Exclusieve quilt zoekt inclusief plekje
pr

Exclusieve quilt zoekt inclusief plekje

De Oudewaterse Mary Heijnen, begaan met de zorgmedewerkers die zelf getroffen werden door het vermaledijde virus, bedacht, nadat 'een tsunami van virussen genadeloos toesloeg' dat een mooie quilt wellicht enige troost (en extra inkomsten) zou kunnen bieden. Haar gedachten gingen hierbij uit naar ZWiC, Stichting Zorg na Werk in Coronazorg, een initiatief van zorgverleners vóór zorgverleners. Vervolgens vroeg ze Ine de Waal of ze van een foto die Mary voor de quilt had bedacht een patroon zou kunnen maken. En na noeste arbeid is hij nu af. Maar waar de indrukwekkende en uit betrokkenheid ontstane quilt nu zal komen te hangen, is vooralsnog even de vraag.

Toen Mary zich realiseerde dat het coronavirus op mensen vanuit hun 'reptielenbrein' een vluchtreactie opriep wist ze dat ze hier iets mee wilde doen. Ze noemt reacties als vluchten, vechten en bevriezen; ze noemt de tegenstelling ratio (denken) en emoties (voelen) en begrijpt dat zich er in onze hersenen hieromtrent van alles afspeelt. Ze hoorde dat ook zorgverleners zelf slachtoffer werden van hun hulpverleningsactiviteiten en dat een aantal van die hulpverleners een stichting oprichtten: ZWiC. Die twee zaken, hersenen en ZWiC, brachten haar op een idee: "Om mijn respect en waardering voor al deze mensen uit te drukken heb ik een 'hersenquilt' gemaakt ten bate van ZWiC. Ik heb zo'n 800 lapjes met de hand aan elkaar gezet, waarvan elk steekje voor liefde staat. Wat deze zorgverleners deden is vechten voor het leven van anderen, waarbij ze zelf tot de slachtoffers zijn gaan horen."

Werken in de frontlinie

Vervolgens is Mary aan de slag gegaan. Ze vroeg Ine de Waal - wij kennen haar, naast Margo Stekelenburg, als een van de drijvende krachten achter de quilt bij Oudewater 750 Jaar Stad - het prentje dat ze had om te zetten in een ontwerp. En dat dat goed lukte hoeft, met de resultaten die De Waal al eerder heeft laten zien, geen betoog. Het met de hand de quilt realiseren is van een andere orde. Maar midden in de zomer was hij af. Graag wil ze hem aan de hoogste bieder verkopen en het geld schenken aan ZWiC, want dat draagt ze een warm hart toe. ZWiC blijkt als steunfonds voor zorgverleners in de frontlinie van zeer groot maatschappelijk nut. In de Raad van Advies hiervan zitten veel bekende mensen waaronder bijvoorbeeld Diederik Gommers en Erik Scherder. De stichting heeft al veel uitgekeerd aan (familie van) tientallen zorgverleners die als gevolg van hun werk in de frontlinie van de coronazorg, zelf zijn getroffen. Het gaat om zorgverleners die op de ic terecht zijn gekomen of als gevolg van hun werk in de frontlinie zijn overleden.

Niet zo gek dus dat Mary (80) haar inspanningen met het prachtig resultaat daaraan ten goede wil doen komen. Een afdruk op canvas (Cojan van Toor maakte de foto en deze staat ook hier afgebeeld) heeft ze meegegeven aan Menco Niemeyer, een betrokken neuroloog en actief in ZWiC, en deze heeft daarvoor, volgens Mary, ongetwijfeld zijn verantwoordelijkheid richting ZWiC genomen. Er kunnen nog wel meer canvasafdrukken gemaakt worden, maar ook de quilt zelf zoekt nog een plekje; ook voor het goede doel. Het is een doek van zo'n anderhalve meter in het vierkant en waar het komt te hangen blijft dus nog even de vraag. Mary wil het graag aan de hoogste bieder kwijt, hoopt dat het een mooi en passend plekje krijgt en vervolgens kan de opbrengst dan naar stichting ZWiC. Ze zullen het geld spijtig genoeg nog wel kunnen gebruiken.

Voor belangstellenden is het e-mailadres van Mary heijnen01@gmail.com.

Aad Kuiper

Meer berichten