De woonkamer is bij Jolien omgetoverd tot een kleuterklasje.
De woonkamer is bij Jolien omgetoverd tot een kleuterklasje. Cees Reichard

Actief bezig met kinderen tijdens de lockdown

Algemeen

De lockdown duurt maar voort. De basisscholen zijn dicht en er wordt nu onderwijs op afstand gegeven. Veel ouders zijn genoodzaakt om nu thuis te zijn om de kinderen in hun schoolwerk te kunnen begeleiden. De een gaat dit gemakkelijk af maar een ander heeft er moeite mee. Daarnaast hebben de kinderen tijd om te spelen. Niet elk kind kan dit uit zichzelf en heeft ook hierin begeleiding nodig. De IJsselbode heeft enkele ouders daarom gevraagd hoe zij tijdens de lockdown het thuis gezellig houden en actief bezig zijn met hun kinderen.

Jolien van der Heyden heeft haar eigen kleuterklasje

Jolien van der Heyden uit Haastrecht heeft hier geen moeite mee. Integendeel zelfs. Zij is moeder van 4 kinderen, waarvan één kleuter. Zij doet zelf Pabo. Door de corona is zij thuis. Haar jongste kind heeft graag andere kinderen om zich heen. Met enkele buurkinderen is afgesproken dat zij alle ochtenden van de week van 9 tot 12 uur bij haar komen om met haar kleuter schoolwerk te maken en leuk te spelen. Dit sociale aspect vindt Jolien erg belangrijk.

Het thema op school is 'de ruimte'. De kinderen vinden dit een leuk onderwerp en zijn er behoorlijk mee bezig. Zo hebben ze met elkaar een grote raket gebouwd en er hangen allemaal planeten in de lucht, en dan natuurlijk aan het plafond. Er is een ruimtestation waar ze fijn in kunnen spelen. Verder is er een schrijfhoek en een zandtafel. "En dat allemaal in mijn kamer. Daarmee is het inmiddels een kleuterlokaal geworden."

Jolien vindt het een win-winsituatie. "Mijn kleuter is blij, want hij heeft vriendjes om zich heen. Ik kan opdrachten doen voor mijn opleiding en de buren vinden het prettig dat hun kinderen met elkaar zijn en genieten.

Marjolein van Arkel vangt twee dagen in de week nog twee kinderen op

Marjolein van Arkel heeft twee jongens. Ze zijn 12 en 9 jaar. Toen de eerste lockdown begon heeft zij alles gedaan wat van haar gevraagd werd. Onder andere ondersteuning geven waar dat nodig was wat betreft school. "Ik merkte dat de twee jongens een vast ritme nodig hebben. Om 10 uur pauzeerden we even en vervolgens werd het schoolwerk afgemaakt zodat we om 12.00 uur klaar waren. We gingen lunchen en om wat beweging te hebben gingen we daarna naar buiten om te lopen of te fietsen. Daarna waren ze lekker vrij. Doordat er een ritme voor hen was werd het geen opgave en verliep deze periode heel goed. Een dergelijke dag was allemaal goed te doen en ik bemerkte dat er op deze manier rust voor hen was."

Vervolgens kwam de tweede lockdown. De jongste heeft een klasgenootje waar het allemaal goed mee klikt. Marjolein wist dat haar ouders door de zorgboerderij die ze hebben het eigenlijk wel druk hebben. "Ik heb ze aangeboden of ik hen kon helpen door hun twee kinderen op twee dagen op te vangen. Na wat wikken en wegen zagen ze dit wel zitten en vang ik ze nu op. Hun jongste zit in groep 3 en heeft zeker ondersteuning nodig die ik kan bieden. Dit gaat hartstikke goed en ik ben blij dat ik ze kan helpen."

Cees Reichard

De kinderen zijn bij Marjolein druk bezig met hun schoolwerk.
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 31 minuten geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 17 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 22 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren gisteren
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00