Vrijdagavond werd afgetrapt met de officiële sleuteloverhandiging.
Vrijdagavond werd afgetrapt met de officiële sleuteloverhandiging. Siem van der Burg

Carnaval in Knopengein

Algemeen

De optocht ging niet door, het kindercarnaval was afgelast, pretkapel ‘de ZWUP’ mocht niet binnen toeteren en de grote feesten vonden in een lichte versie plaats. Maar gelukkig was er nog genoeg te beleven met carnaval in Montfoort. De aangepaste versie van het feest anno 2022 bood, gelukkig voor de liefhebbers, heel veel vertier. Alaaf!!

‘Als een vis in het water’

De dagen van het carnavalsfeest hadden allemaal met het thema ‘Als een vis in het water in Knopengein’ van doen. Aanleiding was de hobby van de Stadsprins ‘Wesley (van Engelen) le Pe^cheur’ (de visser) van carnavalsvereniging Les Boutonniers. Het feest begon op vrijdag 25 februari met een bezoek van Les Boutonniers en les Femmes des Cœurs (met dit jaar stadsprinses Karin - Oskam- La Tigresse Tropicale) aan de scholen.

Aftrap bij de senioren

Het Seniorencarnaval in Knopengein kon helaas nog niet op de ‘normale’ manier doorgaan. Maar op donderdag de 24e werden op alternatieve wijze toch de bewoners van het Antoniushof en De Bongerd bezocht. Met de muzikale begeleiding van de Pretkapel ZWUP is de Prins en zijn gevolg toch even bij de senioren langs geweest om een lekkere versnapering langs te brengen. Zo werd toch nog een beetje het Carnavalsgevoel bij de senioren gebracht die het de afgelopen twee jaar toch al erg lastig hadden.

Mooi feest op basisscholen

Want… het mocht weer, én met zijn allen! Vrijdagochtend werd dat op KBs De Heeswijk direct in de praktijk gebracht. Met een mega polonaise op het schoolplein. Iets later die ochtend kwamen niemand minder dan prins en prinses Carnaval. ‘Als een vis in het water’ werd gecombineerd met ‘Tigresse Tropical’. Het spel Krokodil met kiespijn XL werd gespeeld met de prins en prinses. Heb je het spel verloren, dan moet je onder de wateremmer en als het juiste touw wordt doorgeknipt wordt de ander kletsnat! Na een spannend spel moesten zowel de prins als prinses een waterdouche nemen, maar gelukkig bleek er een gezonde hoeveelheid confetti in te zitten. Op De Heeswijk was er een heuse Prinses Carnaval gekozen. Ze kreeg de sleutel van de school en was daarmee tot aan carnaval, de baas van de school. Ook op De Heeswijkschool kwamen de Boetonniers en de Femmes de Cœurs op visite. ‘s Middags eindigde de feestelijkheden met een spetterend slot: de Knopengein got Talentshow!

Sleuteloverdracht

Vrijdagavond werd afgetrapt met de officiële sleuteloverhandiging van burgemeester Van Hartskamp aan de Prins. Hij en de prinses overtuigden de burgemeester dat de sleutel bij hen in goede handen zou zijn. Ook al kostte het de burgemeester wat moeite, ze vertrouwde de prins voldoende om hem de sleutel tot woensdag toe te vertrouwen. ‘s Avonds barstte er toch een mooi feest los ‘het Tienerbal’ in Sint Joseph voor de basisscholen. Aansluitend volgde het Carnaval Light voor voortgezet onderwijs. De winnaars van de loterij en de Knoopschat 2022 (een ereprijs die dit jaar ten deel viel aan meester Mark te Poele van de Heeswijk die de jeugd van Montfoort enthousiasmeert voor het carnavalsfeest) werden in de Leutbunker (de Heeren van Montfoort) bekendgemaakt alwaar het nog lang gezellig bleef.

Zure haring zaterdag

Op zaterdag 26 februari werd ‘s middags de residentie van de Prins bezocht. De ZWUP en de carnavalsnummers van de ‘DJ’, het rijkelijk vloeiende bier en de Jägermeister (met visdrop) en het heerlijke weer zorgden voor een geweldig feest. Eind van de middag barstte het Carnaval in de Leutbunker los en ‘s avonds was het ouderwets feest in De Soos voor diegenen die ‘s middags negatief getest waren.

Zeewier zondag 27 februari zonder optocht

De zondag werd traditioneel afgetrapt met de Carnavalsviering in de R.K. kerk St. Johannes de Doper. Even een moment van bezinning en waar het echt om gaat. Een prachtige mis die door Pastoor Höfte ieder jaar heel speciaal wordt gemaakt. Veel humor van zijn kant en mooie zang van het kerkkoor en muziek van de ZWUP. Na de mis was er het Katerontbijt in de Leutbunker en ‘s middags barstte het feest los in de Leutbunker en in De Soos.

Dit jaar moest Montfoort het nog even doen zonder de traditioneel grootse optocht. Helaas ook dit jaar hebben we weer geen “echte” Carnavalsoptocht in Knopengein. Maar na het succes van vorig jaar werd er ook dit jaar weer groots gebouwd in het klein! De miniatuur creaties zijn te bewonderen in de etalages van de winkels in de binnenstad van Knopengein. Bij het ter perse gaan van De IJsselbode waren de winnaars nog niet bekend.

Meerminman maandag 28 februari

Maandag werd omgetoverd tot meerminman Maandag! Er werd feest gevierd in de Leutbunker. Nog een keer ‘boter bij de vis’. De feestgangers voelden zich als een vis in het water. De maandag was het neusje van de zalm!

Afsluiting carnaval 2022 Knopengein

Op dolle dinsdag 1 maart werd het feest afgesloten met ‘haring happen/haal het net op’. ‘s Middags afsluitend Carnaval bij Cafe´ Bolle Harry en op woensdag wordt er ‘s morgens een askruisje gehaald. Wil je meer informatie over carnaval 2022 in Knopengein, kijk dan vooral eens op de facebookpagina’s van de carnavalsverenigingen en de scholen. Daar vind je het bewijs dat het dit jaar, ondanks de bijzondere situatie, toch een heel erg geslaagd feest was.

Siem van der Burg

De residentie van de Prins werd zaterdagmiddag bezocht.
Veel humor werd ingebracht door Pastoor Höfte.
Na een spannend spel moesten zowel de prins als prinses een waterdouche nemen.
Afbeelding
Lezing over Godfried Bomans 1 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere muziekvoorstelling in Linschoten 15 uur geleden
Afbeelding
Snertwandeling in Hekendorp 17 uur geleden
Afbeelding
Hout 6 feb, 09:00
Afbeelding
Onderling Sterk bestaat vijfentwintig jaar 5 feb, 19:00
Afbeelding
Taxatiemiddag in Haastrecht 5 feb, 17:00
Afbeelding
Marc C. Slootjes schrijft 'The Original Sinners' 5 feb, 14:00
Afbeelding
De Knoperij, een succesformule 4 feb, 19:00