Paul Hoes

Zeven keer in Haastrecht: locatietheater Mansholt

In het land, iets van de Steinsedijk af, bij De Twee Hoeven in Haastrecht staat een opvallend grote tent, ruim genoeg om hier coronaproof het publiek te ontvangen. Daar wordt druk gerepeteerd voor ‘Mansholt’. Een aangrijpende voorstelling over de innerlijke strijd van de voormalig landbouwminister die besloot om de landbouw na de Tweede Wereldoorlog te hervormen en begin jaren zeventig dacht ‘heb ik wel het goede gedaan?’ De voorstellingen zijn op 16, 17 en 18 juli. Na de eerste week met try-outs zijn er ook voorstellingen op 21, 22, 23 en 24 juli. Reserveren kan via de Goudse schouwburg.

Bij de voorstelling is ook een tentoonstelling te bezichtigen, Boeren in beweging. Voor deze tentoonstelling reisde Tjeerd Bischoff, schrijver van het stuk ‘Mansholt’, door het land en interviewde een tiental boeren en boerinnen over hun leven en hun bedrijf en hoe dat in de afgelopen decennia veranderd is.

Talkshow met landbouwminister Schouten

Rond de voorstellingen plant uitvoerend toneelgroep Jan Vos ook discussieprogramma’s. Rode draad is de kringloopeconomie: hoe ver zijn we daar mee? Ook energie komt aan bod, en ons consumptiepatroon, twee onderwerpen die samenhangen met de kringloopeconomie. Als de burger consument wordt, belijdt hij dan met de mond hetzelfde als met zijn portemonnee in de supermarkt? Gaat ie bijvoorbeeld voor seizoenproducten uit eigen land of voor groenten en fruit jaarrond van over de hele wereld?

De eerste talkshow onder leiding van Margriet Brandsma is zaterdag 24 juli. Dan komt landbouwminister Carola Schouten naar Haastrecht. Bezoekers van eerdere voorstellingen zijn dan ook welkom. Het enige wat men hoeft te doen, is zich even aan te melden via de website van de schouwburg.

Planeet leefbaar houden

In 2014 en 2015 genoten al zo’n 25.000 mensen van het toneelstuk over het veelbewogen leven van landbouwminister, -vernieuwer en eurocommissaris, Sicco Mansholt (1908-1995). Nu gaat het stuk in reprise, want de actualiteit nodigt daartoe uit. Schrijver Bischoff: “Het grote onderwerp van deze tijd is ‘hoe kunnen we onze manier van leven veranderen om de planeet leefbaar te houden?’ In de coronatijd werd deze problematiek heel voelbaar. Toneelgroep Jan Vos had de behoefte om ‘Mansholt’ opnieuw te gaan opvoeren. Want dat is precies het onderwerp wat het stuk aan de orde stelt.” Aan ‘Mansholt’ zit ook een feestelijk tintje. Voor hoofdrolspeler Helmert Woudenberg is het een bekroning van vijftig jaar toneel.

Veranderen vergt moed

Met ‘Mansholt’ gaan we terug naar 1972. Dit is het verhaal. Voormalig landbouwminister en eurocommissaris Sicco Mansholt verandert op de valreep van zijn pensioen radicaal van koers en wordt fanatiek pleitbezorger van een kringloopeconomie. Als de immer standvastige bestuurder ook nog eens verliefd wordt op zijn veel jongere stagiaire Petra Kelly en samen met haar op de barricades klimt, laat hij iedereen om zich heen in verbijstering achter. Ondertussen voert de Drentse boerin Wietje Nanninga een verbeten strijd met vader Tjerk. Het moordende groeitempo in de landbouw kunnen zij niet langer bijbenen. Verkoop van het familiebedrijf lijkt de enige uitweg. Als uitgerekend Mansholt zich aanbiedt als koper, besluit vader zich te verzetten tegen het onontkoombare…

Lyanne de Laat

Meer berichten