Afbeelding

Begroting nipt goedgekeurd

Algemeen

De begrotingsbehandeling in Oudewater ging dit jaar met horten en stoten. Eerder was de vergadering al uitgesteld en op 17 november werd de vergadering om kwart over elf verdaagd naar de daaropvolgende dinsdag, afgelopen week dus.

Algemene beschouwingen

De fracties kregen ieder een kwartier voor de ‘algemene beschouwingen’. Die borduurden voort op de eerder al in de IJsselbode gepubliceerde standpunten. Het CDA vindt dat de coalitie te veel inzet op de torenhoge ambities en te weinig op maatschappelijke problemen. De Wakkere Geelbuik hecht niet aan cijfers, omdat die toch nooit met de werkelijkheid overeenkomen. De coalitie was tevreden, op één punt na. Onafhankelijken en de CU/SGP zetten zich in om iets te veranderen aan de in hun ogen oneerlijke effecten van de afvalstoffenheffing voor éénpersoonshuishoudens.

Afvalstoffenheffing

Daar waren maar liefst drie moties voor ingediend. De eerste motie beoogde om het huidige systeem van twee categorieën (eenpersoons en meerpersoons) weer terug te brengen naar drie categorieën (ook tweepersoons huishoudens) en een aantal onderzoeken naar betere afvalscheiding, een efficiënter stadserf etc. om de kosten naar beneden bij te stellen. De tweede motie stelde een andere matrix voor bij het bepalen van de teruggave voor het minder vaak aanbieden van de container en de derde motie beoogde de heffing voor éénpersoons huishoudens te verlagen. Alle drie die moties werden uiteindelijk met alleen de stemmen van de indieners voor verworpen. Dat vond mede zijn oorzaak in het feit dat het huidige systeem pas een jaar in gebruik is en de rest van de raad en het college het te vroeg vonden om het systeem nu al weer te wijzigen.

Klein leed

De coalitie had een amendement ingediend voor het instellen van een potje voor het oplossen van ‘klein leed’ in het beheer van de openbare ruimte en hevelde daartoe 10.000 euro over van bestuur en organisatie naar de betreffende post. Dit amendement werd raadsbreed aangenomen.

Diversen

Een motie van de CU/SGP fractie om een onderzoek te doen naar de instelling van ‘buurtgezinnen’ om te voorkomen dat gezinnen in de problemen raken en een beroep moeten doen op zorg werd uiteindelijk ingetrokken, nadat door de andere partijen en het college was gewezen op soortgelijke initiatieven die in Oudewater al worden gehanteerd en de kosten die met buurtgezinnen gepaard gaan. Een motie van CU/SGP om het schilderij (momenteel op de bovenverdieping van het stadskantoor te zien) de Weeskinderen bij verkoop van het stadskantoor een nieuw en openbaar thuis te geven werd verworpen, evenals een motie om een onderzoek te doen naar ‘solar carports’.

Een motie van de Wakkere Geelbuik over natuurlijk groenbeheer werd met de stemmen van CDA en WG voor en de coalitie tegen eveneens verworpen. De Wakkere Geelbuik had ook een motie ingediend om de deelname in de regionale huisvestingsverordening op te zeggen, die met 14 stemmen tegen werd verworpen.

De begroting werd tenslotte nipt aangenomen met alleen de stemmen van de coalitie voor.

Trudie Scherpenzeel

Detail van de onderwijstentoonstelling in het Stadsmuseum.
Stadsmuseum opent nieuwe expositie 3 minuten geleden
Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 2 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 3 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 16 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 17 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 18 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 18 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 19 uur geleden