Coop Heijmans deelt uit aan Hartslag Oudewater
Ellen van Leeuwen

Coop Heijmans deelt uit aan Hartslag Oudewater

In het laatste kwartaal van 2020 ging de opbrengst van de statiegeldactie bij Coop Heijmans naar stichting Hartslag Oudewater, de stichting die wil zorgen voor een dekkend AED-netwerk in de gemeente Oudewater. Het bestuur was een beetje beduusd over de hoge opbrengst.

Marcel Heijmans overhandigde een cheque van 1505,80 euro. Het is de opbrengst van de ingeleverde statiegeldbonnetjes en verdubbeld door Coop. "We verwachtten een paar honderd euro, niet dít!", roept voorzitter Lisette Schaap enthousiast uit. Waar ze het geld aan gaan besteden, weten ze nog niet. "Daar moeten we eerst over vergaderen", zegt Lisette met een knipoog.

Mede door het werk van stichting Hartslag Oudewater hangen in de gemeente Oudewater twaalf AED's. Belangrijk, want wanneer iemand een hartstilstand krijgt is het belangrijk dat binnen zes minuten gestart kan worden met reanimeren met hulp van een AED. Lisette: "Iedere seconde telt. Hoe eerder de reanimatie start, hoe groter de kans op overleving zonder blijvende schade. Als je bedenkt dat de gemiddelde aanrijdtijd van een ambulance in Oudewater twintig minuten is, dan besef je hoe belangrijk het is dat op elke straathoek een AED hangt."

Hulpverleners

Naast AED's zijn ook burgerhulpverleners nodig, die de AED kunnen bedienen. Beschikt u over een EHBO-diploma of heeft u een reanimatiecursus gevolgd, dan kunt u zich op de website hartslagnu.nl aanmelden als burgerhulpverlener. "Wanneer reanimatie nodig is worden alle burgerhulpverleners in een bepaalde omtrek opgeroepen. Belangrijk om te weten is dat je niet 24/7 beschikbaar hoeft te zijn. Ben je niet in de gelegenheid, dan hoef je niet te reageren op een oproep", aldus Lisette. Wanneer de coronamaatregelen het weer toelaten zal stichting Hartslag Oudewater ook starten met het faciliteren van reanimatiecursussen.

Ellen van Leeuwen

Meer berichten