Afbeelding

Vrouwendag

Algemeen

Eergisteren was het Internationale Vrouwendag. Het thema was ‘Invloed en impact’. Laten we dat eens vastknopen aan de verkiezingen van volgende week. Volgens mij heeft Nederland nog nooit zoveel vrouwelijke lijsttrekkers gehad als dit jaar. Bij de gevestigde partijen Sigrid Kaag (d66), Lilianne Ploumen (PvdA), Lilian Marijnissen (SP), maar ook onder de nieuwkomers veel vrouwen en Liane de Haan bij 50+ en Esther Ouwehand bij de Partij voor de Dieren. Ook de lijsttrekkers van BBB, Bij1, Splinter, NLBeter en Blancolijst zijn vrouwen. En als het gaat over invloed: zij kunnen (mits verkozen natuurlijk) bepaald invloed uitoefenen in het land. Of ze ook impact hebben (dingen zullen bereiken) moeten we natuurlijk afwachten. Op Esther Ouwehand na zijn ze nieuw als lijsttrekker. En van die lijsttrekkers zitten er maar drie nu in de Kamer. Kaag is wat dat betreft een beetje een buitenbeentje: zij is minister en heeft veel buitenlandervaring.

Geen gebrek aan keuzemogelijkheden dus. Ga ik dit jaar bewust eens op een vrouw stemmen? Ik heb dat nog nooit eerder gedaan. Ik ging altijd voor de inhoud, of het een man of een vrouw was interesseerde mij, tot verbazing van mijn tijdgenoten die dat wel deden, eigenlijk niet. Maar ik ben een late bekeerling blijkbaar. Ik ga dit jaar op een vrouwelijke lijsttrekker stemmen. Want ik vind het tijd worden voor meer gezond verstand en vrouwelijke daadkracht en compassie in de top van de ons land. Daarmee zeg ik niet dat ik op één van de nieuwkomers ga stemmen. We hebben de afgelopen jaren zoveel ruzies gezien in nieuwe partijen: opgaan, blinken en verzinken, gepaard gaand met knallende ruzies die dan weer leiden tot afsplitsingen en nog meer fracties in de Tweede Kamer.

Een nieuwe partij moet zich eerst maar eens vier jaar bewijzen in de Kamer voor ze mijn stem krijgen.

Er kan op drie dagen worden gestemd volgende week. Op 37 lijsten, een absoluut record. Vorige keer, met 28 lijsten op het stembiljet, heb ik in Montfoort stemmen geteld. Op jacht naar de stip op lellen van vellen. Bij het tellen van de stemmen zal waarschijnlijk de anderhalve meter niet echt kunnen worden gegarandeerd. Dat is sowieso al georganiseerde chaos. Ik ga dus niet tellen dit jaar. Maar ik wil van harte de tellers en de leden van de stembureaus sterkte toe wensen. Drie dagen van half acht tot negen stembureaus bemannen en dan moeten die vellen waarschijnlijk op de vloer worden uitgespreid om die stippen nog te vinden. Maar ik ga wel stemmen. Op een vrouw dus.

Trudie Scherpenzeel

Afbeelding
Deze week in Concordia 42 minuten geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 2 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 3 uur geleden
Afbeelding
Hoge opkomst bij de Kamerverkiezingen in Haastrecht en gehele Krimpenerwaard 17 uur geleden
Afbeelding
Stemmen tellen 18 uur geleden
Afbeelding
Aankomst in Oudewater als vanouds 19 uur geleden
Afbeelding
Horen, zien en toch zwijgen 20 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 21 uur geleden