naar de overkant) kwamen de Spanjaarden binnen." En hij voegt eraan toe: "Toen waren we nog niet sterk genoeg." En even later: "In het Rampjaar 1672 hebben we de poort gewoon opengedaan; een ideale manier van oorlog voeren, want er gebeurde niets."

"Als je van boven kijkt zie je duidelijk dat hier een vestingstad lag. En dat willen we beter zichtbaar maken. Deze steiger helpt daarbij."

Margot Stolk: "Je kunt in en rond die vestingsteden leuke ommetjes maken, want er zijn veel wandelpaden. En we hebben nu ook, naast de bestaande, drie nieuwe vaarroutes met betrekking tot de Oude Hollandse Waterlinie gerealiseerd met een totale lengte van ruim 150 kilometer. En nu dus ook hier een steiger. Dit soort dingen zijn belangrijk, want ze verbinden."

Nu is dat in Oudewater niet tegen dovemans oren gezegd, want daar houden geelbuiken wel van: verbinden. Natuurlijk willen Oudewaternaren ook wel eens ergens anders gaan kijken, maar ze zijn in het algemeen toch wel zo trots op hun touwstad, dat ze anderen graag uitnodigen er eens een kijkje te komen nemen. En of dat nou per boot, op de fiets of met de benenwagen is; dat maakt ze niet veel uit.

En wie er meer over wil weten: bij TIP ligt een folder, er is de eerdergenoemde website www.oudehollandsewaterlinie.nl en er bestaat voor de vaartochten ook een handige vaar-app die te downloaden is vanaf www.lzi.travel.nl

Aad Kuiper

Het bordje dat op de steiger staat.
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 59 minuten geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 1 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 2 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 5 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 7 uur geleden
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 10 uur geleden
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht gisteren
De enorme stormbaan is altijd zeer geliefd tijdens de Koningsspelen.
Deze week Koningsspelen en NK knikkeren gisteren