Geen bal te zien!
Geen bal te zien! Gerard van Hooff

Slechte partij voetbal; wel drie punten

Nieuwkoop - FC Oudewater 0-1

Slechts eenmaal hadden de spelers van de thuisclub in de vijf voorafgaande wedstrijden het doel weten te vinden. Scoren was dus zogezegd niet hun ding. Toch scheelde het in de eerste minuut van de wedstrijd maar heel weinig of Boy Vork zou de productie in een klap hebben verdubbeld. Hij wist de verkeerde inschatting van verdediger Bob Appels echter niet af te straffen. Oudewater was hierdoor wel meteen bij de les, maar wist van meet af aan weinig raad met de omstandigheden.

Zichtbaar lag het kunstgras de artiesten niet en kwam men niet verder dan opportunistische diepteballen die nauwelijks effect sorteerden. Na twee hoekschoppen kwamen de gasten niettemin in de 14e minuut aan een doelpunt. Een (f)rommelgoal waarbij de bal uiteindelijk op miraculeuze en ook nog eens tergend langzaam over de lijn verdween. Bart Griffioen mocht hem op zijn naam schrijven, maar Nick van den IJssel en Menno Venhof konden bogen op een belangrijke bijrol. Die was er overigens ook voor doelman Thomas Boekestein en verdediger Zuijdervliet die het leder ook nog toucheerden; 0-1. Wie verwacht had dat FC Oudewater na deze opsteker goed in de wedstrijd zou geraken, kwam bedrogen uit. De ballen werden zo gemakkelijk ingeleverd, de ruimtes zo slecht benut en de handelingssnelheid zo vertraagd, dat de zwak spelende Nieuwkopers gewoon in de wedstrijd bleven. Uiteindelijk zouden ze dat tot de 93e minuut zo blijven.

Corners tellen

Een blessure van Nick van den IJssel en een hoofdblessure van middenvelder Ivo Anbergen halverwege het eerste bedrijf werden door de medische staf van de bezoekers hersteld. Beide spelers lieten zich offensief gelden nadat Bart Griffioen van buiten het strafschopgebied rakelings naast het heiligdom van Boekestein had geschoten. Ivo kwam in scoringspositie maar de arbiter had hands geconstateerd en Nick kon zijn op snelheid gecreëerde kans in de 31e minuut slechts met een niet verontrustend schot besluiten. Dat schot had Sven Rietveld een minuut later wel in huis, maar dit keer vond het geen genade bij Boekestein die redde ten koste van een hoekschop. De teller van de corners liep in de eerste helft op tot negen, maar wanneer de toeschouwers deze rubriek gaan bijhouden is dat meestal een veeg teken. Ook het counterwapen bleek last te hebben van botheid. Zo demonstreerden Bart Griffioen en Sven Rietveld drie minuten voor de thee. Een mooie poging van laatstgenoemde op nog voor de rust de marge te verdubbelen had een beter lot verdiend. Svens schot vanuit de draai eindigde met een droge tik tegen de paal, waarna aanvoerder Menno Venhof de rebound slechts een hoekschop zag opleveren. Dat was ook de oogst van de schotpoging die Griffioen op slag van rust in huis had.

Zwakke tegenstander

Nick van den IJssel had toch te veel last van zijn blessure en werd in de rust gewisseld voor Lars Janmaat. Met twee hoekschoppen op rij lieten zij aanvallend iets meer zien. Doelman Meuleman verslikte zich een keer zonder gevolgen en de Nieuwkoper Thijs van der Zon schoot over. Wie in de pauze gehoopt had dat de Oudewaternaren meer daadkracht zouden tonen kwam bedrogen uit. “Eerst gewoon en dan kunstjes” was niet de leuze waarmee de spelers zich manifesteerden. Doelman Boekestein stond in de 51e minuut pal toen een counter via Bart Griffioen een gevaarlijke inzet opleverde die in de rebound door Venhof diagonaal werd overgeschoten. Bij de ploeg uit Nieuwkoop zat er ook weinig voetballend vermogen in en zij lieten zich gemakkelijk op eigen helft terugdringen. Echter zo lang de voorsprong van Oudewater slechts een doelpunt bedroeg, hielden zij de hoop op een beter resultaat. Die hoop wist FC Oudewater niet de bodem in te slaan. Er volgde een litanie aan mogelijkheden. De inzet van Bart Griffioen miste kracht, Menno Venhof liep zich vast, de goalie torende boven Sven Rietveld uit en het zelfvertrouwen zonk zichtbaar in de schoenen.

Slordig met kansen

De toeschouwers waren er niet gerust op en de gastheren putten moed uit het feit dat de marge maar niet groter werd. Nieuwkoops Van Lith schoot na een ruim uur naast en zocht na 70 minuten spelen het doel te hoog. Vlak hierna behoedde rechtsachter Nick Wiltenburg zijn team in alle rust voor de gelijkmaker door de bal stoïcijns van bij de doellijn weg te werken. Met Willem LaLau voor Sven Rietveld ging het laatste kwartier in. Lars Janmaat miste half glijdend na aangeven van Menno Venhof en schoot hierna van een meter of twaalf tegen een tegenstander. Toen ook Bart Griffioen nog eens in kansrijke positie naast schoot, was de conclusie ‘dat er wel erg slordig met de mogelijkheden werd omgesprongen’ meer dan gerechtvaardigd. Vaste supporters weten dat zo’n wedstrijd weleens een vreemd eind kan krijgen. Zover kwam het zaterdag niet. Ook nadat de bepleisterde Ivo Anbergen koppend voor een goal ging, Lars Janmaat de kans op een tweede doelpunt zag stranden, Willem LaLau zich in het rijtje van kansenmissers schaarde en de aanvoerder van de rood-wit-blauwen niet de benodigde lob in huis had (maar wel tegen de enige gele kaart van de partij opliep) was het pleit niet beslecht. In de 93e minuut moest doelman Bart Meuleman nog ver zijn doel uit om in te grijpen om aansluitend een doelpoging van Van der Zon teniet te doen. Er was een vreemd soort opluchting bij de aanhang die zich zo’n zwakke partij niet wist te herinneren. Drie punten vergoedden echter veel.