Grootverdiener Asif Muhammad wist op alle afstanden een medaille te veroveren.
Grootverdiener Asif Muhammad wist op alle afstanden een medaille te veroveren. pr

SVO'er Asif Muhammad smaakmaker op NK Inline-skaten

Algemeen

Tom Streng

Met een rijke oogst aan medailles kan de SVO terugkijken op een succesvol NK Baan en Weg op de inline-skates. Grootverdiener was Asif Muhammad, die op alle afstanden waar hij startte een medaille wist te veroveren en met kilo's edelmetaal naar IJsselstein afreisde. Maar ook Tom van Vliet, Demi Benschop, Cas van Deuren en Sem van Beek reden een reeks puike wedstrijden.
Hij had wat recht te zetten, de kleine rijder met de lange, zwarte haren. Het tweetal ondankbare vierde plaatsen op het NK van vorig jaar gaven hem dit jaar vleugels en stelden hem in staat een groot stempel op dit NK te drukken. Asif Muhammad stond als kadet, de jongste leeftijdsgroep die een NK mag rijden, aan de start van zijn tweede NK. Ook clubgenoten Cas van Deuren en Sem van Beek reden als kadet alweer hun tweede nationale toernooi.

Goud op de openingsafstand

Op de openingsafstand op de 200-meterbaan in Heerenveen sloeg Asif onmiddellijk toe en haalde daarmee de druk gelijk weg voor zichzelf. Goud was het doel, en na een afstand was dat al bereikt. Voor Cas en Sem was er veel aan gelegen om finales te rijden, waar ze op de 200 meter dan ook direct in slaagden. Ook Tom van Vliet opende zijn toernooi met een plek bij de eerste tien.

Maar met dat eerste goud Asif's was honger naar titels nog bepaald niet gestild, want nog geen drie uur later stond hij ook op de 1000 meter op de hoogste tree van het podium te luisteren naar het volkslied. Ook Van Vliet deed goede zaken op de middenafstand, door ook daar een tiende plek te bemachtigen. Als toetje pakte sprinter Asif ook op de eerste stayersafstand van het toernooi een bronzen medaille, terwijl Tom van Vliet en Demi Benschop op de punten/afvalkoers bij de senioren beiden in de middenmoot eindigden.

Drie keer zilver

De tweede dag begon Asif voor zijn doen nog enigszins bescheiden door het op de 500 meter bij zilver te houden. Cas van Deuren haalde op dezelfde afstand zijn tweede top 10-plek en Sem van Beek pakte een prima veertiende plek. Ook Tom van Vliet deed goede zaken op de sprintafstand, en miste zelfs de finale op slechts twaalfduizendste van een seconde. Demi Benschop haalde de kwartfinale en moest na een aanvallende race uiteindelijk met een dertiende plek genoegen nemen.

Ook de tweede race van de tweede dag leverde Asif zilver op. Zijn specialiteiten, een bliksemstart en een explosieve demarrage, konden tegenstander Chris Berkhout in de afvalkoers niet verschalken, hoewel hij Asif pas op de streep wist terug te halen. Benschop en Van Vliet eindigden beiden in de middenmoot. Het hoogtepunt van de dag vormde de aflossing, een onderdeel dat voor het eerst sinds jaren weer was toegevoegd aan het NK. Het leverde behalve een reeks spectaculaire wedstrijden, nog eens twee medailles op voor onze SVO-rijders. Asif pakte met zijn ploeg van de RTC Midden-Nederland bijna speels het goud, terwijl Tom van Vliet met zijn team na een tumultueuze race maar net de hoogste tree van het podium miste.

Bliksemstart

De laatste dag werden op de skeelerbaan in Wolvega afgewerkt en ook hier was het Asif die een hoofdrol voor zich opeiste door de onelap te winnen. De wedstrijd over een enkel rondje van 400 meter was ook de specialiteit van Cas van Deuren, die dankzij zijn snelle start vrij makkelijk de halve finale haalde, maar daar helaas strandde. Hoewel hij op meer had gehoopt, zag hij zijn ervaringen als leerzaam en weet met welke punten hij nu aan de slag moet.

Ook Sem van Beek reed een prima race en pakte de tiende plek. Hij vond de bochten van de half opgedroogde baan lastig, en had eigenlijk toch gehoopt ook een ronde verder te komen, wat inderdaad niet veel scheelde. Demi Benschop haalde in haar race eveneens een knappe tiende plek bij de dames senioren.

Natte laatste dag

De uitsmijter van de dag werd op een drijfnatte baan verreden: de puntenkoers leek van veraf meer op een zwemwedstrijd dan een race op de inline-skates. Het weerhield Asif ook in deze omstandigheden er niet van weer doodleuk goud te pakken in een race die meer op een afvalkoers leek dan een wedstrijd om de punten. Sprinter Cas van Deuren, maar ook routiniers Demi Benschop en Tom van Vliet hadden het lastig op de natte baan. Bij Van Vliet speelde ook het tekort aan skeelerkilometers op, waardoor hij veel last had van zijn enkelspieren. Beide rijders eindigden bij de senioren in de middenmoot.

NK-marathon in Zandvoort

A-junior Raphael Boef startte wegens overtraindheid uiteindelijk helemaal niet en zal volgende week op het NK-marathon en 100 meter ook niet van start gaan. Demi Benschop, Tom van Vliet, Marieke de Kruijff en Johan Boef zullen op het circuit van Zandvoort de kleuren van de SVO wel vertegenwoordigen.

Italiaanse deelneemster

Een speciale vermelding nog verdient de Italiaans/Nederlandse Asia Renda. Woonachtig in Noord-Italië, maar iedere zomer op familiebezoek in Nederland, traint ze al jaren tijdens haar vakantie een aantal weken mee bij SVO. Ze kreeg toestemming om te starten op het NK en wist daar grote indruk te maken door volop mee te koersen en op de 200 meter zelfs brons te bemachtigen.

Tom van Vliet tijdens de aflossing (uiterst rechts).
Zilver voor Tom van Vliet op de aflossing.