Sijmen Kosten: er gaat een positieve en bruisende school ontstaan.
Sijmen Kosten: er gaat een positieve en bruisende school ontstaan. Cees Reichard

Sijmen Kosten, nieuwe directeur van De Pelikaan

Algemeen

De nieuwe Samenwerkingsschool De Pelikaan in Haastrecht is voortgekomen uit de fusie van de basisschool St. Catharina en obs de Vlisterstroom. Sijmen Kosten is sinds 1 augustus directeur van deze school.

Sijmen Kosten is 35 jaar geleden in Rotterdam geboren en is na zijn middelbareschooltijd de opleiding onderwijsassistent gaan volgen. Daarna is hij naar de Pabo gegaan. Na zijn studie is hij tien jaar leerkracht geweest in Pernis. Van daaruit is hij adjunct-directeur op een school in Spijkenisse geworden. Op diezelfde school is hij na een jaar tot directeur benoemd. Hij had het hier onwijs naar zijn zin. Maar toch besloot hij naar Haastrecht te komen.

Fusieproces

Dit had te maken met het feit dat hij een huis in Waddinxveen liet bouwen. Voor een onderwijsfunctie ging hij wat rondkijken of er iets aantrekkelijks in deze omgeving te vinden was. Zo kwam hij uit op de directeursfunctie van de nieuwe samenwerkingsschool in Haastrecht. En dat leek hem wel wat. Want in Spijkenisse zat hij in een fusieproces en wat hij daar had meegemaakt kwam overeen met wat hij hier in Haastrecht zag. Er waren voor hem gewoon parallellen. Hierbij komt ook nog dat deze omgeving hem bijzonder aantrok. “Het natuurschoon is hier ontzettend mooi en ik vind het erg aantrekkelijk dat Haastrecht met zijn stadsrechten toch een rustig dorp is.”

Positieve indrukken

Bij de start had Sijmen veel positieve indrukken. Hij bemerkt dat de mensen blij zijn dat na een zorgvuldig proces de samenwerkingsschool tot stand is gekomen. “We hebben nu alle tijd en ruimte om aan de opbouw van de Pelikaan te werken. Er staat al een stevig fundament en de parels van de twee scholen wil ik laten samenkomen. Dat vraagt tijd, zorgvuldigheid en ruimte. Deze realiteitszin vind ik bij alle betrokkenen. De school heeft nu 220 leerlingen en twintig leerkrachten, verdeeld over tien groepen.”

Bouwstenen

Sijmen zegt dat er voor het dagelijks onderwijs drie bouwstenen zijn geformuleerd. Deze zijn: Welbevinden, Gezamenlijke verantwoordelijkheid en Autonomie. Bij Welbevinden mogen we onder andere denken dat we met plezier naar school gaan en dat veiligheid van leerlingen en medewerkers voorop staat. Bij Gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt er rekening met de ander gehouden en daar waar nodig helpen we elkaar. Bij de Autonomie wordt o.a. veel waarde gehecht aan de zelfsturing van leerlingen en leerkrachten. Uiteraard binnen kaders. Deze bouwstenen zijn in de visie van de school verder uitgediept. Sijmen laat weten dat dit allemaal in de praktijk duidelijk zichtbaar is.

Activiteiten

De school draait nu twee maanden en er zijn diverse leuke activiteiten geweest. Allereerst de opening van De Pelikaan met de onthulling van het mooie logo. Er is veel aandacht besteed aan de Kinderboekenweek met een vossenjacht en een kinderboekenmarkt. Deze maand worden i.v.m. de reconstructie van de Provincialeweg N228 verkeerslessen georganiseerd en er is een persconferentie over de N228. De wethouder zal dan o.a. de vragen van de kinderen beantwoorden. En dan wordt er in de komende weken uiteraard nog volop aandacht besteed aan Sinterklaas en Kerst.

Toegevoegde waarde

Sijmen is op zoek naar laaghangend fruit. Dit houdt in dat de school op zoek gaat naar kansen voor de Haastrechtse gemeenschap. En dan in het bijzonder voor de kinderen. Bijvoorbeeld een bibliotheekvestiging in het schoolgebouw, vergroening van het schoolplein, naschools aanbod van activiteiten, talentmiddagen. Dit zal allemaal van toegevoegde waarde voor Haastrecht zijn.

Kosten is bijzonder enthousiast over zijn nieuwe school. Hij is van mening dat er een hele positieve en bruisende school gaat ontstaan. Hij zal het belangrijk vinden als de kinderen bij het verlaten van school zullen zeggen: “Ik heb op De Pelikaan veel geleerd, maar ik heb er ook een fijne tijd gehad.”

Hij nodigt iedereen uit om naar school te komen om dit met eigen ogen te kunnen zien.

Cees Reichard

Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 11 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 12 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 13 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 16 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 18 uur geleden
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 21 uur geleden
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht 23 apr, 19:00
De enorme stormbaan is altijd zeer geliefd tijdens de Koningsspelen.
Deze week Koningsspelen en NK knikkeren 23 apr, 18:00