Afbeelding

Taxatiewaardes verschillen nogal

Algemeen

De taxatiewaarde van mijn kleine huisje (51 m²) ging dit jaar met maar liefst 18.000 euro omhoog naar 211.000 euro. De prijs per m² woongenot (waar belasting over geheven wordt) bedraagt dus € 3.767,86. Ik heb dat vergeleken met de cijfers van een paar aanzienlijk grotere woningen in dezelfde gemeente Oudewater, waarbij blijkt dat de taxatiewaarde per m² voor zo'n woning minder dan de helft bedraagt dan hetgeen mij aangerekend wordt, in één geval 'slechts' € 1.716,10.

Mij werd door de taxateur verteld dat ik deze woningen niet met de mijne kon vergelijken. Dit is vorig jaar al kenbaar gemaakt aan burgemeester en wethouders en raadsleden van de gemeente Oudewater, maar helaas is er toen NIETS aan gedaan. De gemeente Oudewater kan dus héél wat meer ozb-belasting binnenhalen als ze de woningen op juiste waarde gaan taxeren. Kortom: doe er wat aan.

(naam van de afzender bij de redactie bekend)

Naschrift van de redactie:

Voor veel lezers komen de verhogingen van de OZB en overige gemeentelijke woonlasten als een bittere pil. Overigens, wie bezwaar wil maken over de taxatiewaarde moet dat doen bij de gemeente, en niet bij de krant. Hoogstens kunt u daar uw verontwaardiging kwijt.

Waar het om grote bedragen gaat kan het zoeken van rechtshulp bij het indienen van bezwaar mogelijk dienstig zijn: de mogelijkheden die momenteel geboden worden zijn haast niet te missen.

En worden trouwens bij de taxatie meerdere factoren in beschouwing genomen dan alleen de oppervlakte van pand of perceel; ook de gemiddelde recente kostprijzen van vergelijkbare woningen, de ligging ten opzichte van voorzieningen, openbaar vervoer etc. Aangezien de taxatie altijd een element van persoonlijk inzicht en vakmanschap van de taxateur draagt, kan het zinvol zijn bezwaar aan te tekenen en er ook een ander naar te laten kijken.

red.

Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 1 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 4 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 18 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 20 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00