Afbeelding

Deze week in Concordia

Algemeen

Donderdag 23 september om 20.15 uur

Filmavond: De beentjes van Sint-Hildegard

Jan en Gedda zijn al heel lange tijd met elkaar getrouwd. Gedda probeert haar Jan altijd een stap voor te zijn en hij verlangt naar meer vrijheid. Als zijn schoonvader sterft, wil hij iets doen aan die verstikkende relatie. Maar dan beginnen de eerste tekenen van alzheimer zich te manifesteren. In De beentjes van Sint-Hildegard nemen ze hun partner onder de loep en rijst de vraag: hoeveel liefde is te veel liefde?

Jan is 35 jaar getrouwd met Gedda. Gedda houdt zóveel van Jan dat hij het er benauwd van krijgt. Ze ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen. Als hij een glas van tafel wil pakken, is zij hem al voor en reikt hem het glas aan. Daarnaast bepaalt ze zijn kleding, vriendschappen, vakanties en al hun andere bezigheden. In een poging meer ruimte te krijgen maakt Jan dermate rare sprongen, dat hij zijn huwelijk letterlijk in een gesloten afdeling ziet veranderen. Dochter Liesbeth zit met haar afgepaste en jaloerse vriend in eenzelfde schuitje als haar vader.

Finkers, die zijn eerste filmrol speelt, schreef ook het scenario van deze Twents gesproken komedie, en dat sluit aardig aan bij zijn andere werk: licht absurdistisch, soms scherp en geestig, soms tergend flauw, maar eigenlijk altijd wel charmant.

Het is een perfecte mengeling van serieus drama en een luchtige komedie. De cast is prima, en het is verfrissend om een zich in het oosten van het land en in het Twents gesproken (maar Nederlands ondertitelde) film te zien op het witte doek. Herman Finkers casten in de hoofdrol is een gouden greep geweest, je sluit deze man onmiddellijk in je hart, hoe dwaas zijn bokkensprongen ook zijn. Johan Nijenhuis maakte met ‘De beentjes van Sint-Hildegard’ misschien wel stiekem zijn beste film tot nu toe.

Kaarten zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Afbeelding
Oranjevereniging Koningin Juliana Haastrecht pakt 'Groots' uit ter ere van 110-jarig bestaan 2 uur geleden
Koor aan de oranjebitter.
Koffieochtend in Dorpshuis De Vaart 4 uur geleden
Afbeelding
Railfiets 7 uur geleden
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 21 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 22 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 23 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 24 apr, 14:00
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 24 apr, 12:00