Afbeelding

Montfoort onder preventief toezicht

Algemeen

Vorige week bereikte ons het nieuws dat de gemeente Montfoort onder preventief toezicht van de provincie Utrecht komt te staan. Dat was natuurlijk geen verrassing, want de raad heeft hier doelbewust op aangestuurd. Gedeputeerde Robert Strijk kwam het besluit zelf aan de raad toelichten in een videocall. Hij gaf aan dat de gemeente de komende maanden een herstelplan zal moeten schrijven, met maatregelen om de meerjarenbegroting vanaf 2022 structureel sluitend te krijgen én te houden.

Hoewel het college een zeer sober financieel beleid heeft gevoerd - zonder onnodige uitgaven - loopt de schatkist van Montfoort bepaald niet over. Dat komt omdat het rijk de afgelopen tijd steeds meer taken op het bordje van de gemeente schoof, zonder ervoor te betalen. Montfoort heeft als kleine gemeente ook te maken met allerlei kortingen op het gemeentefonds, die alleen voor kleine gemeenten gelden. Den Haag wil eigenlijk van de kleine gemeenten af. Andere kleine gemeenten hebben daar ook last van, maar die hebben niet allemaal te maken met een slechte financiële en beleidsmatige erfenis uit het verleden, zoals Montfoort die wel heeft.

Uit het Gemeentefonds krijgen we 1,2 miljoen euro minder dan eigenlijk zou moeten. Deze zomer heeft een werkgroep van de raad mogelijke besparingsopties en verdienmogelijkheden in kaart gebracht. De werkgroep adviseerde om de voorzieningen niet aan te tasten en om te temporiseren, dus om tijd te winnen door langzaam een beroep doen op onze reserves. Onze fracties - VVD, Progressief Akkoord en Inwonersbelangen - zijn het daar mee eens. Door oppositiepartijen Lokaal Montfoort, CDA, SGP en Christenunie werd bij de begrotingsbehandeling een voorstel gedaan voor een alternatieve begroting. Zij stelden onder andere voor om flink het mes te zetten in de SWOM, het Doe Mee Huis en Ferm Werk. Deze alternatieve begroting was desalniettemin ook niet meerjarig sluitend en had ons net zo goed onder preventief toezicht gebracht. Onze fracties hebben daar dan ook tegen gestemd: voorzieningen als Ferm Werk en het Doe Mee Huis hebben we keihard nodig. We zullen een zorgvuldiger plan moeten maken.

Ondertussen komen er uit Den Haag wel voorzichtige positieve geluiden. Verschillende politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma's voor de Tweede Kamer opgenomen dat er een structurele oplossing moet komen voor de slechte financiële positie van met name kleine gemeenten. Vanuit de Montfoortse coalitie-fracties is daar ook een stevige lobby voor gevoerd.

Het zal hoe dan ook ingewikkeld worden om een herstelplan te maken. Bij de begrotingsbehandeling zijn door onze fracties aanvullende besparings- en verdienvoorstellen gedaan die de komende tijd zullen worden uitgewerkt, onder meer over de niet-wettelijke taken van de GGD en het sportaccommodatiebeleid. Wij hebben er alle vertrouwen in dat Montfoort en Linschoten sterker uit deze crisis zullen komen. Als raad en als lokale gemeenschap zullen we daarbij schouder aan schouder moeten staan om de financiële uitdagingen te lijf te gaan.

Mathieu Andriessen, fractievoorzitter VVD

Leo Hammendrop, fractievoorzitter Progressief Akkoord

Eimert Verkaik, fractievoorzitter Inwonersbelangen

Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 55 minuten geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 uur geleden
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 5 uur geleden
Afbeelding
Voetbalprogramma 7 uur geleden
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 8 uur geleden
Twee Montfoortse studentes van het Kalsbeekcollege, Julia Groen en Gwen Hoogenboom, zetten zich in voor een 4-5 mei glossy.
Montfoortse studenten vertellen oorlogsverhalen in 4/5 Mei glossy 22 uur geleden
De burgemeester was er om Madeliene mee te delen dat haar de eer te beurt was gevallen om haar gedicht op 4 mei te mogen voordragen.
Bijzonder gedicht voor tijdens de 4 mei-herdenking gisteren
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk.
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk 2 mei, 14:00