Jan Verburg in de Overtuin Bisdom van Vliet.
Jan Verburg in de Overtuin Bisdom van Vliet.

Jan Verburg nieuwe fractievoorzitter SGP Krimpenerwaard

Algemeen

Jan Verburg (49) uit Vlist is sinds vorige week dinsdag de nieuwe fractievoorzitter van de SGP Krimpenerwaard. Hij volgt Jan Willem van der Ham op die na ruim 22,5 jaar het raadswerk neerlegt.

De grote lijnen van de toekomst oppakken en geen incidenten- en emotiepolitiek

In 1998 is Verburg in de voormalige gemeente Vlist raadslid geworden. Met de herindeling in 2015 heeft hij zijn raadswerk voortgezet in de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. Op de vraag waarom hij 22 jaar geleden raadslid is geworden antwoordt hij dat je er eigenlijk vanzelf inrolt. Zijn vader Ties Verburg was 29 jaar raadslid en stopte in 1994. En in 1998 na één periode zonder een Verburg in de raad is hem gevraagd het raadswerk op zich te nemen.

Ondanks zijn staat van dienst zegt hij dat hij zich nog vaak een beginner te voelen. Er komen steeds weer nieuwe en ingewikkelde onderwerpen op je af, waarvoor je je steeds weer vanaf het begin moet inleven en inlezen. Na zoveel jaar is dit toch steeds nieuw. “Het houdt me nieuwsgierig. Neem nu bijvoorbeeld de mogelijke bouw van een nieuw gemeentehuis. Net als bij elk voorstel zijn hier veel voor- en nadelen te benoemen. Bij dit project moet je o.a. kijken naar het financiële aspect en de duurzaamheid. Je bent constant aan het wegen. Ik ben er gewoon nog niet uit.” Dit dilemma ervaart hij ook bij de uitplaatsing van de Coop in Haastrecht naar Galgoord. “Alle rapporten geven aan dat de Coop qua grootte niet toekomstbestendig is, dus er moet iets gebeuren. Maar tegelijk moet je ook gaan kijken wat je met het vrijkomende centrum doet.”

Doorgaande lijnen

Zowel voor als na de herindeling ziet Verburg veel doorgaande lijnen in zijn werkzaamheden. In Vlist heeft hij diverse zaken opgepakt die in de nieuwe gemeente voortgezet worden. Vol trots vertelt hij bijvoorbeeld over de opknapbeurt van de Overtuin Bisdom van Vliet. Met de VKGB heeft de SGP/CU destijds de raad voorgesteld 50.000 euro te voteren voor de restauratie van de bijzondere grot. In de nieuwe gemeente Krimpenerwaard is dit plan overgenomen en er wordt voor de komende tien jaar een nog veel groter bedrag voor de hele Overtuin beschikbaar gesteld. “Dankzij de grote inzet van de vele vrijwilligers zie je de Overtuin jaarlijks enorm opknappen. Knap hoor!”

Over het hondenpoepbeleid, irritatiepunt nummer 1, heeft Jan in Vlist een notitie geschreven. Daarna zijn overal de opruimzakjes geplaatst. In Vlist wilde SGP/CU de hondenbelasting afschaffen. Dit lukte toen niet. Nu heeft hij meer succes en de hondenbelasting is inmiddels naar nul afgebouwd.

Zichtbare betrokkenheid

Met veel plezier kijkt hij terug op zijn raadsperiode in Vlist. Er was hier een zichtbare betrokkenheid van inwoners en pers op de tribune. “Rien Schenk, de politieke verslaggever voor De IJsselbode, kon ik op de tribune wel uittekenen. Het was allemaal kleinschalig maar ik vond dit toch ook wel kwetsbaar. Door de fusie in 2015 hebben we geprobeerd de goede dingen van de vijf voormalige gemeenten zo veel mogelijk samen te voegen.” Hij vindt wel dat de communicatie met de gemeente nog steeds voor verbetering vatbaar is. En hij is ook van mening dat het groenonderhoud er niet op vooruit is gegaan.

Belangrijke zaken

‘Het in stand houden van de vitale kernen met hun eigen eigenheid: geen Krimpenerwaardsausje over de dorpen’, vindt Jan heel belangrijk in de Krimpenerwaard. Verder ligt het bibliotheekwerk in alle kernen hem na aan zijn hart; de zorgen om de boerenstand die ons landschap maakt en de energietransitie. Heel tevreden is hij erover dat op voorstel van de SGP de Krimpenerwaard richting een vuurwerkvrije gemeente gaat.

Maar de gemeenteraad kan nog wel een stuk professioneler. Verburg: “Als raad maken we ons vaak veel te druk met incidenten- en emotiepolitiek, zoals de zwanenpopulatie, de Waag, Mooi Mekkerland enz. We moeten het veel meer hebben over de grote lijnen van de toekomst van de Krimpenerwaard, onze dorpen. De Krimpenerwaardvisie van professor Riek Bakker uit Berkenwoude moet opgepakt worden en daar moeten we wat mee doen. Ik heb de indruk dat dit onder in de la ligt.”

Waar Jan enorm van baalt is dat sinds 2018 de winkels de mogelijkheid hebben om op zondag beperkt open te kunnen zijn, terwijl zij dit zelf overwegend niet willen vanwege personeelskosten en omzet. “Laat onze gemeente zes dagen bruisen en één dag met z’n allen rust hebben”, is zijn stelling.

Jeugdzorg

“We maken ons raadsbreed grote zorgen over de kosten in de Jeugdzorg. Dit gaat over miljoenen per jaar en deze kosten zullen echt teruggedrongen moeten worden. In het laatste begrotingsoverleg van de raad heeft de SGP gepleit voor het voorbereiden van scenario’s om als gemeente kosten te besparen. De woonlasten zijn al zes jaar niet verhoogd, in tegenstelling tot alle regiogemeenten. Daar ben ik erg trots op. De grote vraag is echter of we dit kunnen volhouden”, zegt Verburg bezorgd.

Tot slot vindt de nieuwe fractievoorzitter het geweldig dat Galgoord Haastrecht eindelijk ontwikkeld gaat worden. Er komt flink veel woningbouw. “Jarenlang is hierover ook in Vlist al gesproken. Toen zonder resultaat. Fijn dat er een plan ligt dat in december besproken wordt. Hier doe je het echt voor. Onze dorpen hebben grote behoefte aan deze woningen, die zorgen voor leefbaarheid.”

Cees Reichard

Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 3 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 5 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 8 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 10 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 12 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00