Afbeelding

Mieke van Rooij stopt als juf

Algemeen

Mieke van Rooij gaat als juf met pensioen, maar of ze ooit stopt met juf zijn is nog maar de vraag, want hoewel ze het niet als roeping ziet, is het wel een deel van haar geworden. Een groot deel zelfs en dat merk je aan alles. In haar verhaal merk je ook dat zuster Engelberta een grote rol heeft gespeeld, niet alleen voor de kleuterschool die tot januari 1983 St. Franciscus is blijven heten, maar zeker ook voor de toen nog jonge Mieke van Rooij.

“Nee, mijn familie heeft niet iets met onderwijs, meer met de zorg. Maar zelf zat ik op een kleuterschool met een hele leuke juf, juf Riet, en dat gunde ik andere kinderen ook. Ik wilde kinderen een goede start geven, een klas en omgeving waar kinderen het naar hun zin hebben en zich veilig voelen.” In het gesprek blijkt dat Mieke tijdens haar schoolloopbaan op de mavo even overwogen heeft om laborante te worden, maar dat ze uiteindelijk toch een opleiding aan de KLOS is gaan volgen. KLOS of K.L.O.S. (Kleuter Leidster Opleiding School) was de gebruikelijke benaming voor de opleiding tot kleuterleidster. De KLOS waar Mieke schoolging was onderdeel van wat later de Thomas Moore Hogeschool in Rotterdam is geworden. Destijds hadden de Franciscanessen van Bennebroek, een orde sterk verbonden met het onderwijs, de leiding. Dezelfde orde die ook in Oudewater de St. Franciscus kleuterschool bestierde onder de bezielende leiding van zuster Engelberta.

Een telefoontje uit Oudewater

Voor Mieke, net klaar met de studie, speelde een telefoontje uit het toen voor haar nog onbekende Oudewater een grote rol. Er was behoefte aan een juf en dus ging zij op een maandag met de bus naar Oudewater om daar met kleuters te gaan werken. En ze is er nooit meer weggegaan.

In de schoolloopbaan van juf Mieke spelen de Franciscusschool voor jongens, de Mariaschool, oorspronkelijk alleen voor meisjes en de Jozefschool zeker een rol. Bij een fusie in de jaren tachtig zijn deze Oudewaterse basisscholen min of meer samengevoegd en gingen verder als de Jozef - en Mariaschool. “Toen in de jaren daarna de kleuterschool en lagere school werden samengevoegd tot basisschool heb ik natuurlijk ook de bijscholingscursus gevolgd. Maar ik vond het wel jammer dat de leerkrachten van de lagere school deze cursus niet hoefden te volgen.

Gelukkig koos het team van de Mariaschool, waar ik inmiddels terecht was gekomen, ervoor om ook regelmatig bij kleuters te gaan werken. In de beginperiode kwam een meester of juf van de lagere school mijn pauze invullen. Dan zagen zij hoe het er bij de kleuters aan toe ging en kon ik even koffiedrinken met mijn andere collega’s. Verschillende collega’s uit de (voorheen) lagere school hebben ook gewerkt in groep 1 en 2. Zelf heb ik een aantal jaren in groep 4 gestaan. Meer kennis van elkaars werkwijze geeft ook meer mogelijkheden tot goede samenwerking. En werken op de Mariaschool is fijn werken in een team dat voortdurend zoekt naar mogelijkheden om het beter of anders te doen, om maatwerk te kunnen leveren voor de kinderen. Maar de teamleden zijn er ook voor elkaar op goede en op minder goede momenten.”

Kleuters moeten veel ontdekken

“Ik kwam als jonkie op school te werken en van zuster Engelberta heb ik in de praktijk veel geleerd. We hadden ook regelmatig gesprekken waar ik iets aan had; een soort functioneringsgesprekken zoals die er nu zijn. Dat heb ik als erg prettig ervaren. Ik heb altijd veel cursussen gevolgd; bijvoorbeeld voor het speciaal onderwijs en voor intern begeleider. Die rol heb ik op school ook nog gehad. Maar mijn voorkeur lag bij het werken met de kinderen in de klas. De kennis kon ik daar goed inzetten en delen met anderen.

Natuurlijk zijn er meer goede scholen, maar hier heb ik mij altijd gewaardeerd gevoeld door kinderen, door ouders en door collega’s. In de beginjaren leerde ik, via diverse ouders, van alles over Oudewater en zijn inwoners. Nu kennen veel mensen mij via de school. En heel bijzonder vind ik dat ik nu kinderen in mijn groep heb zitten van ouders die jaren geleden als kind bij mij zaten. In de huidige tijd willen veel ouders hun betrokkenheid en inzet laten zien, hun bijdrage leveren. En dat voelt heel vaak goed.”

“Komend schooljaar gaat de Mariaschool verder met drie kleutergroepen. Geweldig natuurlijk. En ik stop na al die jaren. Nu krijg ik meer tijd om heerlijk te lezen en te wandelen. En natuurlijk moet ik ook nog veel opruimen. Maar dat gaat lukken. En ik mag terugkijken op fantastische jaren op een geweldige Mariaschool.”

Aad Kuiper

Afbeelding
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 4 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 6 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 9 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00